Roadtrip στη Λακωνική Μάνη

by Dimosthenis
nonstoptravellers roadtrip στη λακωνικη μανη

Roadtrip στη Λακωνική Μάνη και το ταξίδι δεν σταματάει. Μετά την επίσκεψή μας στην Μεσσηνιακή Μάνη συνεχίζουμε στην πλευρά της Λακωνίας. Άγρια φυσική ομορφιά, μοναδικά τοπία, καταπληκτικές παραλίες, γραφικά χωριά και υπέροχα αξιοθέατα! Με το αυτοκίνητό μας λοιπόν κάνουμε το roadtrip στην Λακωνική Μάνη και σας μεταφέρουμε στο άρθρο μας τις εμπειρίες που είχαμε!

Λακωνική Μάνη γενικές πληροφορίες

Η Λακωνική Μάνη ανήκει στον Δήμο Ανατολικής Μάνης, με έδρα το Γύθειο και ιστορική έδρα την Αρεόπολη. Ορίζεται από τον αυχένα του Ταΰγετου Σαγιά και καταλήγει στο Ακρωτήριο Ταίναρο. Υπάρχουν πολλές επιστημονικές προσεγγίσεις για την ετυμολογία τής λέξης Μάνη. Η πλέον αποδεκτή, είναι από την αρχαία λέξη μανός (=γυμνός από βλάστηση), όπως δηλαδή είναι η εικόνα του φυσικού τοπίου της.

Παλαιότερα λεγόταν Μέσα Μάνη όπως ο Δήμος Δυτικής Μάνης λεγόταν Έξω Μάνη.

Εμείς διανυκτερεύσαμε στην περιοχή της Τραχύλας και η πορεία μας ξεκινάει από το Οίτυλο προς Γύθειο. Δείτε αναλυτικά τη διαδρομή μας στο google earth.

Λιμένι

Αφού περάσαμε από την πανέμορφη παραλία του Οίτυλου (δεν σταματήσαμε για βουτιά γιατί ήταν πρωί) ξεκινήσαμε για τον πρώτο μας σταθμό, το Λιμένι. Γραφικό χωριό με μοναδικά γαλαζοπράσινα νερά! Σταματήσαμε για πρωινό καφέ αλλά δεν θέλαμε να φύγουμε!

Αρεόπολη

Είναι το βασικότερο και μεγαλύτερο χωριό της περιοχής. Απέχει μόλις 30 λεπτά από το Γύθειο. Είναι ωραία για βόλτα στα σοκάκια του αλλά και για επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο Μάνης. Αυτό στεγάζεται στον Πύργο Πικουλάκη  που είναι είναι μια οχυρή μανιάτικη κατοικία, με πύργο και πυργόσπιτο, των προεπαναστατικών χρόνων. Επίσης η Αρεόπολη φημίζεται για την νυχτερινή της ζωή με όμορφα και στυλάτα μαγαζιά!

Σπήλαιο του Διρού

Επόμενη στάση μας στο μοναδικό στον κόσμο Σπήλαιο του Διρού. Ένα απίστευτης ομορφιά σπήλαιο με κατάλευκους σταλακτίτες και σταλαγμίτες, εντυπωσιακές κουρτίνες και αστραφτερούς κρύσταλλους που στολίζουν κάθε γωνιά του, δημιουργώντας ένα απαράμιλλο θέαμα που κόβει την ανάσα! Η τουριστική διαδρομή έχει συνολικό μήκος 1.500 μέτρα από τα οποία τα πρώτα 1.200 είναι λιμναία και η περιήγησή τους διαρκεί περίπου 25 λεπτά. Για πληροφορίες. τιμές και ωράριο λειτουργίας επισκεφτείτε εδώ.

Μέσα στο σπήλαιο του Διρού έχουν βρεθεί απολιθωμένα οστά πάνθηρα, ύαινας, λιονταριού, ελαφιού, κουναβιού και το μεγαλύτερο κοίτασμα οστών ιπποπόταμων στην Ευρώπη.

Γερολιμένας

Ένα χωριό σωστό διαμάντι με θέα που θα σας μαγέψει. Είναι πολύ μικρό χωριό, όμως αρκεί! Έχει και ωραία παραλία που μπορείτε να κάνετε τη βουτιά σας! Είναι ιδανικό σημείο για μεσημεριανό φαγητό και ανάπαυλα!

Γερολιμένας = Ιερός Λιμήν

εκδρομη στη λακωνική μάνη nonstoptravellers

Παραλία Κάποι

Πηγαίνοντας προς τους πύργους της Βάθειας αξίζει να κάνετε μια στάση για βουτιά στην παραλία αυτή. Οναμάζεται Κάποι και θέλει λίγο περπάτημα. Είναι άγρια, ερημική με καθαρά νερά! Έχει τη μανιάτικη ομορφιά της! Δείτε στο χάρτη μας για να την βρείτε.

