7+1 ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

by Olga
ελλαδα χειμερινές αποδράσεισ

Χειμερινοί προορισμοί κοντά στην Αθήνα για μικρές και απολαυστικές αποδράσεις! Η Αθήνα είναι η ιδανική βάση για όσους επιθυμούν να εξερευνήσουν μερικά από τα μεγαλύτερα χειμερινά (και όχι μόνο) θέρετρα στην Ελλάδα. Είναι μέρη που δεν απαιτούν να ξοδέψετε μια περιουσία και δεν απέχουν περισσότερο από 4 ώρες (με μερικά από αυτά να απέχουν μόνο 2 ώρες!)! Είτε είστε περιπετειώδης τύπος είτε ρομαντικός, σίγουρα θα βρείτε αυτό που σας ταιριάζει περισσότερο, από τους 7+1 χειμερινούς προορισμούς κοντά στην Αθήνα!

1. Ορεινή Αρκαδία

Για εσάς που θέλετε να βιώσετε την φύση και να τη συνδυάσετε με παραδοσιακά καταλύματα και νόστιμο φαγητό ή Ορεινή Αρκαδία  είναι ιδανική λύση! Τα γραφικά χωριά της είναι από τα ομορφότερα αρχιτεκτονικά παραδείγματα της Ελληνικής παραδοσιακής τέχνης. Ξεκινήστε από τη Δημητσάνα η οποία είναι ίσως και το πιο όμορφο χωριό της περιοχής. Περπατήστε στον κεντρικό δρόμο της Βυτίνας με τα παραδοσιακά μαγαζιά. Εκεί μπορείτε να βρείτε το περίφημο μέλι ελάτης και να πιείτε τον καφέ σας στην κεντρική πλατεία. Περνώντας το «μονοπάτι της αγάπης», θα κατευθυνθείτε στην Ελάτη, μετά θα επισκεφτείτε το «χωριό των γραμμάτων», το περίφημο μουσείο ύδρευσης, πανέμορφα αρχοντικά και το φιλοσοφικό μοναστήρι  ενώ θα ερωτευτείτε τη γραφική Στεμνίτσα. Το παραδοσιακό ελληνικό φαγητό είναι υπέροχο και για τους λάτρεις της πεζοπορίας υπάρχουν πανέμορφες διαδρομές που οδηγούν στον ποταμό Λούσιο, καθώς και πολλά μικρά χωριά που περιμένουν να τα ανακαλύψετε (Ελληνικό, Καρύταινα κ.α.). Αν θέλετε αναλυτικές πληροφορίες διαβάστε το σχετικό μας άρθρο για την ορεινή Αρκαδία

Προσβασιμότητα: περίπου δύο ώρες από την Αθήνα.

roadtrip Ορεινή Αρκαδία nonstoptravellers

2. Αράχωβα

Η Αράχωβα είναι ένα από τα πιο γραφικά μέρη της Ελλάδας. Διαθέτει άριστες υπηρεσίες γεγονός που της έχει αποδώσει και πιο κοσμοπολίτικο χαρακτήρα. Δεν έχει όμως χάσει την παραδοσιακή της ομορφιά! Μπορείτε να περπατήσετε μέσα από το κεντρικό μονοπάτι, το οποίο είναι γεμάτο από μικρά παραδοσιακά μαγαζιά (μην ξεχάσετε να αγοράσετε φορμαέλα!). Πιείτε τον καφέ σας σε ένα από τα στέκια της πλατείας. Μην διστάσετε να ανεβείτε τα πάνω από 250 σκαλοπάτια που σας οδηγούν στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου! Και αν θέλετε μια επιπλέον… απόδραση η Αγόριανη σας περιμένει στα 25 μίλια μακριά.

Προσβασιμότητα: περίπου δύο ώρες από την Αθήνα.

