ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

by Dimosthenis
KALAMATA

Διακοπές στην Καλαμάτα, στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας. Με ηλιοφάνεια γύρω στις 300 μέρες το χρόνο, η Καλαμάτα, προσφέρεται για συναρπαστική διαμονή όλες τις εποχές. Ένας τόπος με χιλιάδες χρόνια ιστορίας, πολιτισμού, τέχνης και πολιτικής τα οποία συνδυάζονται όμορφα με τη σύγχρονη και κοσμοπολίτικη ζωή. Η Καλαμάτα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Πελοπόννησο και το κύριο λιμάνι της Μεσσηνίας. Στο άρθρο μας αυτό δίνουμε πληροφορίες για να σχεδιάσετε τις ιδανικές διακοπές στην Καλαμάτα.

Ιστορία

Η πόλη είναι χτισμένη στη θέση των αρχαίων Φαραί. Πήρε το σύγχρονο της όνομα από μια θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που είναι γνωστή ως καλόμάτα (καλά μάτια). Ανακαλύφθηκε στους στάβλους ενός οθωμανικού αγά (κυβερνήτης), ο οποίος έγινε χριστιανός ως από θαύμα. Η εικόνα βρίσκεται τώρα μέσα στον καθεδρικό ναό της εκκλησίας της Υπαπαντής.

Αξιοθέατα στην Καλαμάτα

Κέντρο της Πόλης

Κάτω από το κάστρο της πόλης, βρίσκεται η μικρή αλλά ελκυστική παλιά πόλη. Αποτελεί έναν αγαπημένο τόπο συνάντησης για τους νέους, επειδή εδώ συγκεντρώνεται η νυχτερινή ζωή (κυρίως το χειμώνα). Η παλιά πόλη καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ανεξαρτησίας. Ξαναχτίστηκε από Γάλλους μηχανικούς στη δεκαετία του 1830 και στη συνέχεια ανακατασκευάστηκε μετά το σεισμό του 1986. Μια ζωντανή αγορά τροφίμων τα Σάββατα στην παλιά πόλη περιμένει τους επισκέπτες να δοκιμάσουν παραδοσιακά προϊόντα. Εκεί θα βρείτε ελιές Καλαμών, παστέλι, λάδι και άλλα τοπικά εδέσματα. Περπατήστε για να βρείτε το κάστρο και τα σημεία ενδιαφέροντος, όπως η αίθουσα που φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι το διάσημο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού.

Το Κάστρο

Το κάστρο με την πανοραμική θέα είναι χτισμένο στη θέση της ακρόπολης της πόλης. Κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα από τον Γουλιέλμο Β΄ Βιλλεαρδουίνο και υπέστη μεταγενέστερες προσθήκες και αλλαγές από τους Βενετούς και τους Τούρκους. Στους πρόποδες του κάστρου βρίσκεται η εκκλησία του Αγ. Ιωάννη που χρονολογείται από τους μεταβυζαντινούς χρόνους. Επισκεφθείτε τον καθεδρικό ναό της Υπαπαντής (1873), το μοναστήρι των μοναχών (12ος αι.), τη βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Αποστόλων (13ος αι.) η οποία έλαβε ιδιαίτερη ιστορική αξία καθώς εκεί γιορτάστηκε η πρώτη ευχαριστία στην απελευθερωμένη Καλαμάτα στις 23 Μαρτίου 1821.

Οι εύφορες πεδιάδες και τα βουνά, οι παραλίες και οι όρμοι, τα περήφανα χωριά, οι πολύχρωμες αυλές και οι βυζαντινές εκκλησίες συνδυάζονται αρμονικά σε έναν τόπο που ανταποκρίνεται απόλυτα στην προσδοκία των επισκεπτών για αξέχαστες διακοπές στην Καλαμάτα.  Η σκιά του Ταϋγέτου, οι ατέλειωτες ελιές που αγγίζουν την ακτή και μια ατελείωτη παραλία με όμορφα χρώματα αποτελούν την αυθεντική ομορφιά της Καλαμάτας!

Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, χάρη στα προϊόντα της γόνιμης μεσσηνιακής γης (λάδι, σταφίδες, σύκα, κλπ.), η Καλαμάτα έγινε πλούσιο αστικό κέντρο και σημαντικό λιμάνι.

