Ανακαλύπτοντας τους δρόμους του κρασιού

by Dimosthenis
δρομοι του κρασιου

Οι δρόμοι του κρασιού αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή είδη αγροτουρισμού παγκοσμίως και στην Ελλάδα αποκτούν όλο και περισσότερους θαυμαστές. Τί είναι όμως οι δρόμοι του κρασιού; Ανακαλύψτε μοναδικά φυσικά τοπία, επισκεφτείτε πρότυπα οινοποιεία, γνωρίστε την ιστορία και την τέχνη της οινοποιίας,  γευτείτε μοναδικά κρασιά και περιπλανηθείτε σε υπέροχες διαδρομές. Καλώς ήρθατε στους δρόμους τα κρασιού!

κρασοχώρια Κύπρος

Οι δρόμοι του κρασιού, λίγα λόγια

Στη Ελλάδα η αμπελοοινική παράδοση είναι ιδιαίτερα πλούσια. Από την Αρχαία Ελλάδα το κρασί ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με την μεσογειακή διατροφή και την λαϊκή παράδοση, με τον θεό Διόνυσο να αποτελεί τον θεό του κρασιού. «Ευοί ευάν», ήταν η πρόποση στις διονυσιακές γιορτές και  “οίνος ευφραίνει καρδίαν» στη χριστιανική παράδοση. Οι δρόμοι του κρασιού σχεδιάστηκαν ακριβώς για τη διατήρηση και ανάδειξη αυτής της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Οι δρόμοι του κρασιού αποτελούν μικρές σχεδιασμένες διαδρομές, συνήθως οδικές, που διέρχονται σε τοποθεσίες που φημίζονται για την παραγωγή κρασιού. Στόχος τους είναι η γνωριμία του κοινού με τον κάθε τόπο, μέσω της παράδοσης της αμπελουργίας και της οινοποιίας.  Κατά μήκος των διαδρομών αυτών συναντά κανείς επισκέψιμα οινοποιεία, αμπελώνες, γραφικά χωριουδάκια, φανταστικά τοπία και παραδοσιακούς ξενώνες. Επίσης μπορεί να γευτεί τοπικά κρασιά, διάφορους οινομεζέδες και να μάθει τα μυστικό της παρασκευής κρασιού μέσω των ξεναγήσεων που διοργανώνονται από ειδικούς των οινοποιείων.

Οι φημισμένοι δρόμοι του κρασιού

Η παράδοση της Ελλάδας στην οινοποιία και οινοπαραγωγή είναι πολύ μεγάλη και χάνεται στο βάθος των χρόνων. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια καταβάλλονται πολλές προσπάθειες για την ανάδειξή τους και την προώθησή τους στο ευρύ κοινό σε Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ποιες όμως είναι οι πιο γνωστές διαδρομές;

ελλάδα κρασοχώρια διαμονή

Πελοπόννησος

Η Πελοπόννησος διαθέτει μεγάλη έκταση και ποικιλία αμπελώνων με πλήθος παραδοσιακών οινοποιείων κατά μήκος των διαδρομών. Οι διαδρομές είναι οργανωμένες ανά νομό και είναι 7, ενώ τα επισκέψιμα οινοποιεία είναι 40. Η οινοποιητική Μονεμβασίας, η οινοποιία  Παναγιωτόπουλου, το κτήμα Semeli, η Ολύμπια Γη και οι αμπελώνες Αντωνόπουλου είναι μερικές από τις επιλογές που μπορείτε να κάνετε.

Οι αμπελώνες της Πελοποννήσου θεωρούνται από τους αρχαιότερους αμπελώνες του κόσμου

Εμείς διαλέξαμε να ακολουθήσουμε τη διαδρομή της Νεμέας, μήκους 75 χιλιομέτρων και οδικής διάρκειας 90 λεπτών. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής εξερευνήσαμε το οινοποιείο Κορωνιώτη και το κτήμα Σκούρα. Επίσης επισκεφτήκαμε τους αρχαιολογικούς χώρους Μυκηνών, Τίρυνθας και Επιδαύρου.

