ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

by Dimosthenis
KALAMATA

Με ηλιοφάνεια γύρω στις 300 μέρες το χρόνο, η Καλαμάτα, η πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, προσφέρεται για συναρπαστική διαμονή όλες τις εποχές. Ένας τόπος με χιλιάδες χρόνια ιστορίας, φιλοσοφίας, πολιτισμού, επιστήμης, τέχνης και πολιτικής να συνδυάζονται όμορφα με τη σύγχρονη, κοσμοπολίτικη ζωή. Η Καλαμάτα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Πελοπόννησο, το κύριο λιμάνι της Μεσσηνίας και βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού Νέδοντα.

Ιστορία

Χτισμένη στη θέση των αρχαίων Φαραί, η πόλη πήρε το σύγχρονο της όνομα από μια θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που είναι γνωστή ως καλόμάτα (καλά μάτια). Ανακαλύφθηκε στους στάβλους ενός οθωμανικού αγά (κυβερνήτης), ο οποίος έγινε χριστιανός ως από θαύμα. Η εικόνα βρίσκεται τώρα μέσα στον καθεδρικό ναό της εκκλησίας της Υπαπαντής.

Κέντρο

Κάτω από το κάστρο της πόλης, βρίσκεται η μικρή αλλά ελκυστική παλιά πόλη, ένας αγαπημένος τόπος συνάντησης για τους νέους, επειδή εδώ συγκεντρώνεται η νυχτερινή ζωή (το χειμώνα). Η παλιά πόλη καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ανεξαρτησίας, ξαναχτίστηκε από Γάλλους μηχανικούς στη δεκαετία του 1830 και στη συνέχεια ανακατασκευάστηκε ξανά από σεισμό το 1986. Μια ζωντανή αγορά τροφίμων τα Σάββατα στην παλιά πόλη περιμένει τους επισκέπτες να δοκιμάσουν παραδοσιακά προϊόντα όπως ελιές Καλαμών, παστέλι, λάδι κλπ. Περπατήστε για να βρείτε το κάστρο και τα σημεία ενδιαφέροντος, όπως η αίθουσα που φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι το διάσημο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού.

Το Κάστρο

Το κάστρο με την πανοραμική θέα είναι χτισμένο στη θέση της ακρόπολης της πόλης. Κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα από τον Γουλιέλμο Β΄ Βιλλεαρδουίνο και υπέστη μεταγενέστερες προσθήκες και αλλαγές από τους Βενετούς και τους Τούρκους. Στους πρόποδες του κάστρου βρίσκεται η εκκλησία του Αγ. Ιωάννη που χρονολογείται από τους μεταβυζαντινούς χρόνους. Επισκεφθείτε τον καθεδρικό ναό της Υπαπαντής (1873), το μοναστήρι των μοναχών (12ος αι.), τη βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Αποστόλων (13ος αι.) η οποία έλαβε ιδιαίτερη ιστορική αξία καθώς εκεί γιορτάστηκε η πρώτη ευχαριστία στην απελευθερωμένη Καλαμάτα στις 23 Μαρτίου 1821.

Οι εύφορες πεδιάδες και τα βουνά, οι παραλίες και οι όρμοι, τα περήφανα χωριά, οι πολύχρωμες αυλές και οι βυζαντινές εκκλησίες συνδυάζονται αρμονικά σε έναν τόπο που ανταποκρίνεται απόλυτα στην προσδοκία των επισκεπτών για αξέχαστες διακοπές.  Η σκιά του Ταϋγέτου, οι ατέλειωτες ελιές που αγγίζουν την ακτή και μια ατελείωτη παραλία με όμορφα χρώματααποτελούν την αυθεντική ομορφιά της Καλαμάτας!

Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, χάρη στα προϊόντα της γόνιμης μεσσηνιακής γης (λάδι, σταφίδες, σύκα, κλπ.), η Καλαμάτα έγινε πλούσιο αστικό κέντρο και σημαντικό λιμάνι.

Επισκεφθείτε επίσης

Το παλαιό Δημαρχείο, την Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής, το Αρχαιολογικό Μουσείο με ευρήματα από την εποχή του Χαλκού έως τη Ρωμαϊκή περίοδο, το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο με παραδοσιακά αντικείμενα, τοπικές φορεσιές και κειμήλια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το Δημοτικό θέατρο και το Σιδηροδρομικό Πάρκο όπου εκτίθενται παλαιές μηχανές και σιδηροδρομικά βαγόνια κα.

Από την πλατεία Ελευθερίας ξεκινά ο πεζόδρομος του κεντρικού δρόμου Αριστομένους όπου μπορείτε να βρείτε πολλά καταστήματα και καφέ. Η περιοχή αναπτύχθηκε γύρω από το γραφικό σιδηροδρομικό σταθμό με δίκτυο πεζών, μικρά καφέ και ταβέρνες. Ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της Καλαμάτας είναι η τεράστια παραλία (4χλμ.), με καθαρά νερά (γαλάζια σημαία), η παραλία εκτείνεται κατά μήκος της λεωφόρου Ναυαρίνου και είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη της πόλης για να περπατήσετε ή να κάνετε μια βόλτα με ποδήλατο.

Κοντινές εκδρομές

Η Αρχαία Μεσσήνη, η Μάνη, η παραλία Βέργας, η Μικρή Μαντίνεια, η πόλη της Μεσσήνης, τα ορεινά χωριά της δυτικής πλαγιάς του Ταΰγετου, Βοιδοκοιλιά, Άγιος Ανδρέας, Γαργαλιάνοι (Μαραθόπολη), Καρδαμύλη, Κορώνη, Μεθώνη, Κυπαρισσία, Πεταλίδι, Πύλος (Γιάλοβα), Στούπα και Φοινικούντα. Όλα τα παραπάνω τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί σε θέρετρα με σημαντική τουριστική υποδομή και νυχτερινή ζωή κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Μπορείτε να πάρετε ιδέες από τις προτάσεις μας για τη δυτική Μεσσηνία.

Εκδηλώσεις

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι με την καλλιτεχνική του ακτινοβολία πέρα ​​από τα σύνορα της χώρας να προσελκύει χορευτές κι επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Πολιτιστικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες στο αμφιθέατρο του κάστρου το καλοκαίρι. Τα καρναβαλικά γεγονότα του Δήμου, με το πρότυπο “καρουσέλ” στην πλατεία της πόλης, κάθε πρώτη Κυριακή του Καρναβαλιού,  αναβίωση του εντυπωσιακού εθίμου του «σαϊτοπολέμου» ) και το κάψιμο του Ιούδα είναι μερικές μόνο από τις πολλές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στην Καλαμάτα!

Δραστηριότητες

Αναρρίχηση, Ποδήλατο βουνού, Πεζοπορία off-road τζιπ, Εκδρομή enduro, Θαλάσσια σπορ, Ποδήλατο, Τρέξιμο, Οργανωμένο κάμπινγκ και πολλές άλλες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες σε περιμένουν να τις ανακαλύψεις (ελιές έχετε μαζέψει?)!

Προσβασιμότητα

Μόνο δύο μισή ώρες από την Αθήνα.

Χάρτης με προτεινόμενα σημεία ενδιαφέροντος της πόλης!

Things to do in Kalamata - nonstoptravellers

Things to do in Kalamata – nonstoptravellers

You may also like

Close