Εκδρομή στη Μεσσηνιακή Μάνη

by Dimosthenis
εκδρομη στη μεσσηνιακή μάνη nonstoptravellers

Εκδρομή στη Μεσσηνιακή Μάνη, για να ανακαλύψετε τις ομορφιές της. Γραφικά χωριά όπως η φημισμένη Καρδαμύλη, υπέροχες παραλίες και παραδοσιακό φαγητό συνθέτουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μια υπέροχη εκδρομή! Έχετε επισκεφτεί την όμορφή Καλαμάτα και την τριγυρίσατε όλη; Πήγατε εκδρομή στην δυτική Μεσσηνία και θέλετε να δείτε και άλλο; Είσαστε στο κατάλληλο μέρος. Στο άρθρο μας αυτό θα σας δώσουμε συμβουλές και όσα πρέπει να ξέρετε για μια εκδρομή στη Μεσσηνιακή Μάνη!

Λίγα λόγια για τη Μεσσηνιακή Μάνη

Η περιοχή της Μεσσηνιακής Μάνης ή Δήμος Δυτικής Μάνης έχει έδρα την Καρδαμύλη. Αρχίζει λίγο έξω από την Καλαμάτα, τελειώνει στα όρια της Τοπικής Κοινότητας του Αγίου Νίκωνα και αποτελείται από 27 Τοπικές Κοινότητες. Ο πληθυσμός είναι 7.280 κάτοικοι, ενώ καλύπτει γεωγραφικά μια έκταση 402.809 στρεμμάτων.

 Η Μάνη, ήταν μία από τις λίγες περιοχές της Ελλάδας που δεν κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς, λόγω του ανώμαλου εδάφους και των ανυπότακτων κατοίκων της

Η ξενάγησή μας ξεκινάει από την πόλη της Καλαμάτας με κατεύθυνση νότια. Για μεγαλύτερη ευκολία δείτε τη διαδρομή μας στο google earth. Οφείλουμε να τονίσουμε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο δρόμο.

Γεφύρι Κοσκόρακας

Στο δρόμο σας προς τη Μεσσηνιακή Μάνη θα συναντήσετε την παλαιά Γέφυρα «Κοσκάρακα». Αποτελείται από μια καμάρα που εδράζεται επί φυσικού βράχου και ο τύπος κατασκευής της, μας οδηγεί στη χρονολογική περίοδο της Τουρκοκρατίας. Θα δείτε και την καινούργια γέφυρα που αποτελεί σημαντικό τεχνικό έργο της περιοχής. Ξεκινήστε την ημέρα σας με μια μικρή πεζοπορία. Σε αυτήν θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε δύο ξεχωριστά εκκλησάκια, την Αγία Κυριακή και τον Άγιο Νικόλαο! Στη συνέχεια θα συναντήσετε το πέτρινο γεφύρι στον ρέμα Κοσκάρακα. Το μονοπάτι έχει μήκος 1,25 χιλιόμετρα, είναι γραμμικό και έχει διάρκεια περίπου 25 λεπτά. Λεπτομέρειες για τη διαδρομή δείτε εδώ.

Θέα στην Καρδαμύλη

Αφού κάνετε μια σύντομη στάση στην γέφυρα της Κοσκάρακας θα απολαύσετε την καταπληκτική θέα κατηφορίζοντας τις βουνοπλαγιές τους Ταΰγετου. Στο χάρτη μας θα βρείτε και το σημείο που μπορείτε να σταματήσετε με ασφάλεια, για θαυμάσετε τη θέα. Στο βάθος θα δείτε την περίφημη Καρδαμύλη. Επόμενος σταθμός ο Πύργος Τρουπάκη Μούρτζινου.

Μανιάτικος Πύργος

Η Μάνη φημίζεται για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της τεχνοτροπία και του Μανιάτικους Πύργους της. Στην είσοδο της Καρδαμύλης, μπορείτε να επισκεφτείτε έναν από τους αρκετούς αξιόλογους πύργους που βρίσκονται διάσπαρτοι στην ευρύτερη περιοχή της Μάνης. Πρόκειται για τον Πύργο του Τρουπάκη Μούρτζινου, σημαντικού καπετάνιου την εποχή της Επανάστασης του 1821. Χτίστηκε το 1807 και αποτελεί έναν αξιόλογο τόπο επίσκεψης. Επίσης θα δείτε και την μοναδική εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα.

