Εκδρομή στα κρασοχώρια της Λεμεσού

by Dimosthenis
δρόμοι του κρασιού

Τα κρασοχώρια της Λεμεσού αποτελούν την πιο φημισμένη διαδρομή στους δρόμους του κρασιού της Κύπρου και όχι τυχαία. Τα κρασοχώρια της Λεμεσού ή διαδρομή 4 στους δρόμους του κρασιού, παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και είναι αυτή που θα σας παρουσιάσουμε αναλυτικότερα. Γεμίστε τα ποτήρια σας με δροσιστικό ξυνιστέρι και καλή διαδρομή! 

Τα κρασοχώρια της Λεμεσού

Όπως έχουμε γράψει στο αναλυτικό μας άρθρο για τους δρόμους του κρασιού στην Κύπρο, η επιλογή της διαδρομής αυτής αποτελεί την πιο δημοφιλή. Συγκεντρώνει πολλά σημεία ενδιαφέροντος, μοναδικό φυσικό τοπίο, γραφικά χωριά, υπέροχους ξενώνες και από τα σημαντικότερα οινοποιεία της χώρας. Στη διαδρομή θα περάσετε από 20 γραφικά χωρία και 16 οινοποιεία, ενώ η συνολική απόσταση με έδρα τη Λεμεσό είναι 200 χιλιόμετρα.

Η εκδρομή μας στα κρασοχώρια της Λεμεσού

Εμείς επιλέξαμε να μείνουμε στην περιοχή έτσι ώστε να έχουμε μεγαλύτερη άνεση χρόνου για να απολαύσουμε τα κρασιά μας και τις ομορφιές του τόπου και των ντόπιων. Η διαδρομή μας αποτελεί τα παρακάτω σημεία ενδιαφέροντος:

 

Μαλιά

Η Μαλιά βρίσκεται σε υψόμετρο 650 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας, ανάμεσα σε αμπελώνες. Πριν την τουρκική εισβολή του 1974, η Μαλιά ήταν μεικτό χωριό, δηλαδή κατοικούσαν σε αυτό και Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι, με τους Τουρκοκύπριος να αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία. Πιείτε ένα καφεδάκι στο καφενείο και ανηφορίστε στο χωριό για να επισκεφτείτε την εκκλησία αλλά και το παλιό τζαμί με τον χαρακτηριστικό μιναρέ του.

To τοπωνύμιο προέρχεται από την αρχαία ελληνική πόλη της Μικράς Ασίας, Μαλλός

Βάσα

Γνωστή με το όνομα Βάσα Κοιλανίου είναι ένα γραφικό χωριό της Κύπρου με τον ναό της Παναγίας του Ευαγγελισμού να δεσπόζει. Εδώ μπορείτε να επισκεφτείτε ένα από τα οινοποιία της περιοχής καθώς θα βρείτε αυτό του Αργυρίδη στην είσοδο του χωριού. Επίσης είναι μια καλή ευκαιρία για διάλειμμα και φαγητό στις ταβέρνες του χωριού όπως αυτή του Πύρκου, με την καταπληκτική θέα. Τέλος στο χωριό θα σας δοθεί η δυνατότητα να γνωρίσετε την ιστορία της Ζιβανίας στο μουσείο της Ζιβανίας και να επισκεφτείτε τα μουσεία δημοτικής εκπαίδευσης και εκκλησιαστικής ιστορίας.

 

Άρσος

Το χωριό Άρσος ξεχωρίζει για την όμορφη κεντρική του πλατεία, τον ναό αφιερωμένο στον Απόστολο Φίλιππο που θα βρείτε εκεί, που κατασκευάστηκε τον 13 αιώνα. Σίγουρα αξίζει μια στάση για καφέ στην πλατεία. Επίσης θα δοκιμάσετε υπέροχο παλουζέ και στην περίοδο του τρύγου θα γνωρίσετε πολλούς που ετοιμάζουν την ζιβανία της χρονιάς. Η απόσταξη είναι μια ενδιαφέρουσα διαδικασία που αξίζει να μάθετε τα μυστικά της από κάποιον ντόπιο, όπως κάναμε εμείς από τον κύριο Γιαννή.