Πύργοι της Βάθειας

Μετά από μόλις 3 χλμ θα οδηγηθείτε σε μια πολιτεία με μανιάτικους Πύργους. Είναι η καστροπολιτεία της Βάθειας. Mοναδική αρχιτεκτονική που συνδυάζεται αρμονικά με το ασύλληπτο φυσικό τοπίο. Είναι σαν ένα φρούριο χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου και προσφέρει υπέροχη θέα στη Μεσόγειο. Χάρη στις προσπάθειες της του ΕΟΤ, τη δεκαετία του ’80, έγινε η αποκατάσταση αρκετών από τα πυργόσπιτα και τώρα μπορεί ο ταξιδιώτης να τα απολαύσει ως τουριστικά καταλύματα. Υπάρχει δυνατότητα διαμονής σε αυτόν τον υπέροχο χώρο, αναλυτικά σε λίγο με λεπτομέρειες για το που να μείνετε στην Λακωνική Μάνη.

Μαρμάρι

Αφού αφήσαμε πίσω μας ένα χωριό από μία άλλη εποχή, ήρθε η ώρα για μία βουτιά και για να απολαύσουμε το ηλιοβασίλεμα. Φτάσαμε στην παραλία Μαρμάρι με καταπληκτική άμμο, ότι πρέπει για παιχνίδι και φοβερή θάλασσα. Εμείς όταν πήγαμε είχε τεράστια κύματα και η ομορφιά του τοπίου ήταν ακόμα πιο άγρια! Μας άρεσε πολύ! Επίσης είναι πολύ ωραία εμπειρία να δείτε και το ηλιοβασίλεμα, που δείχνει καταπληκτικό καθώς η ήλιος χάνεται πίσω από τη θάλασσα!

Για ακόμα καλύτερη θέα, πηγαίνετε στο εκκλησάκι του Αγ, Γαβριήλ στο Μαρμάρι

Φάρος στο Ταίναρο

Ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε το  είναι το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Βαλκανικής χερσονήσου. Πρόκειται για το Ακρωτήριο Ταίναρο ή Κάβο Ματαπάς, όπου στέκεται αγέρωχος από ανέμους και φουρτούνες ο φάρος του Πολεμικού μας Ναυτικού. Για να φτάσετε εκεί σταματήστε το αυτοκίνητό σας στα Κοκκινόγεια, στο τέλος του δρόμου. Εκεί θα βρείτε ένα φανταστικό, μονοπάτι που οδηγεί στον φάρο! Είναι εύκολο μονοπάτι, με συνολικό μήκος 4,5 χιλιόμετρα. Για τη διαδρομή και λεπτομέρειες πατήστε εδώ. Αφού γυρίσατε από την πεζοπορία και πιείτε ένα καφεδάκι με θέα το γαλάζιο στο καφέ του οικισμού, ετοιμαστείτε για την επόμενη στάση.

Πόρτο Κάγιο

Το περίφημο Πόρτο Κάγιο είναι ένα γραφικό και μικρό λιμάνι, άντρο των πειρατών παλαιότερα. Έχει πολύ ωραία παραλία και είναι ωραία για να κάνετε τις βουτιές σας. Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου για να απολαύσετε τη θέα.

Παραλία Βάτα

Μετά την βουτιά σας στο Πόρτο Κάγιο και 35 χιλιόμετρα (1 ώρα) οδήγησης, από μια φανταστική διαδρομή, θα φτάσετε σε μια πολύ ωραία μικρή παραλία. Είναι η παραλία Βάτα με το μικρό χωριό! Εκεί θα κάνετε βουτιές από τον λιμανάκι και από τον βράχο, αν είσαστε τολμηροί!

Χερσονησίδα Σκοπά

Σε πολύ μικρή απόσταση είναι η μαγευτική χερσονησίδα Σκοπά. Εκεί θα βρείτε μια μικρή ήρεμη παραλία και το εκκλησάκι οτυ Αγ. Νικολάου. Εκεί ήταν η θέση της θαλασσινής ακρόπολης της αρχαίας Τευθρώνης και επίνειο του αρχαίου Πύρριχου.

Στη συνέχεια μπορείτε να επισκεφτείτε τον Κότρωνα, ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της περιοχής με το λιμανάκι του! Αν πάτε στον Κότρωνα θα βρίσκεστε 16 χιλιόμετρα και 30 λεπτά οδήγησης από την Αρεόπολη ή 30 χιλιόμετρα και μισή ώρα οδήγησης από το Γύθειο. Η επιλογή δική σας. Εμείς επιστρέψαμε προς Αρεόπολη γιατί το τοπίο μας αρέσει περισσότερο και θέλαμε να επιστρέψουμε προς Καλαμάτα. Το σίγουρο είναι ότι οι δρόμοι χρειάζονται προσοχή ιδιαίτερα της βραδινές ώρες.