Καρδαμύλη

Η Καρδαμύλη, έδρα του Δήμου Δυτικής Μάνης, είναι ένα παραθαλάσσιο γραφικό χωριό. Έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Μπορείτε να σταματήσετε στην είσοδο του χωριού, να περπατήσετε στα σοκάκια του και να κατηφορίσετε προς το λιμάνι για ένα καφεδάκι με θέα την θάλασσα. Για μπάνιο θα βρείτε στα δεξιά του χωριού την παραλία της Ρίτσας. Κατά την διάρκεια του ηλιοβασιλέματος, πηγαίνετε βόλτα στο αγκυροβόλιο του Αγίου Ιωάννη. 

Το όνομα “Καρδαμύλη” αναφέρεται για πρώτη φορά στα χρόνια του Ομήρου και αναφέρεται στην Ιλιάδα

καρδαμυλη μεσσηνιακή μάνη nonstoptravellers

Παραλία Καλαμίτσι και Μουσείο Μπενάκη

Μετά την Καρδαμύλη θα συναντήσετε την ήρεμη και όμορφη παραλία του Καλαμιτσίου. Βότσαλο και γαλαζοπράσινα νερά αξίζουν την προσοχή σας και μια βουτιά. Επίσης δίπλα από την παραλία θα βρείτε ένα μικρό μουσείο – στολίδι. Είναι  η Οικία Leigh Fermor του Μουσείου Μπενάκη. Ο Patrick και η Joan Leigh Fermor θαύμαζαν και αγαπούσαν την Ελλάδα, αποφάσισαν να χτίσουν το σπίτι τους στην Καρδαμύλη της Μάνης και να ζήσουν εκεί για το υπόλοιπο της ζωής τους. Το 1996 δώρισαν το σπίτι τους με τον όρο να γίνει μουσείο.

Φονέας

Αγαπημένη παραλία για την φυσική της ομορφιά! Δεν είναι οργανωμένη και δεν έχει σκιά, οπότε καλό είναι να πάτε πρωινές ώρες ή απογευματινές. Καταπληκτική ομορφιά και πεντακάθαρα νερά! Εκεί θα βρείτε μια μικρή καντίνα για ένα σύντομο φραπεδάκι!

Προσοχή όταν φυσάει δυτικός άνεμος!

φονεας μεσσηνιακη μανη nonstoptravellers

Δελφίνια

Υπέροχη παραλία με βοτσαλάκι! Σίγουρα αξίζει για μια βουτιά, ειδικά αν έχετε οικογένεια! Περιβάλλεται από βλάστηση και τα νερά είναι φανταστικά!

Καλογριά

Η παραλία Καλογριάς στην Στούπα είναι η πιο γνωστή παραλία της περιοχής. Είναι πολύ όμορφή παραλία, έχει βέβαια πάρα πολύ κόσμο. Όταν πάτε, μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε τις βάθρες που βρίσκονται προς τη δεξιά μεριά της παραλίας. Για όσους αγαπάνε το camping η παραλία της Καλογριάς έχει κάμπινγκ για να μείνετε, στα 300 μέτρα από την παραλία. Μην ξεχάσετε να πάρετε τις ρακέτες μαζί σας.

Ο Νίκος Καζαντζάκης έζησε για 2 χρόνια (1917-1918) στην παραλία Καλογριά της Στούπας, στη Μάνη. Εδώ εμπνεύστηκε και έγραψε το αριστούργημα «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά»

Στούπα

Δίπλα ακριβώς από την παραλία της Καλογριάς βρίσκεται το χωριό της Στούπας με την ομώνυμη παραλία της. Είναι τουριστικός προορισμός και θα βρείτε πολλά καταλύματα και ταβέρνες για να περάσετε την ημέρα σας!

Άγιος Νικόλαος

Επόμενος προορισμός το γραφικό χωριό του ο Άγιου Νικόλαου. Σαν σκηνικό ταινίας, θα βρεθείτε σε ένα λιμανάκι γεμάτο πολύχρωμες ξύλινες τράτες, βάρκες και καΐκια. Συνεχίζοντας νότια από τον παραλιακό δρόμο θα συναντήσετε τον Άγιο Δημήτριο με την μικρή του παραλία.

Εκεί που γεννήθηκαν οι Διόσκουροι

Απέναντι από το λιμάνι του Άγιου Δημήτριου υπάρχει η βραχονησίδα Πέφνος. Στην Πέφνο, σύμφωνα με τη Μυθολογία, γεννήθηκαν μέσα από ένα αυγό οι Διόσκουροι, Κάστορας και Πολυδεύκης που ήταν ημίθεοι, προστάτες των ναυτιλλομένων και αδελφοί της Ωραίας Ελένης.

