Μικρές Κυκλάδες – Διακοπές στον Παράδεισο

by Olga
Μικρές Κυκλάδες διακοπές στα Κουφονήσια nonstoptravellers

Οι Μικρές Κυκλάδες, ένας επίγειος παράδεισος, είναι το σύμπλεγμα μερικών μικρών νησιών στο Ανατολικό μέρος των Κυκλάδων.  Τα πιο γνωστά νησιά είναι η Δονούσα, τα Κουφονήσια, η Κέρος, η Σχοινούσα και η Ηρακλειά. Στο άρθρο μας θα μάθεις χρήσιμες πληροφορίες για τα νησιά των Μικρών Κυκλάδων.

Όλα τα νησιά κατοικούνται εκτός της Κέρου. 

Παραλίες στα Κουφονήσια nonstoptravellers

Οι Μικρές Κυκλάδες 

Πάμε να δούμε ένα ένα τα νησιά που συνθέτουν αυτόν τον επίγειο παράδεισο.

Άνω Κουφονήσι

Τα Κουφονήσια έχουν αναδειχθεί σε τοπ προορισμό στις Κυκλάδες και όχι αδίκως. Πρόκειται για έναν επίγειο παράδεισο με καταγάλανα, κρυστάλλινα νερά, αμμουδιές αλλά και βραχώδεις σχηματισμούς. Το Άνω Κουφονήσι που είναι και το μεγαλύτερο κλέβει την παράσταση. Ένα νησί ησυχαστήριο για πολλούς που λόγω περιορισμένων υποδομών ελπίζουμε να μην χάσει την αυθεντική του διάθεση λόγω των επισκεπτών της. Αρκετά μικρό για να το περπατήσεις απ’ άκρη σ’ άκρη και αρκετά μεγάλο και όμορφο για να μήν το βαρεθείς.

Οι παραλίες του νησιού αρκετές για το μέγεθός της. Μεταξύ αυτών η Χαροκόπου, η Άμμος και η πλατιά Πούντα, ο Φανός η πιο ήσυχη, το Γάλα, το Πορί η πιο απομακρυσμένη. Υπάρχουν καραβάκια που κάνουν δρομολόγια όλη την ημέρα ως θαλάσσια ταξί. Σε μεταφέρουν σε κάθε παραλία του νησιού με μικρό αντίτιμο. Τα ίδια καrαβάκια σε πηγαινοφέρνουν και στο Κάτω Κουφονήσι. Απαγορεύεται το κάμπινγκ για να προφυλάξουν τις τοπικές επιχειρήσεις και τα καταλύματα. Επιτρέπεται όμως το κάμπινγκ στο Κάτω Κουφονήσι με το οποίο θα συνεχίσουμε…

Κανόνισε και μία βόλτα μέχρι το Γλαρονήσι.

Κάτω Κουφονήσι

Το Κάτω Κουφονήσι λοιπόν, είναι σαν το μικρό αδερφάκι του Άνω Κουφονησίου. Σε απόσταση αναπνοής μεταξύ τους τα δύο νησιά συνδέονται ακτοπλοικώς με τα μικρά καραβάκια που αναφέραμε πιο πάνω. Μάλιστα για τους δεινούς κολυμβητές είναι πολύ εύκολο να κολυμπήσουν από την μία ακτή στην απέναντι. Οι παραλίες του νησιού Λάκοι, Δέτης, Νερό και  Πεζούλια. Το Κάτω Κουφονήσι δεν κατοικείται επίσημα, παραμένει αναλοίωτο και αυθεντικό. Είναι το τέλειο μέρος για κατασκηνωτές και free campers. Προσοχή όμως, το νησί δεν έχει καταστήματα πέρα από μία μικρή ταβέρνα επομένως πρέπει να φέρεις μναζί σου τα απαραίτητα. Εναλλακτικά μπορείς να τα προμηθεύεσαι κάθε μέρα από το Άνω Κουφονήσι.

Δονούσα

Στα Βορειοανατολικά των Κουφονησίων συναντάμε την Δονούσα. Πρόκειται για το βορειότερο νησί του συμπλέγματος των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων. Με αρκετά βραχώδες τοπίο δημιουργεί όμορφες παραλίες με κολπίσκους. Ένα μικρό νησί ιδανικό για μικρές πεζοπορίες και ηρεμία. Η Δονούσα έχει μερικές δεκάδες μόνιμους κατοίκους ενώ το όνομά της χρονολογείται από τα αρχαία χρόνια. Οι πιο γνωστλες παραλίες της Δονούσας είναι το Βαθύ Λιμενάρι, ο Όρμος Κέδρου,ο Όρμος Λιβαδιού, ο Φικιός και η Καλοταρίτισσα. Τα βασικά αξιοθέατα της Δονούσας είναι η σπηλιά του τοίχου, η φωκοσπηλιά και οι εκκλησίες του Τιμίου Σταυρού, της Παναγίας και του Αγ. Ιωάννη.