Άρσος = άλσος, που σημαίνει μικρός δάσος

Γεροβάσα

Η κοινότητα αποτελείται από δύο οικισμούς, τη Γεροβάσα και την Τρόζενα. Ουσιαστικά, πρόκειται για 2 χωριά τα οποία είναι σχεδόν ενωμένα το ένα με το άλλο, τα οποία όμως εγκαταλήφθηκαν από τους κατοίκους τους το 1964. Είναι ένα εγκαταλελημμένο χωριό και αξίζει να περάσετε για μία στάση. Επίσης ξεχωρίζει και η μεταλλική γέφυρα στην είσοδο του χωριού, που το ένωνε με το υπόλοιπο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Γέφυρα Τζελεφού

Το γεφύρι του Τζελεφού ή Τζιελεφού είναι ένα μεσαιωνικό πετρόκτιστο γεφύρι, το μεγαλύτερο της Κύπρου. Βρίσκεται στο δάσος της Πάφου σε μια καταπληκτική τοποθεσία για χαλάρωση και πεζοπορίες. Στη νότια πλευρά του θα μπορέσετε να δείτε  χαραγμένο ένας μικρό σταυρό πάνω σε μια πέτρα.

Όμοδος

Το πιο γνωστό και πιο κεντρικό χωριό της περιοχής. Θα το βρείτε να περιβάλλεται από αμπέλια, μηλιέςδαμασκηνιέςαχλαδιέςροδακινιές και χρυσομηλιές. Ξεχωρίζει το Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού, που είναι από τα παλαιότερα και πιο ιστορικά μοναστήρια του νησιού. Σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε πριν από την άφιξη της Αγίας Ελένης στη Κύπρο το 327 μ.χ. Αξίζει να επισκεφτείτε το παραδοσιακό πατητήρι σταφυλιών που βρίσκεται κοντά στην εκκλησία, όπως και το κρησφύγετο της ΕΟΚΑ. Στο Όμοδος επίσης θα συναντήσετε και πολλά από τα οινοποιεία της περιοχής όπως το Κτήμα Βασιλειάδη, το οινοποιείο Λινός, το Ktima Gerolemo, το Ζήνων και το Όλυμπος.

wine tasting agrotourism

Βουνί

Ίσως το πιο ωραίο και γαλήνιο χωριό της περιοχής, μακριά από πολλούς τουρίστες. Η Κυρία Θάλεια θα σας σερβίρει ωραίο καφεδάκι στο κεντρικό καφενείο του χωριού. Ξεχωρίζει επίσης ο αγροτουριστικός Ξενώνας Οίνου Στράτα για διαμονή ή γευσιγνωσία. Σε πολύ μικρή απόσταση στο Βουνί θα συναντήσετε ένα από τα αγαπημένα μας οινοποιεία, αυτό τoυ Βλασσίδη, ένας χώρος minimal αισθητικής που υπέροχα κρασιά για να δοκιμάστε.

Κοιλάνι

Στο μικρό αυτό χωριό, εκτός από την Εκκλησία της Αγίας Μαύρης, που θα βρείτε στον δρόμο σας, θα συναντήσετε 2 επισκέψιμα οινοποία, της Αγίας Μαύρης που πήγαμε εμείς και μας άρεσε αλλά και το οινοποιείου Ερημούδης.

wineries agrotourism

Λόφου

Ίσως ένα από τα 5 ομορφότερα χωριά της Κύπρου, με πλακόστρωτα σοκάκια, γραφικά σπίτια και τις πολλές επιλογές για διαμονή. Πέραν της απαράμιλλης ομορφίας του χωριού, που σίγουρα αξίζει να επισκεφτείτε, μην ξεχάσετε να περάσετε από το agrovino wide shop στην είσοδο του χωριού.

Ερήμη

Τελευταία επίσκεψη της διαδρομής 4 που ακολουθήσαμε εμείς στους δρόμους του κρασιού είναι το μικρό χωριό Ερήμη. Εκεί επισκεφτήκαμε το Κυπριακό Οινομουσείο, που μας μετέφερε στην ιστορία της οινοποιητικής ιστορίας και παράδοσης του νησιού.

