Ορεινή Αρκαδία

by Dimosthenis
ορεινή αρκαδία διακοπές ελλάδα nonstoptravellers

Τι λέτε για ένα τριήμερο στην Ορεινή Αρκαδία; Αν ψάχνετε για έναν όμορφο προορισμό κοντά στην Αθήνα για μια μικρή απόδραση, τότε η Ορεινή Αρκαδία είναι σίγουρα στις τοπ επιλογές σας. Τόσο το χειμώνα όσο και τους υπόλοιπες εποχές του χρόνου η Ορεινή Αρκαδία θα σας μαγέψει με την ομορφιά της. Με το άρθρο μας αυτό θα σας δώσουμε ιδέες και tips για μια απόδραση στα βουνά του Μοριά!

Λίγα λόγια για την Ορεινή Αρκαδία

Η Ορεινή Αρκαδία βρίσκεται στην δυτική πλευρά του νομού, μόλις 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Περιλαμβάνει χωριά όπως τη Στεμνίτσα, τη Δημητσάνα και την Καρύταινα που είναι και τα πιο γνωστά. Η περιοχή είναι ορεινή και το κυριότερο βουνό της είναι το Μαίναλο. Είναι μια ιστορική περιοχή καθώς συνέβαλλε ουσιαστικά στον αγώνα του Ελληνικού εθνικού απελευθερωτικού αγώνα του 1821.

Αξιοθέατα στην Ορεινή Αρκαδία

Σαν κυριότερα αξιοθέατα της περιοχής ξεχωρίζουμε…

Μουσείο Υδροκίνησης

Το υπαίθριο μουσείο υδροκίνησης ανήκει στο πολιτιστικό ίδρυμα του ομίλου Πειραιώς.  Στο μουσείο αυτό μπορείτε να ανακαλύψετε την τεχνολογία που χρησιμοποιούσαν τον 16ο αιώνα, προκειμένου να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες τους, χρησιμοποιώντας τη δύναμη του νερού. Θα βρείτε μπαρουτόμυλο, που έφτιαχναν το μπαρούτι για την επανάσταση, βυρσοδεψείο, νεροτριβή και νερόμυλο. Λεπτομέρειες για την λειτουργία του μουσείου θα βρείτε εδώ.  

Βιβλιοθήκη Δημητσάνας

Η βιβλιοθήκη της Δημητσάνας ιδρύθηκε το 1764 και μέχρι το 1821 ήταν εμπλουτισμένη με 5.000 τόμους, αριθμός τεράστιος για την εποχή. Μετά την απελευθέρωση είχαν διασωθεί μόλις 600 τόμοι αφού χρησιμοποιούσαν τα χαρτί για να φτιάξουν φυσίγγια για των αγώνα.

Η βιβλιοθήκη της Δημητσάνας είναι η αρχαιότερη βιβλιοθήκη της Ελλάδας

Χιονοδρομικό κέντρο στο Μαίναλο

Στο Μαίναλο θα βρείτε το χιονοδρομικό κέντρο για σκι και γενικότερα χειμερινές δραστηριότητες. Περισσότερες πληροφορίες και ώρες λειτουργίας  θα βρείτε στον επίσημο ιστότοπο του κέντρου

Αρχαία Γόρτυνα

Η αρχαία Γόρτυνα συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες αρκαδικές πόλεις του αρχαίου κόσμου και η ακμή της τοποθετείται τον 4ο αιώνα π.Χ. Ήταν ένας από τους σταθμούς στη διαδρομή που ακολουθούσαν οι Σπαρτιάτες αθλητές πηγαίνοντας να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς από εδώ περνούσε ο αρχαίος δρόμος Ολυμπίας – Μεγαλοπόλεως – Μυκηνών – Ισθμού – Αθηνών.

Μονή φιλοσόφου

Η μονή φιλοσόφου βρίσκεται στην χαράδρα του ποταμού Λούσιου, νότια της Δημητσάνας. Η παλαιά μονή είναι γνωστή και ως «Κρυφό Σχολειό», γιατί κατά την παράδοση λειτουργούσε εκεί στα χρόνια της Τουρκοκρατίας σχολείο που αργότερα εξελίχθηκε σε σπουδαία ιερατική σχολή. 

Μονή Προδρόμου

Η Μονή Προδρόμου βρίσκεται μεταξύ των χωριών Στεμνίτσα και Δημητσάνα. Είναι κτισμένη στη ρίζα ενός απότομου βράχου στον Λούσιο ποταμό, κοντά στην μονή φιλοσόφου. Ιδρύθηκε το 4ο αιώνα και είναι από τα πιο όμορφα μοναστήρια της Πελοποννήσου. 