Σχοινούσα

Συνεχίζουμε τη βόλτα μας στις Μικρές Κυκλάδες με την όμορφη Σχοινούσα. Ένα νησί στα νότια της Νάξου. Η Σχοινούσα είναι το κέντρο του συμπλέγματος των Μικρών Κυκλάδων. Σύμφωνα με την παράδοση το όνομά του το χρωστά στο θαμνώδες φυτό Σχίνο που ευδοκιμεί σε όλο το νησί. Οι παραλίες της Σχοινούσας είναι πολλές για το μέγεθός της και μεταξύ άλλων είναι και οι όρμος Λιβάδι, Μερσίνι, Άγιος Βασίλης, Ψιλή Άμμος, Φυκιό και Σιφνέϊκο. Τα βασικά αξιοθέατα της Σχοινούσας είναι η εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου με την Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της Ακαθής στη Χώρα, η εκκλησία του Ευαγγελισμού στον παραδοσιακό οικισμό Μεσσαριά και η σπηλιά του Πειρατή στο δρόμο για το Λιμάνι.

Ηρακλειά

Η Ηρακλειά είναι το δυτικότερο νησί του συμπλέγματος των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων. Πρόκειται για έναν μικρό παράδεισο, ένα ησυχαστήριο, ένα νησί ξεχωριστό και με δικό του χαρακτήρα. Χωρίς νυκτερινή ζωή και γρήγορους ρυθμούς θα σε παρασύρει σε στιγμές χαλάρωσης και απόλυτης ξεκούραση. Όσον αφορά στα αξιοθέατα της Ηρακλειάς αυτά είναι το   σπήλαιο του Αη-Γιάννη το μεγαλύτερο σπήλαιο των Κυκλάδων, ο όρμος Μέριχας, το Κάστρο του Λιβαδιού, η κορυφή του λόφου Πάπας με θαυμάσια θέα, ο Οικισμός Αγ. Αθανάσιος και ο Όρμος Αλιμιά όπου σε βάθος  περίπου 7 μέτρων, βρίσκεται βυθισμένο  ένα γερμανικό υδροπλάνο. Και στην Ηρακλειά όπως και στις λοιπές Μικρές Κυκλάδες έχει κρυστάλλινα νερά και μοναδικές παραλίες. Μερικές από τις πιο γνωστές είναι ο Αγ. Γεώργιος, το Λιβάδι, η Βορινή Σπηλιά, ο Καρβουνόλακκος, ο Ξυλομπάτης και ο Μέριχας.

Φαγητό και γαστρονομία στις Μικρές Κυκλάδες nonstoptravellers

Φαγητό και Γαστρονομία στις Μικρές Κυκλάδες

Το φαγητό των διακοπών είναι πάντα ένα σημαντικό κεφάλαιο. Παρόλα αυτά Ελλάδα και γαστρονομία ίσον σίγουρη επιτυχία. Έτσι και το φαγητό στις Μικρές Κυκλάδες δεν θα αφήσει κανέναν παραπονεμένο. Ειδικότερα:

  • Άνω Κουφονήσι Καπετάν Νικόλας, Σουβλάκι στη Στροφή, Wave Seaside Pori και Φούρνος Γιωργούλα για τα πρωινά σου.
  • Κάτω Κουφονήσι Venetsanos Tavern.
  • Σχοινούσα Deli restaurant, Το καφέ της Χαράς, Ταβέρνα Μερσίνι.
  • Ηρακλειά Σύρμα, Araklia, Pera Panta.
  • Δονούσα Το κύμα, Μήτσος, Τζι Τζι, Σημαδούρα, Μελτέμι.

Μικρές Κυκλάδες Κουφονήσια παραλίες nonstoptravellers

Διαμονή στις Μικρές Κυκλάδες 

Συνεχίζουμε με τη διαμονή στα νησιά των Μικρών Κυκλάδων. Για να σε βοηθήσουμε στην αναζήτηση, παραθέτουμε ανά νησί τις επιλογές διαμονής. Αναλυτικά για διαμονή:

Δρομολόγια και ακτοπλοϊκή σύνδεση με Μικρές Κυκλάδες

Τέλος, αφήσαμε την πιο χρήσιμη πληροφορία για την ακτοπλοϊκή σύνδεση με τις Μικρές Κυκλάδες. Καταρχάς να αναφέρουμε την εταιρεία Μικρές Κυκλάδες Ν.Ε (Small Cyclades Lines) με το πλοίο Express Scopelitis, με ιδιοκτήτη και καπετάνιο τον Γιάννη Σκοπελίτη. Το πλοίο εξυπηρετεί την άγονη γραμμή των μικρών Κυκλάδων με 6 δρομολόγια την εβδομάδα (Καταπολα, Αιγιαλη, Δονούσα, Κουφονησι, Σχοινουσα, Ηρακλεια, Νάξο) καθώς και 1 δρομολόγο για Ιο και Σαντορίνη. 

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την ενδοχώρα της Ελλάδας γίνεται με το λιμάνι του Πειραιά όλο το χρόνο και της Ραφήνας εποχιακά. Η διάρκεια του ταξιδιού ποικίλει μεταξύ 6 έως 8 ωρών.

Island Hopping

Το island hopping είναι η καλύτερη επιλογή για να γνωρίσεις τις Μικρές Κυκλάδες. Αν θέλεις περισσότερες επιλογές για island hopping στο Αιγαίο διάβασε το άρθρο μας.

Μικρές Κυκλάδες Χάρτης

You may also like

Close