Που να μείνω στην Μάνη

Αφού τριγυρίσαμε στα αξιοθέατα, στις παραλίες και στα χωριά της περιοχής ήρθε η ώρα να σας προτείνουμε που να μείνετε. Είναι δύσκολο πραγματικά, αλλά θα ξεχωρίσουμε τέσσερις επιλογές. Το Λιμένι γιατί είναι στο ξεκίνημα ή στο τέλος του roadtrip στη Λακωνική Μάνη και είναι πολύ όμορφος οικισμός. Το Γερολιμένα γιατί είναι κοντά σε Βάθεια και Ταίναρο και είναι χωριό με καταπληκτική άγρια ομορφιά. Τη Βάθεια για κάτι ξεχωριστό και μοναδικό, αφού θα μείνετε σε πύργο! Στη Βάθεια δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για ξενοδοχεία – ξενώνες αλλά υπάρχει η δυνατότητα να μείνετε. Εκεί θα βρείτε το Vathia tower το οποίο αξίζει, ειδικά αν είσαστε μεγάλη παρέα λόγο του κόστους. Στην παραλία Μαρμάρι ή στο Πόρτο Κάγιο, γιατί είναι εξίσου όμορφες περιοχές και πολύ κοντά στην πεζοπορία για τον Φάρο στο Ταίναρο. Πατήστε εδώ για να δείτε τις επιλογές που έχετε στην περιοχή, σε τιμές και διαθεσιμότητα.

Αν κάνετε roadtrip με minivan και θέλετε κάποιο κάμπινγκ για διανυκτέρευση, δυστυχώς δεν θα βρείτε στην περιοχή της Μάνης. Τα πλησιέστερα κάμπινγκ που θα βρείτε είναι στο χωριό Βαθύ, 55 χιλιόμετρα (1 ώρα) από το Πόρτο Κάγιο. Για να πούμε την αλήθεια στην αφετηρία της διαδρομής για τον Φάρο στο Ταίναρο, βρήκαμε κάποια τροχόσπιτα. Η επιλογή δική σας!

Που να φάω

Στη Μάνη θα βρείτε τοπική παραδοσιακή κουζίνα και ντόπια προϊόντα. Παρθένο ελαιόλαδο, φρέσκα ψάρια, παξιμάδια, λαλλάγια και άλλες λιχουδιές που θα λατρέψετε. Από ταβέρνες και μαγαζιά για να φάτε σας ξεχωρίζουμε τα:

  • Η Οκά στο Λιμένι για παραδοσιακή μανιάτικη κουζίνα, τρώγοντας στην ταράτσα της
  • Το Μαυρομιχαλαίικο στην Αρεόπολη για μεζέδες σε ένα χρωματιστό σοκάκι
  • Κυρίμαι στον Γερολιμένα, ένα ατμοσφαιρικό εστιατόριο ξενοδοχείου με θέα
  • Το Ακρογιάλι στον Κότρωνα, παραδοσιακή ταβέρνα δίπλα ακριβώς από τη παραλία του χωριού
  • Άκρον Ταίναρο στα Κοκκινόγεια οικογενειακή ταβέρνα και κουζίνα με σπιτικές πρώτες ύλες

road trip λακωνική μάνη nonstoptravellers

Συμβουλές για Roadtrip στη Λακωνική Μάνη

Το roadtrip στη Λακωνική Μάνη είναι συναρπαστική ταξιδιωτική εμπειρία. Εμείς θα σας μπορούσαμε να σας δώσουμε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Χρειάζεστε τουλάχιστον τρεις ημέρες, ανάλογα βέβαια και με τις προτιμήσεις σας.
  • Οι δρόμοι δεν είναι καλοί και καλό θα ήταν να μην ταξιδεύετε νύχτα.
  • Για βενζίνη καλό είναι να είσαστε γεμάτοι πηγαίνοντας για Ταίναρο. Βενζινάδικα έχει στην Καφιόνα, στο Έξω Νυμφίο και στον Παλιόπυργο. 

Το roadtrip στην Λακωνική Μάνη θα σας ενθουσιάσει! Είτε για δύο, τρεις ή και περισσότερες ημέρες η ανάμνηση από την εμπειρία αυτή θα σας μείνει αξέχαστη. Πετρόκτιστα σπίτια, Μανιάτικοι Πύργοι, παραδοσιακά χωριά, μοναδικές παραλίες και άγρια ομορφιά συμπληρώνουν το σκηνικό της Λακωνικής Μάνης. Αν θέλετε να ανακαλύψετε και την υπόλοιπη Μάνη διαβάστε τις συμβουλές μας για την Μεσσηνιακή Μάνη. Κατεβάστε το χάρτη μας για την Λακωνική Μάνη στο κινητό σας για ασφαλέστερη πλοήγηση!

keep calm and drive safely!

You may also like

Close