Εκδρομή στα Καλάβρυτα

by Dimosthenis
καλάβρυτα οδοντωτός nonstoptravellers odontotos gr trano_fs

Φύγαμε για εκδρομή στα μοναδικά Καλάβρυτα! Ένας ακόμη προορισμός που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα, θα λέγαμε ιδανικός και ιστορικός προορισμός για μια εκδρομή ακόμη και για ένα σαββατοκύριακο!

Τα Καλάβρυτα και η ιστορία τους

Τα Καλάβρυτα είναι στο όρος Χελμός στον νομό Αχαΐας, 190 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Αποτελεί ιστορικό χωριό τόσο για τη δράση στην διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα του 1821, όσο και για την νεότερη ιστορία. Τα Καλάβρυτα υπήρξαν μία από τις περιοχές της Ελλάδας που βίωσαν με τον σκληρότερο τρόπο τα ναζιστικά γερμανικά αντίποινα κατά τη διάρκεια της Κατοχής (13 Δεκεμβρίου του 1943). 

Αξιοθέατα στα Καλάβρυτα

Δείτε το χάρτη google earth με τη διαδρομή μας. Σαν κυριότερα αξιοθέατα της περιοχής ξεχωρίζουμε…

Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

Το μουσείο Καλαβρυτινού ολοκαυτώματος βρίσκεται στο δημοτικό σχολείο. Αποτελεί συμβολικό κτήριο για τους κατοίκους της πόλης καθώς γνώρισαν και υπέστησαν τη βαναυσότητα της ναζιστικής θηριωδίας. Σίγουρα επιβάλετε να το επισκεφτείτε, για λεπτομέρειες επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του ιστορικού αυτού μουσείου.

Τόπος θυσίας Καλαβρύτων

Σε πολύ κοντινή απόσταση από την πόλη, μόλις 500 μέτρα, στο λόφο Καπή, βρίσκεται το σημείο στο οποίο οδηγήθηκαν από τους Γερμανούς όλοι οι άνδρες από 14 ετών, όπου και εκτελέστηκαν. Σήμερα βρίσκεται ένας μεγάλος Σταυρός που θυμίζει το έγκλημα.

μνημείο καλάβρυτα Nonstoptravellers

Χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων

Υπάρχουν συνολικά οχτώ (8) αναβατήρες και δεκατέσσερις (14) πίστες που περιλαμβάνουν όλα τα επίπεδα δυσκολίας, συνολικού μήκους 25 χλμ. Επίσης μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας στο σαλέ του χιονοδρομικού.

Το χιονοδρομικό κέντρο ξεκίνησε την λειτουργία του το 1988

Σπήλαιο των λιμνών

Το Σπήλαιο των Λιμνών θεωρείται μοναδικό στον κόσμο, αφού έχει 13 αλλεπάλληλες κλιμακωτές λίμνες του. Το αξιοποιημένο μήκος του σπηλαίου ανέρχεται σε 500 μ. ενώ το συνολικό μήκος του είναι 1.980 μ. Θα μπείτε στο σπήλαιο από τεχνητή σήραγγα που καταλήγει κατευθείαν στον δεύτερο όροφο από σύνολο τριών. Η διάβαση των λιμνών γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γέφυρες. Για ωράριο λειτουργίας δείτε εδώ.

Πύργος Πετιμεζά

Μεταξύ Καλαβρύτων και του σπηλαίου των λιμνών θα συναντήσετε τον περίφημος Πύργος Πετιμεζά. Ο πύργος βρίσκεται σε υπερυψωμένη θέση στους Κάτω Λουσούς και διατηρείται σε καλή κατάσταση. Είναι ένας από τους παλαιότερους πύργους της ορεινής Πελοποννήσου (17ο αιώνα) και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα οχυρωμένης κατοικίας

Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας

Ιστορικό μοναστήρι, στο οποίο υψώθηκε το λάβαρο της Επανάστασης του 1821. Χτίστηκε το 10ο αιώνα και το 1585 καταστράφηκε, οπότε ξεκίνησε η παρακμή του μοναστηριού. Ακολούθησαν αλλεπάλληλες καταστροφές και στις αρχές του 19ο αιώνα ξαναχτίστηκε.

Πηγαίνοντας με Οδοντωτό

Η χρήση του οδοντωτού, είναι μοναδική εμπειρία, και όχι άδικα αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο. Το τρένο ξεκινάει από το Διακοπτό και η διαδρομή είναι μοναδική. Διαρκεί περίπου μια ώρα και διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού, περνά από το χωριό Ζαχλωρού και καταλήγει στα Καλάβρυτα. Η διαδρομή 22 χιλιομέτρων που διανύει πραγματοποιείται με ταχύτητα που κυμαίνεται από 30 έως 40 χλμ/ώρα στην απλή γραμμή και από 6 έως 15 χλμ/ώρα στο οδοντωτό κομμάτι. Το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι οδοντωτό στα σημεία όπου λόγω της μορφολογίας του εδάφους υπάρχουν μεγάλες κλίσεις. Ο χαρακτηρισμός «οδοντωτός», όπως είναι προφανές, προέρχεται από τα «δόντια» που χρησιμοποιούν οι αμαξοστοιχίες του τύπου αυτού και τις βοηθούν να σκαρφαλώνουν στις μεγάλες κλίσεις. Τα δρομολόγια του οδοντωτού θα τα βρείτε εδώ.

Διαμονή

Στην πόλη κυρίως των Καλαβρύτων θα βρείτε τα περισσότερα καταλύματα. Υπάρχουν παραδοσιακοί ξενώνες και γραφικά σπίτια για να μείνετε, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας

Τι μπορείς να κάνεις – δραστηριότητες

Σαν δραστηριότητες πολλές!!!… σκι, πεζοπορίες και φυσικά ο οδοντωτός είναι μερικές από αυτές. Εμείς σας προτείνουμε την κατάβαση του φαραγγιού του Βουραϊκού. Είναι μια διαδρομή στην πορεία που ακολουθεί ακριβώς ο οδοντωτός! Μια πραγματικά φοβερή διαδρομή, ασχέτως αν είσαστε λάτρεις της πεζοπορίας.

Φαγητό

Το φαγητό είναι μοναδικό και σίγουρα θα το απολαύσετε όποια και αν είναι η επιλογή σας. Εμείς ξεχωρίσαμε και σας προτείνουμε: 

  • Το “Ρομάντζο” στην Ζαχλωρού
  • “Περί ορέξεως” στα Καλάβρυτα
  • Την ταβέρνα “Βαρβιτσιώτης” στα Καλάβρυτα

Η ορεινή Αρκαδία είναι από τους ωραίους προορισμούς, τον οποίο μπορείτε να επισκεφτείτε, όλες τις εποχές του χρόνου. Αν θέλετε και άλλες ιδέες για προορισμούς κοντά στην Αθήνα επισκεφτείτε το άρθρο μας. Κατεβάστε τον χάρτη μας για τα Καλάβρυτα στο κινητό σας και καλή εκδρομή!

You may also like

Close