εκδρομη στη μεσσηνιακη μανη nonstoptravellers filippistours

Καταφύγι

Μόλις 1 χιλιόμετρο νοτιότερα από τον Άγιο Δημήτριο υπάρχει μια ιδιαίτερη παραλία. Το καταφύγι. Λαξευμένοι από τα φουρτουνιασμένα κύματα βράχοι, που φτιάχνουν σκαλιστές κερκίδες. Αποτελεί ιδανικό παράδεισο των γυμνιστών.

Τραχύλα

Το χωρίο αυτό αποτελεί το τελευταίο χωριό της εκδρομής στην Μεσσηνιακή Μάνη. Αποτελεί χωριό που ζούσαν καπεταναίοι. Γραφικό λιμανάκι με υπέροχα πολύχρωμα σπίτια που συνθέτουν ένα μοναδικό μανιάτικο σκηνικό. Πριν φτάσετε στο χωριό σταματήστε για μια βουτιά σε μια πισίνα φτιαγμένη από τη φύση. Δείτε το χάρτη μας για να μην το χάσετε!

Βρίσκεστε στα όρια της Μεσσηνιακής Μάνης. Η απόσταση από την Καλαμάτα είναι 80 χιλιόμετρα, περίπου 2 ώρες καθαρής οδήγησης. Μην ξεχνάτε ότι οι δρόμοι είναι επαρχιακοί με πολλές στροφές και χωρίς καλό βραδινό φωτισμό. Αν θέλετε να επιστρέψετε στην πόλη της Καλαμάτας, είναι ένα καλό σημείο! Αν θέλετε να συνεχίσετε την εκδρομή σας στην Λακωνική Μάνη και τα αξιοθέατά της συνεχίστε, διαβάζοντας το σχετικό άρθρο μας.

καλαματα εκδρομη στη μεσσηνιακη μανη nonstoptravellers

Διαμονή στη Μεσσηνιακή Μάνη

Για να πραγματοποιήσετε μία εκδρομή στη Μεσσηνιακή Μάνη υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι. Ο πρώτος είναι να κάνετε μια σύντομη εκδρομή από την Καλαμάτα. Η άλλη επιλογή, εφόσον θέλετε περισσότερο χρόνο, είναι να επιλέξετε ένα από τα γραφικά χωριά της Μάνης για διαμονή. Αν επιλέξετε να διανυκτερεύσετε, σας προτείνουμε την περιοχή της Καρδαμύλης. Είναι γραφικό χωριό με πολλές επιλογές στην γύρω περιοχή. Για να διαλέξετε μια οικονομική επιλογή πατήστε εδώ. Επίσης αν προτιμάτε χωρία σε νοτιότερο σημείο της περιοχής, η Τραχύλα είναι μια πολύ καλή επιλογή, για τη γραφικότητα της και το γαλήνιο τοπίο. Εμείς μείναμε στο Poliana Estate Villas που προσφέρει καλή σχέση ποιότητας και τιμής.

Φαγητό

Εκδρομή χωρίς φαγητό δεν γίνεται! Στη Μάνη θα βρείτε πολλά παραδοσιακά τοπικά φαγητά! Παστά, λουκάνικα καπνισμένα με φασκόμηλο, εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο δίπλες (παραδοσιακά γλυκά), λαλάγγια , λαδοκούλουρα ,τραχανά και χυλοπίτες είναι κάποια από αυτά. Για επιλογές φαγητού ξεχωρίζουμε:

  • Η πασίγνωστη, ιστορική ταβέρνα της Λέλας στην Καρδαμύλη
  • Η «Αυλή της Θεανώς» στην Στούπα, για  παραδοσιακά μαγειρευτά
  • Η ταβέρνα «Ακρογιάλι» στην Στούπα με τη βεράντα πάνω στο κύμα
  • «Το Λιμάνι» του Αποστολίδη στον Άγιο Νικόλαο για μοναδικό ψάρι.
  • Τα αμυγδαλωτά από το ζαχαροπλαστείο του Νοέα στην Καρδαμύλη.

Η περιοχή Μεσσηνιακή Μάνη θα σας μαγέψει με την απλότητά της, τα γραφικά χωρία, τις παραλίες, τις γεύσεις της και τους ανθρώπους της. Η εκδρομή στην όμορφη Μεσσηνιακή Μάνη μόλις τελείωσε… αν αποφασίσετε να συνεχίσετε το ταξίδι σας διαβάστε τον ταξιδιωτικό μας οδηγό για την Λακωνική Μάνη. Αν πάλι θέλετε να επισκεφτείτε την πόλη μου (Δημοσθένης), την Καλαμάτα, ρίξτε μια ματιά στα tips για τις διακοπές σας εκεί! Κατεβάστε το χάρτη για τη Μεσσηνιακή Μάνη στο κινητό σας και ξεκινήστε!

 

 

You may also like

Close