Που να μείνετε;

Η πρότασή μας είναι να μείνετε τουλάχιστον 2 νύχτες στην περιοχή, για να απολαύσετε τα όμορφα τοπία και να δοκιμάσετε τα κρασιά της περιοχής. Οι επιλογές είναι πολλές και για όλα τα bugdet και μπορείτε εύκολα να τις βρείτε εδώ. Εμείς μείναμε στο χωριό Βουνί στου Οίνου Στράτα και μείναμε ενθουσιασμένοι.

δρόμοι κρασιού οινοποιείο

Πότε να πάτε;

Η περιοχή θα σας μαγέψει όλες τις εποχές του χρόνου. Αν επιλέξετε να πάτε την εποχή του τρύγου, όπως εμείς, θα αντικρύσετε υπέροχα τοπία με αμπέλια και ο καιρός είναι ιδανικός για βόλτες. Εξαιτίας αυξημένου φόρτου εργασίας στο οινοποιεία μπορεί κάποιες ξεναγήσεις να μην πραγματοποιούνται. Επίσης να έχετε υπόψη σας ότι τα κρασιά που θα δοκιμάσετε θα είναι της προηγούμενης σοδιάς.

Οινοποιεία στη διαδρομή 4

Κατά μήκος της διαδρομής 4 στους δρόμους του κρασιού θα συναντήσετε ταμπέλες με τα επισκέψιμα οινοποιία της περιοχής. Ακολουθώντας τη διαδρομή από Ανώγυρα προς Ερήμη (Δυτικά προς Ανατολικά) θα συναντήσετε τα παρακάτω οινοποιεία:

Νικολαΐδης Οινοποιείο (Ανώγυρα)

Κτήμα ΚΕΟ (Μάλια)

Αργυρίδης Οινοποιείο (Vasa)

Nikoletino Οινοποιείο (Άρσος)

Οίνου Γη – Οινοποιείο Κτήμα Βασιλειάδη (Ομόδος)

Λίνος Οινοποιείο (Όμοδος)

Οινοποιείο Ktima Gerolemo (Ομόδος)

Ζήνων Οινοποιείο (Όμοδος) 

Όλυμπος Οινοποιείο (Όμοδος)

Zambartas Οινοποιείο (Άγιος Αμβρόσιος)

Erimoudis Οινοποιείο (Κοιλάνι) 

Vlasides Οινοποιείο (Κοιλάνι)

Αγίας Μαύρης Οινοποιείο (Κοιλάνι)

Κωνσταντίνου Οινοποιείο (Πέρα Πεδί) 

Λαμπούρης Οινοποιείο (Κάτω Πλάτρες)

Hadjiantonas Οινοποιείο (Παρεκκλησιά)

Που να φάτε

Οι περιοχή έχει καταπληκτικές ταβέρνες με παραδοσιακή κουζίνα και εκλεκτά κρασιά. Προτείνουμε να δοκιμάσετε τα παρακάτω εστιατόρια – ταβέρνες:

Χάρτης διαδρομής 4 στους δρόμους του κρασιού

Η συνολική απόσταση είναι 200 χιλιόμετρα και διαρκεί 4 ώρες καθαρής οδήγησης, χωρίς στάσεις και με αφετηρία και τερματισμό τη μαρίνα Λεμεσού. Αναλυτικές πληροφορίες για τα χωρία και το οινοποίεια που μπορείτε να επισκεφτείτε θα δείτε στο χάρτη μας για τη διαδρομή 4.

Τα κρασοχώρια της Κύπρου και η διαδρομή 4 στους δρόμους του κρασιού στην Κύπρο αποτελούν μια φανταστική αφορμή για απόδραση. Συνδυάζει γεύσεις, μαγευτικά τοπία, χρώματα και λαϊκή παράδοση. Αν επιθυμείτε να ταιριάξετε τη διαδρομή 4 με άλλους δρόμους του κρασιού της περιοχής, μπορείτε να διαβάσετε το γενικό άρθρο μας για τους δρόμους του κρασιού. Σας ευχόμαστε καλές διαδρομές και προσοχή στην οδήγηση.

You may also like

Close