Κάθε χρόνο διοργανώνονται οι Μεγάλες Ημέρες της Νεμέας, μία γιορτή αφιερωμένη  στο κρασί που γίνεται περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου 

Τέλος διανυκτερεύσαμε και περιηγηθήκαμε στο μαγευτικό Ναύπλιο, tips για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό μας άρθρο. Χάρτη για τη διαδρομή θα βρείτε στον χάρτη μας.

Βόρεια Ελλάδα

Η Βόρεια Ελλάδα φημίζεται για τους οινοτουριστικούς της προορισμούς, τις διαφορετικές ποικιλίες αμπελοτοπίων, τα μοναδικά είδη κρασιών και τα πολύ φημισμένα επισκέψιμα οινοποιεία. Οι δρόμοι κρασιού της Βορείου Ελλάδος είναι οργανωμένοι σε 8 βασικές διαδρομές και μπορείτε να επισκεφτείτε 27 διαφορετικά οινοποιεία. Εδώ θα συναντήσετε μοναδικές γαστρονομικές απολαύσεις, υπέροχα φυσικά τοπία, γραφικές εκκλησίες και γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους.

δρόμοι κρασιού οινοποιείο

Εμείς διαλέξαμε να περιπλανηθούμε σε μία από τις πιο γνωστούς δρόμους του κρασιού της Βορείου Ελλάδος, αυτόν της Δράμας. Στη διαδρομή αυτή συναντήσαμε μερικές από τα πιο γνωστές οινοπαραγωγικές μονάδες της χώρας, το Κτήμα Παυλίδη,  το κτήμα Νίκου Λαζαρίδη και του Κώστα Λαζαρίδη.  Επίσης περιπλανηθήκαμε στο σπήλαιο του Αγγίτη, στο φαράγγι της Πετρούσας, και το γραφικό Δοξάτο, με τα γραφικά του σπίτια. Η διαδρομή ήταν μήκους 40 χιλιομέτρων και διάρκειας 50 λεπτών. Λεπτομέρειες για την περιήγησή σας θα βρείτε στον χάρτη.

Δρόμοι του κρασιού Σαντορίνης

Η Σαντορίνη, σίγουρα αποτελεί έναν ιδιαίτερο νησιωτικό προορισμό με υπέροχη φυσική ομορφιά. Εκτός όμως από το ηφαίστειο, τη φανταστική θέα της καλντέρας και τις υπέροχες παραλίες, η Σαντορίνη φημίζεται και για το ξεχωριστό κρασί της. Στο νησί θα βρείτε διαδρομές οινογνωσίας και επισκέψιμα οινοποιεία. Αξίζει να επισκεφτείτε και τα αμπέλια της. Έχουν ιδιαίτερο σχήμα αφού είναι πλεγμένες αγκαλιές, στο χώμα του ηφαιστείου. Τα κρασιά της Σαντορίνης θα σας ενθουσιάσουν με το δυναμικό τους χαρακτήρα, το πλούσιο σώμα τους και την τραγανή οξύτητα.

Το αμπέλι της Σαντορίνης θεωρείται πανάρχαιο και δεν καταστράφηκε από τη φυλλοξήρα τον 19 αιώνα, όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη

Οι Δρόμοι του Κρασιού στην Κύπρο

Εκτός Ελλάδος είναι ανεπτυγμένος ο οινολογικός τουρισμός και στην Κύπρο. Αδιαμφισβήτητα αποτελεί μια ιδιαίτερη αφορμή για να γνωρίσετε το νησί της Αφροδίτης. Εκεί θα βρείτε καλά οργανωμένες διαδρομές, που διέρχονται από πολύ όμορφα χωριά, καταπληκτικά οινοποιία και θα δοκιμάσετε ιδιαίτερες ποικιλίες κρασιού. Για τους δρόμους κρασιού της Κύπρου διαβάστε το σχετικό μας άρθρο.

Οι δρόμοι του κρασιού κερδίσουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των Ελλήνων και των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας. Αποτελούν ένα από τα κορυφαία είδη αγροτουρισμού και υπέροχη αφορμή για γνωριμία με την Ελληνική ύπαιθρο και τη φύση. Εμείς ευχόμαστε καλή περιήγηση και να μην ξεχνάτε οδηγούμε υπεύθυνα για τη δική μας ασφάλεια.

 

 

 

You may also like

Close