3. Καλάβρυτα

Τα Καλάβρυτα είναι άλλος ένας χειμερινός προορισμός κοντά στην Αθήνα. Αποτελεί ένα από τα ομορφότερα χειμερινά θέρετρα της Ελλάδας και μάλιστα σε προσιτή τιμή! Κάνετε μια βόλτα στα καταστήματα στον κεντρικό δρόμο και πηγαίνετε στα αξιοθέατα της περιοχής. Το Δημοτικό Μουσείο Ολοκαυτώματος, ο τόπος θυσίας, η Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, το περίφημο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας και το σπήλαιο των λιμνών είναι κάποια από αυτά! Για τους ρομαντικούς υπάρχει μια ωραία διαδρομή προς τη φύση με το παραδοσιακό τρένο, τον “οδοντωτό”. Ξεκινάει από τα Καλάβρυτα προς το Διακοφτό. Για τους πιο αθλητικούς η διαδρομή αυτή γίνεται και με πεζοπορία, που διαρκεί περίπου 5 ώρες (γραμμικό μονοπάτι). Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το αναλυτικό μας άρθρο για την εκδρομή μας στα Καλάβρυτα.

Προσβασιμότητα: περίπου δύο ώρες από την Αθήνα.

4. Πήλιο

Αν θεωρείτε τον εαυτό σας λάτρη της φύσης, κατευθυνθείτε κατευθείαν στο μαγευτικό Πήλιο. ο συνδυασμός θάλασσας και βουνών το καθιστά ιδανικό προορισμό και για τις τέσσερις εποχές! Γνωρίστε την ομορφιά της Πορταριάς. Μπορείτε να χαθείτε σε γραφικά λιθόστρωτα σοκάκια, να θαυμάσετε αρχοντικά μοναδικής αρχιτεκτονικής, να παραδοθείτε στο εξαιρετικό καταπράσινο τοπίο και να γευτείτε τοπικές λιχουδιές στην πλατεία Μερκούρη. Στη Μακρινίτσα (10 ‘ μακριά από την Πορταριά) μπορείτε να περιπλανηθείτε στα στενά δρομάκια ανάμεσα στα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια. Τα σοκάκια οδηγούν στην πλακόστρωτη πλατεία, όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας, με την εκπληκτική θέα της πόλης του Βόλου να ξετυλίγεται  μπροστά σας. Οι μετα Βυζαντινές εκκλησίες και ο μεσαιωνικός πύργος στο Κουκουράβα, στην κάτω περιοχή της Μακρυνίτσας, περιμένουν να ανακαλυφθούν! Μην ξεχάσετε το “check in” στην Τσαγκαράδα και να φωτογραφηθείτε με το πλάτανο της Τσαγκαράδας, ένα από τα παλαιότερα δέντρα στην Ευρώπη. Η ηλικία του είναι περίπου 1000 ετών! Αναλυτικές πληροφορίες θα βρείτε στα άρθρα μας για τα χωριά και τις παραλίες του Πηλίου και τις δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε!

Προσβασιμότητα: περίπου τέσσερις ώρες από την Αθήνα!

χωριά του Πηλίου nonstoptravellers

5. Τρίκαλα Κορινθίας

Αν θέλετε να αλλάξετε σκηνές, αφήστε το μεγαλείο της φύσης να σας ηρεμήσει, να δοκιμάσετε μοναδικές γεύσεις, και όλα αυτά μόλις 1,5 ωρα από την Αθήνα. Επισκεφθείτε τα Κάτω  Τρίκαλα και ξεκινήστε την περιήγησή σας στον παλαιότερο οικισμό. Μια πλακόστρωτη πλατεία, η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, και οι παραδοσιακές ταβέρνες συνθέτουν την εικόνα! Συνεχίζετε με τα Μεσαία Τρίκαλα, γεμάτα από παραδοσιακές ταβέρνες (Ελληνικά παραδοσιακά εστιατόρια), τα καταστήματα με τα παραδοσιακά προϊόντα και τους όμορφους ξενώνες. Στα άνω-Άνω Τρίκαλα, ψηλοί πύργοι και εγκαταλελειμμένα αρχοντικά δικαιολογούν το όνομά τους κατά την Τουρκοκρατία ως αρχοντομαχαλάς. Για φαγητό επιλέξτε κόκορα σε σάλτσα κρασιού με σπιτικές χυλοπίτες και στιφάδο. Που να φάτε, τι να κάνετε, που να μείνετε και λεπτομέρειες για την εκδρομή σας στο Καλάβρυτα θα βρείτε εδώ.