Επισκεφθείτε επίσης

Το παλαιό Δημαρχείο, την Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής, το Αρχαιολογικό Μουσείο με ευρήματα από την εποχή του Χαλκού έως τη Ρωμαϊκή περίοδο, το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο με παραδοσιακά αντικείμενα, τοπικές φορεσιές και κειμήλια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το Δημοτικό θέατρο και το Σιδηροδρομικό Πάρκο όπου εκτίθενται παλαιές μηχανές και σιδηροδρομικά βαγόνια κα.

Από την πλατεία Ελευθερίας ξεκινά ο πεζόδρομος του κεντρικού δρόμου Αριστομένους όπου μπορείτε να βρείτε πολλά καταστήματα και καφέ. Η περιοχή αναπτύχθηκε γύρω από το γραφικό σιδηροδρομικό σταθμό με δίκτυο πεζών, μικρά καφέ και ταβέρνες. Ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της Καλαμάτας είναι η τεράστια παραλία (4χλμ.), με καθαρά νερά (γαλάζια σημαία), η παραλία εκτείνεται κατά μήκος της λεωφόρου Ναυαρίνου και είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη της πόλης για να περπατήσετε ή να κάνετε μια βόλτα με ποδήλατο.

Κοντινές εκδρομές

Η Αρχαία Μεσσήνη, η Μάνη, η παραλία Βέργας, η Μικρή Μαντίνεια, η πόλη της Μεσσήνης, τα ορεινά χωριά της δυτικής πλαγιάς του Ταΰγετου, Βοιδοκοιλιά, Άγιος Ανδρέας, Γαργαλιάνοι (Μαραθόπολη), Καρδαμύλη, Κορώνη, Μεθώνη, Κυπαρισσία, Πεταλίδι, Πύλος (Γιάλοβα), Στούπα και Φοινικούντα. Τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί σε θέρετρα με σημαντική τουριστική υποδομή και νυχτερινή ζωή κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Μπορείτε να πάρετε ιδέες από τις προτάσεις μας για τη δυτική Μεσσηνία και την Λακωνική και Μεσσηνιακή Μάνη στα αναλυτικά μας άρθρα.

Εκδηλώσεις

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι με την καλλιτεχνική του ακτινοβολία πέρα ​​από τα σύνορα της χώρας να προσελκύει χορευτές κι επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Πολιτιστικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες στο αμφιθέατρο του κάστρου το καλοκαίρι. Τα καρναβαλικά γεγονότα του Δήμου, με την αναβίωση του εντυπωσιακού εθίμου του «σαϊτοπολέμου» και το κάψιμο του Ιούδα είναι μερικές μόνο από τις πολλές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στην Καλαμάτα!

Δραστηριότητες

Αναρρίχηση, Ποδήλατο βουνού, Πεζοπορία off-road τζιπ, Εκδρομή enduro, Θαλάσσια σπορ, Ποδήλατο, Τρέξιμο, Οργανωμένο κάμπινγκ και πολλές άλλες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες σε περιμένουν να τις ανακαλύψεις (ελιές έχετε μαζέψει?)!

Που να μείνετε;

Η Καλαμάτα έχει πολλές επιλογές για διαμονή, τόσο σε ξενοδοχεία όσο και σε σπίτια. Αναλόγως τις προτεραιότητές σας θα πρέπει να κάνετε και επιλογή καταλύματος. Αν επιθυμείτε να μείνετε κοντά στην θάλασσα και να έχετε άμεση επαφή, τότε προτιμήστε την παραλιακή της πόλης. Αν όμως έχετε σκοπό να τριγυρίσετε εντός της πόλης, τότε θα μπορούσατε να επιλέξετε για διαμονή το κέντρο της πόλης. Κάντε κλικ εδώ για να πάρετε μια ιδέα για επιλογές διαμονής.

Προσβασιμότητα

Η Καλαμάτα απέχει μόνο δύο μισή ώρες από την Αθήνα, με ΙΧ αυτοκίνητο ενώ υπάρχει και η επιλογή του ΚΤΕΛ.

Οι διακοπές στην Καλαμάτα αποτελούν ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να οργανώσουν χαλαρές διακοπές. Η Καλαμάτα είναι μια ήρεμη και όμορφη πόλη που εύκολα μπορεί να συνδυαστεί με τριγύρω εκδρομές. Για τις διακοπές σας στην πόλη ετοιμάσαμε χάρτη με τα προτεινόμενα σημεία ενδιαφέροντος της Καλαμάτας! Καλές σας διακοπές!

You may also like

Close