Απόδραση στην Ορεινή Ναυπακτία

by Dimosthenis
ορεινη ναυπακτια γεφυρι

Απόδραση στην ορεινή Ναυπακτία για εσάς που αγαπάτε τη φύση και δεν σας αρέσει ο μαζικός τουρισμός. Η ορεινή Ναυπακτία σίγουρα συνδυάζεται με μία επίσκεψή σας στην πόλη της Ναυπάκτου, μπορείτε όμως να αφιερώσετε πολύ περισσότερο χρόνο για να γνωρίσετε τις ομορφιές της. Δάση από κέδρο, απολαυστική οδήγηση, απομονωμένα φαράγγια, υπέροχα μονοπάτια είναι κάποιες από τις επιλογές που σας προτείνουμε στο άρθρο μας. Καλώς ήλθατε στην Ορεινή Ναυπακτία.

Λίγα Λόγια για την Ορεινή Ναυπακτία

Ορεινή Ναυπακτία ή Κράβαρα, είναι η περιοχή που εκτείνεται στα ορεινά του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, στα σύνορα με τη Φωκίδα. Τοποθετείται ανάμεσα στην οροσειρά της Πίνδου, την Οξιά, το Παναιτωλικό και τα Βαρδούσια. Επίσης θα βρείτε την τεχνητή λίμνη του Μόρνου Νότια, τον Εύηνο ποταμό και το φαράγγι του Κότσαλου.

Χωριά Ορεινής Ναυπακτίας

Στην ευρύτερη περιοχή θα συναντήσετε πληθώρα χωριών μοναδικής ομορφιάς. Είναι περίπου 45 χωριά, εμείς όμως σας παρουσιάζουμε τα πιο σημαντικά:

Άνω Χώρα

Σίγουρα ο πιο εμπορικός προορισμός της περιοχής. Η Άνω χώρα είναι γραφικό χωριά σε υψόμετρο 1.000 μέτρων. Περπατήστε στο κέντρο του χωριού, περιδιαβείτε στα σοκάκια με τα πετρόκτιστα κτήρια. Στην πλατεία του χωριού θα βρείτε την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής.

Στην Άνω Χώρα θα βρείτε τον θρυλικό Καρνάβαλο, το λεωφορείο που εκτελούσε τα δρομολόγια της περιοχής μέχρι το 1983.

ανω χωρα ορεινη ναυπακτια

Αμπελακιώτισσα

Είτε σας αρέσει ο θρησκευτικός τουρισμός είτε είσαστε λάτρεις των μονοπατιών ο οικισμός της Αμπελακιώτισσας, θα σας ανταμείψει. Εκεί θα συναντήσετε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο που χρονολογείται στα μέσα του 18ου αιώνα  και φυσικά την ιστορική μονή της Αμπελακιώτισσας. Από μονοπάτια ξεχωρίζουμε το μονοπάτι που ενώνει τον χωριά με την Άνω χώρα (περίπου 2 ωρών), λεπτομέρειες της πεζοπορικής διαδρομής θα βρείτε εδώ.

Ελατού

Προσπαθήστε να κάνετε εικόνα το όνομα του χωριού και δεν θα πέσετε έξω. Θα το βρείτε να ξεπροβάλλει ανάμεσα από ένα καταπληκτικό δάσος από έλατα. Ξεχωριστή επιλογή αν αναζητάτε ηρεμία και χαλάρωση.

Πλάτανος

Αποτελεί κομβικό χωρίο της περιοχής και διακρίνεται για την μεγάλη, κεντρική του πλατεία με τον πλάτανο. Μια στάση σε ένα από τα καφενεία του χωριού επιβάλλεται. Στο χωριό θα βρείτε το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και το Λαογραφικό Μουσείο. Επίσης ξεχωρίζει η εκκλησία του χωριού, ο Άγιος Νικόλαος.