Προσβασιμότητα: περίπου μιάμιση ώρα από την Αθήνα

6. Λίμνη Πλαστήρα

Το χειμερινό τοπίο είναι μαγευτικό και απόκοσμο, σαν να είναι  βγαλμένο από παραμύθι. Η λίμνη φοράει τα πιο ρομαντικά χρώματα της και προσκαλεί για χαλάρωση και άμεση επαφή μαζί της. Μπορείτε να περιηγηθείτε  γύρω από τη λίμνη (περίπου 60 χλμ.). Θα γνωρίσετε πανέμορφα μέρη και χωριά όπως το Μουζάκι Μορφοβούνι, το χωριό Διόνυσος, το Μεσενικόλα-με προσεγμένο κρασί και το Μουσείο αμπέλου, το Νεοχώρι, τα Καλύβια Πεζούλας και το φράγμα του νερού. Για τους λάτρεις του αθλητισμού εκεί υπάρχουν πολλές δραστηριότητες να επιλέξετε όπως τοξοβολία ή ακόμη και πτήση με ελικόπτερο πάνω από τη λίμνη.

Προσβασιμότητα: περίπου τέσσερις ώρες από την Αθήνα.

χειμερινοί προορισμοί Ελλάδα λίμνη Πλαστήρα

χειμερινοί προορισμοί Ελλάδα λίμνη Πλαστήρα

7. Καρπενήσι

Είναι σίγουρο ότι θα γεμίσετε με πράσινο, θα χαλαρώσετε με εκδρομές στη φύση και θα πιείτε άφθονη σαμπάνια. Μπορείτε να εξερευνήσετε την πόλη και να κάνετε εκδρομές στην ευρύτερη περιοχή. Σας προτείνουμε τη διαδρομή προς Προυσό, όπου θα συναντήσετε τις ιστορικές Καρυσχάδες, το Βούτυρο, το μικρό και μεγάλο χωριό, και το περίφημο άγγιγμα της Παναγίας. Ένα από τα must του μεγάλου χωριού είναι να δοκιμάσετε το γαλακτομπούρεκο (Ελληνικό παραδοσιακό επιδόρπιο)! Άλλα χωριά που αξίζει να δείτε είναι τα Δομνίστα, Κρίκελλο και τα φίδια που έχουν υπέροχη θέα της λίμνης του Κρεμαστών.

Προσβασιμότητα: περίπου τέσσερις ώρες από την Αθήνα.

8. Ορεινή Ναυπακτία – Ναύπακτος

Η Ναύπακτος επίσης είναι ένας χειμερινός προορισμός που σας δίνει πολλές επιλογές. Τις χειμερινές ημέρες θα απολαύσετε το βουνό, ενώ παράλληλα θα ανακαλύψετε χωριά βυθισμένα στα έλατα. Βουνά, φαράγγια, ποτάμια… Ένα τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς… ειδικά όταν το χιόνι πέφτει, απλώνεται στις στέγες και στολίζει την όμορφη πόλη! Για την εκδρομή σας στην Ορεινή Ναυπακτία διαβάστε το άρθρο μας που θα βρείτε εδώ! Αντίστοιχα για την Ναύπακτο, εδώ!

Προσβασιμότητα: περίπου τρεις ώρες από την Αθήνα.

ορεινη ναυπακτία

Η Αθήνα, εκτός από υπέροχη πόλη διαθέτει το πλεονέκτημα να έχει κοντά της πολλούς χειμερινούς (…και όχι μόνο!) προορισμούς. Με αποστάσεις που κυμαίνονται από μόλις 2 έως 4 ώρες θα μπορέσετε να κάνετε την ιδανική επιλογή για εσάς. 8 χειμερινοί προορισμοί κοντά στην Αθήνα που περιμένουν να ανακαλύψετε τις ομορφιές τους. Καλή σας απόδραση!  Αν από την άλλη επιθυμείτε μια πιο σύντομη επιλογή δείτε τις προτάσεις μας για 3+1 ιδέες για μονοήμερη εκδρομή κοντά στην Αθήνα.

*Οι φωτογραφίες (6,7) είναι από το site Discovergreece.

You may also like

Close