Οι δρόμοι του κρασιού στην Κύπρο

by Dimosthenis
κρασοχώρια Κύπρος

Οι δρόμοι του κρασιού στην Κύπρο, αποτελούν φανταστική ευκαιρία για απόδραση και γνωριμία με την Κυπριακή ύπαιθρο και φύση. Υπέροχα χωριά, μοναδικά τοπία, σύγχρονα οινοποιεία, φανταστικές γευστικές απολαύσεις αποτελούν μερικές από τις λέξεις που μπορούν να περιγράψουν την εμπειρία μας από του δρόμους του κρασιού στην Κύπρο.

Τι είναι οι δρόμοι του κρασιού;

Τι είναι όμως οι δρόμοι του κρασιού; Οι δρόμοι του κρασιού αποτελούν σχεδιασμένες διαδρομές, κατά μήκος των οποίων ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί μονάδες παραγωγής και εμφιάλωσης κρασιού. Εκεί μπορεί να συμμετάσχει σε γευσιγνωσία, να ξεναγηθεί στους χώρους του οινοποιείου και να αποκτήσει μια πολύ καλή γνώση της αμπελουργίας και οινοποιίας. Εκτός όμως από τα σημεία ενδιαφέροντος με άξονα το κρασί, ο επισκέπτης θα συναντήσει σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, μουσεία, εκκλησίες, γραφικά χωριά και φιλόξενους ανθρώπους.

cyprus wine routes

Οι δρόμοι του κρασιού στην Κύπρο

Η Κύπρος διαθέτει πολλές και ποικίλες οργανωμένες διαδρομές. Οι βασικές είναι 7, τις οποίες μπορείτε να ακολουθήσετε αυτούσιες ή να δημιουργήσετε τη δική σας. Οι δρόμοι του κρασιού είναι:

Δρόμοι της Κουμανταρίας

Δρόμος του κρασιού ή διαφορετικά ταξίδι στην Ιστορία, αφού η κουμανταρία είναι το πιο αρχαίο και φημισμένο κρασί του νησιού. Η διαδρομή βρίσκεται στην περιοχή Κολόσσι. Στη διαδρομή αυτή θα έχετε τη δυνατότητα να συναντήσετε 4 οινοποιεία, να γνωρίσετε το  ανακαινισμένο πατητήρι της Λάνειας, το Μεσαιωνικό Κάστρο Κολοσσίου – ή «La Grande Commanderie» (εξού και κουμανταρία) και το φράγμα Κουρή, το μεγαλύτερο της Κύπρου.

Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος ανακήρυξε την κουμανταρία ως “το κρασί των βασιλιάδων και ο βασιλιάς των κρασιών”

Για τον χάρτη της διαδρομής πατήστε εδώ.

Η κοιλάδα Διαρίζου

Η κοιλάδα αυτή βρίσκεται ανατολικά της Πάφου και αποτελεί από τις λιγότερο γνωστές διαδρομές. Είναι καταπράσινη με υπέροχα τοπία και καταπληκτική θέα. Τα σημαντικότερα οινοποιεία της περιοχής είναι 2 και η διαδρομή αυτή ξεχωρίζει για τα γραφικά χωριουδάκια που θα επισκεφτείτε, καθώς και τη μοναδική εμπειρία από το γεφύρι του Τζελεφού. Την διαδρομή θα τη βρείτε εδώ.

Τα κρασοχώρια της Λεμεσού

Η πιο φημισμένη διαδρομή, αφού συγκεντρώνει τα περισσότερα επισκέψιμα οινοποιεία, καθώς το κλίμα θεωρείται ιδανικό. Η συνολική περιοχή είναι γνωστή με την ονομασία κρασοχώρια και για εμάς είναι η διαδρομή που συγκεντρώνει τα περισσότερα σημεία ενδιαφέροντος. Στον δρόμο αυτό του κρασιού θα περάσετε από 20 γραφικά χωρία και 16 οινοποιεία, μερικά εκ των οποίων, είναι τα καλύτερα στην Κύπρο. Αναλυτικές πληροφορίες θα βρείτε στο σχετικό μας άρθρο.