ναυπακτια

Περίστα

Καταπράσσινο χωριό με μοναδική θέα, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μικρού χωριού της περιοχής. Η μικρή πλατεία με τον πλάτανο, η γραφική εκκλησία και η ταβέρνα του χωριού σε συνδυασμό με το τοπίο θα σας ανταμείψουν.

Ευήνος

Είναι ποταμός που διασχίζει σχεδόν όλη την Αιτωλοακαρνανία και χύνεται στον Πατραϊκό κόλπο. Ο Εύηνος είναι ιδανικός για αθλητικές δραστηριότητες όπως το κανόε-καγιάκ και το ράφτινγκ. Πολλές δραστηριότητες θα μπορέσετε να βρείτε στην περιοχή της Γέφυρας Μπανιά, όπου έχουν δημιουργηθεί σύγχρονες εγκαταστάσεις. Στην περιοχή Αγίου Δημητρίου θα βρείτε και το φράγμα του ποταμού με την τεχνητή λίμνη, ενώ στο στενότερο σημείο του ποταμού, στεφανώνει το μονότοξο γεφύρι της Αρτοτίβας. Τέλος στην περιοχή γύρω της λίμνης θα συναντήσετε ενδιαφέροντα χωριά όπως το Νεωχόρι, η Κλέπα και η Περδικόβρυση.

Ο Ευήνος είναι γνωστός ως ποταμός Φίδαρης εξαιτίας των διακλαδώσεων

Δραστηριότητες

Στην περιοχή θα συναντήσετε πλήθος δραστηριοτήτων. Μπορείτε να κάνετε πεζοπορίες, κανό στον Ποταμό Εύηνο, ποδήλατο βουνού,  off road οδήγηση και ιππασία.

Διαμονή στην Ορεινή Ναυπακτία

Η ορεινή Ναυπακτία αποτελεί ο απόλυτος προορισμός για όποιον θέλει να αποδράσει στη φύση. Σίγουρα η διαμονή σε κάποιο από τα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας αποτελεί πολύ καλή επιλογή αν δεν θέλετε να μείνετε σε κάποιο αστικό κέντρο όπως η Ναύπακτος. Ιδανικά εμείς θα σας προτείναμε την Άνω Χώρα, που αποτελεί την αφετηρία για πολλές αποδράσεις στην γύρω περιοχή. Πατήστε εδώ για να αναζητήσετε την ιδανική για εσάς επιλογή για διαμονή.

Φαγητό στην Ορεινή Ναυπακτία

Εκτός από υπέροχο φυσικό τοπίο στην ορεινή Ναυπακτία θα συναντήσετε και καταπληκτικό φαγητό. Θα μπορείτε να γευτείτε παραδοσιακούς μεζέδες Ζαρκάδι στιφάδο, αγριογούρουνο, τσιγαρίθρες, τραχανά, μακαρονόπιτες και γλυκό κάστανο, παρέα με ντόπιο τσίπουρο. Ταβερνάκια θα βρείτε σχεδόν σε όλα τα χωριά που θα επισκεφτείτε, εμείς ξεχωρίσαμε:

  • Αλθαία στην Άνω Χώρα
  • Στην ταβέρνα του χωριού Περίστα
  • Στην ψησταριά ο Παϊδαράς στο χωριό Αμπελακιώτισσα

Χάρτης Ορεινής Ναυπακτίας

Σας προτείνουμε να χαθείτε στις ομορφιές της περιοχής!! Αν θέλετε να δείτε τις περιοχές που είχαμε τη χαρά να επισκεφτούμε δείτε τον χάρτη μας.

Γιατί στην ορεινή Ναυπακτία; Γιατί αποτελεί έναν προορισμό ιδανικό για σύντομες αποδράσεις, με φυσικό ομορφιά, γαλήνη, ηρεμία και υπέροχες γεύσεις. Αν θέλετε να συνδυάσετε το ταξίδι σας με μια επίσκεψη στην όμορφη πόλη της Ναυπάκτου διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας. Σας ευχόμαστε να περάσετε υπέροχα!!

*Οι φωτογραφίες είναι από το site.

 

You may also like

Close