Στο χωριό Λιμποβίσι θα βρείτε το σπίτι του Κολοκοτρώνη που λειτουργεί ως μουσείο

Χωριά στην Ορεινή Αρκαδία

Στην περιοχή υπάρχουν περίπου πολλά γραφικά χωριά τα οποία αξίζει να επισκεφτείτε. Εμείς σας περιγράφουμε αυτά που ξεχωρίσαμε στο οδοιπορικό μας στην περιοχή, και  μπορείτε να δείτε στο google earth:

Δημητσάνα

Είναι ένα πολύ όμορφο πετρόκτιστο χωρίο που αξίζει πολύ να δώσετε από το χρόνο σας. Στην είσοδο του χωριού θα βρείτε μια παλιά τρίτοξη γέφυρα. Επίσης σίγουρα πρέπει να πάτε από την Αγία Κυριακή, πολιούχο του χωριού. Απέναντι της βρίσκεται η Δημόσια Βιβλιοθήκη και το Σχολείο. Η αγία Κυριακή είναι μονόκλιτη βασιλική με τρούλο καλυμμένο από φύλλα χαλκού, χτισμένη το 1834. Τέλος στο χωρίο βρίσκεται και το υπαίθριο μουσείο της υδροκίνησης.   

Ορεινή Αρκαδια οδοιπορικό nonstoptravellers

Στεμνίτσα

Στην Στεμνίτσα θα περιπλανηθείτε σε πολύ όμορφα σοκάκια. Θα βρείτε, τον ερειπωμένο σήμερα, εντυπωσιακό τετραώροφο πυργόσπιτο του Ροϊλού, το αρχοντικό του Μπουρνάζου, την εκκλησία της Παναγίας στη Στεμνίτσα με την χαρακτηριστική καμπάνα και την Παναγιά Μπαφέρω. Τέλος στο κάστρο της Στεμνίτσας θα θαυμάσετε την καταπληκτική θέα του χωριού.

Ορεινή Αρκαδία nonstoptravellers χωριό στεμνίτσα

Καρύταινα

Ξεχωρίζει το κάστρο, γνωστό και ως “Τολέδο της Ελλάδας” κτισμένο τον 13 αιώνα. Η Καρύταινα είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός, καθώς διατηρεί το χρώμα της μεσαιωνικής καστροπολιτείας. Έχει καταπληκτική θέα και σίγουρα αξίζει την προσοχή σας. Στις όχθες του ποταμού Αλφειού βρίσκεται το γεφύρι του Κούκου. Κτίστηκε το 1880, είναι μονότοξο και το ύψος του 34 μέτρα. 

Ορεινή Αρκαδια nonstoptravellers Καρύταινα

Βυτίνα

Ένα πολύ όμορφο μικρό χωριό με παραδοσιακή μικρή πλατεία. Εάν θέλετε να πάτε στο χιονοδρομικό η Βυτίνα είναι η καλή επιλογή, αφού βρίσκεται κοντά. Αν είσαστε του insta και έχετε χρόνο, περάστε και από το “δρόμο της Αγάπης (love raod)” για μια φωτογραφία.

Ορεινή Αρκαδια nonstoptravellers

Διαμονή

Σε όλη την περιοχή θα βρείτε πολλούς παραδοσιακούς ξενώνες και γραφικά ξενοδοχεία για ευχάριστη διαμονή και για όλα τα bugdet. Εμείς προτιμήσαμε να μείνουμε στην Δημητσάνα, τη Στεμνίτσα και στην Καρύταινα από μια βραδιά σε κάθε κατάλυμα. Θα μπορούσαμε όμως να μέναμε και σε έναν από τα χωριά που περιγράψαμε πιο πάνω καθώς οι αποστάσεις είναι μικρές και ευχάριστες. Η επιλογή είναι δική σας, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. 

Ορεινή Αρκαδια nonstoptravellers λούσιος ποταμός

Τι μπορείς να κάνεις – δραστηριότητες

Αν είσαι τύπος της δράσης και σου αρέσουν οι εμπειρίες θα μπορέσεις να βρεις πολλές πεζοπορικές διαδρομές μεγάλων και μικρών αποστάσεων. Ξεχωρίζουμε, σαν μικρή και εύκολη διαδρομή το μονοπάτι που ξεκινά από την Αρχαία Γόρτυνα, και καταλήγει μετά από ενάμισι χιλιόμετρο στη λαξευμένη στο βράχο Μονή Προδρόμου, ακολουθώντας την ροή του Λούσιου και περνώντας πλάι σε παλιούς νερόμυλους και πάνω από γεφυράκια. Επίσης μπορείτε να πάτε για ράφτινγκ στον Λούσιο ποταμό έτσι ώστε να απολαύσετε όλη του τη μαγεία.

Φαγητό

Το φαγητό είναι καταπληκτικό και σίγουρα θα το απολαύσετε όπου και να πάτε. Εμείς ξεχωρίσαμε και σας προτίνουμε: 

  • Το “Καπηλειό των Αθανάτων” στη Δημητσάνα
  • Το “Ζέρζοβα” στην Παναγιά κοντά στην Δημητσάνα
  • “Τα κόκκινα πιθάρια” στην Βυτίνα
  • “Το λάθος” στο δρόμο μεταξύ Δημητσάνας Βυτίνας

Η ορεινή Αρκαδία είναι από τους πιο ωραίους προορισμούς στην Ελλάδα, τον οποίο μπορείτε να επισκεφτείτε, όλες τις εποχές του χρόνου. Κατεβάστε τον χάρτη μας για την ορεινή Αρκαδία και αν θέλετε και άλλες ιδέες για προορισμούς κοντά στην Αθήνα επισκεφτείτε το άρθρο μας με τους 7+1 προορισμούς κοντά στην Αθήνα

 

 

You may also like

Close