Η διαδρομή στον Ακάμα

Στις βορειοδυτικές ακτές του νησιού θα συναντήσετε ανεμοδαρμένους αμπελώνες και θα γευτείτε, το Ξυνιστέρι, το γηγενές κρασί.  Τα επισκέψιμα οινοποιεία είναι 4 ενώ θα μαγευτείτε από την εξωτική ομορφιά της χερσονήσου του Ακάμα. Ρίξτε μια ματιά στον χάρτη μας, πατώντας εδώ.

Η ορεινή Λάρνακα Λευκωσία

Στην διαδρομή αυτή περιλαμβάνονται 10 παραδοσιακά χωριά της Κύπρου, 3 οινοποιεία και διάσπαρτα μουσεία αγροτουριστικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος. Επίσης στο χωριό Φικάρδου θα συναντήσετε ένα από τα παλαιότερα πατητήρια του νησιού. Για ιστορικούς λόγους και όχι μόνο ξεχωρίζει και η επίσκεψή σας στη Μονή Μαχαιρά. Χάρτη με τη διαδρομή θα βρείτε εδώ.

Ο δρόμος του κρασιού στην Πιτσιλιά

Μια καταπράσινη διαδρομή που οδηγεί σε 2 από τα πιο γνωστά οινοποιεία της Κύπρου στο χωριό Πελένδρι. Ο δρόμος αυτός είναι ένα σύμπλεγμα 11 χωριών με κλασσικές τοπικές ποικιλίες σταφυλιών. Λεπτομέρειες για τη διαδρομή θα βρείτε στο χάρτη που σας ετοιμάσαμε.

 Η διαδρομή στο Βουνί Παναγιάς μέχρι τον Αμπελίτη

Στην ορεινή περιοχή της Πάφου, έχετε τη δυνατότητα να γνωρίσετε ιδιαίτερα λευκά κρασιά στα 10 διαφορετικά οινοποιεία της περιοχής που θα συναντήσετε. Η διαδρομή χαρακτηρίζεται για τα αρωματικά πευκοδάση και την ποικιλία χλωρίδας. Μερικά από τα σημεία ενδιαφέροντος που μπορείτε να επιλέξετε, φαίνονται στον χάρτη.

Είδη κρασιών

Στους δρόμους του κρασιού θα συναντήσετε το σύνολο των ποικιλιών της Κύπρου. Ξυνιστέρι, cabernet sauvignon, κουμανταρία, mataro, grenache και syrah, ασύρτικο και malvasia aromatica είναι τα κυριότερα είδη κρασιών που θα γευτείτε. Ανάλογα βέβαια και με τη διαδρομή που θα επιλέξετε θα μπορέσετε να γνωρίσετε της ποικιλίες που κάθε περιοχή εξειδικεύεται περισσότερο.  

Διαμονή στους δρόμους του κρασιού

Η γνωριμία σας με τους δρόμους του κρασιού μπορεί να ολοκληρωθεί με μια σύντομη εκδρομή σας από κάποιο μεγάλο αστικό κέντρο του Νησιού. Εμείς βέβαια θα σας προτείναμε να μείνετε σε κάποια από τα υπέροχα αγροτουριστικά καταλύματα που θα συναντήσετε κατά μήκος των δρόμων του κρασιού. Μην ξεχνάτε ότι θα δοκιμάζετε υπέροχα κρασιά οπότε η οδήγηση θα είναι απαγορευτική, όποτε για την ασφάλεια σας καλό θα είναι να έχετε εξασφαλίσει διαμονή κοντά στα οινοποιεία που στοχεύετε να επισκεφτείτε. Για ευκολότερη αναζήτηση διαμονής πατήστε εδώ

Οι δρόμοι του κρασιού είναι μια μοναδική αφορμή για να γνωρίσετε τον φανταστικό κόσμο του κρασιού και των γεύσεων, τη φύση της Κυπριακής γης, τα υπέροχα χωριά της και τους φιλόξενους ανθρώπους της υπαίθρου. Όποια διαδρομή και να διαλέξετε θα μεθύσετε από τα αρώματα, τις γεύσεις και τα χρώματα! Πιείτε υπεύθυνα και καλές σας διαδρομές!!

You may also like

Close