Εκδρομή στις αρχαίες Εκκλησίες της Κύπρου

by Dimosthenis
εκκλησίες Κύπρος άγιοι Σαράντα checkincyprus nonstoptravellers

Εκδρομή στις αρχαίες εκκλησίες της Κύπρου, μια διαφορετική απόδραση την οποία όμως δεν πρέπει να χάσετε! Η Κύπρος είναι γνωστή ως «Αγία Νήσος» ή «Νήσος των Αγίων» και αυτό γιατί σε όλο το νησί θα ανακαλύψετε πλήθος εκκλησιών και μοναστηριών. Κάποιες από τις εκκλησίες, μάλιστα αποτελούν ιστορικά μνημεία, γι΄αυτό δέκα βυζαντινές εκκλησίες στην περιοχή του βουνού Τρόοδος έχουν γραφτεί στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το άρθρο αυτό περιέχει πληροφορίες για την εκδρομή που οργανώσαμε ώστε να γνωρίσουμε τις εκκλησίες αυτές μοναδική αρχιτεκτονικής ομορφιάς και ιστορικής αξίας. Εκδρομή λοιπόν στις αρχαίες Εκκλησίες της Κύπρου και καλή περιπλάνηση!

Λίγα λόγια για τις εκκλησίες της Κύπρου

Οι δέκα αυτές εκκλησίες  χρονολογούνται από τα μέσα ως τα τέλη της βυζαντινής περιόδου (αρχές 11ου – αρχές 16ου αιώνα), αποτελούν δείγματα βυζαντινής τέχνης υψηλής αισθητικής αξίας, πρόκειται για σημαντικά μνημεία εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής της υπαίθρου και διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση.

Η καταχώριση στους καταλόγους της UNESCO έγινε το 1985

Η εκδρομή

Ξεκινήσαμε από την Παναγία της Ασίνου στο Νικητάρι και η εκδρομή μας τέλειωσε στην Παναγία του Άρακα στα Λαγουδερά. Διήρκεσε δύο ημέρες, η απόσταση ήταν συνολικά 140 χιλιόμετρα, συνολικά δηλαδή 4 ώρες καθαρής οδήγησης. Εμείς διανυκτερεύσαμε στο Κακοπετριά, για διαμονή όμως θα διαβάσετε στη συνέχεια του άρθρου μας. Για πιο εύκολη περιήγηση ετοιμάσαμε για εσάς έναν χάρτη με τις δέκα εκκλησίες της UNESCO που επισκεφτήκαμε και την πορεία που ακολουθήσαμε.

Άγιος Νικόλαος της Στέγης στην Κακοπετριά

Η ίδρυση του Αγίου Νικόλα της Στέγης έγινε, πιθανότατα, στο πρώτο μισό του 11ου αιώνα και αποτελεί παράδειγμα καθολικού βυζαντινής Μονής. Αρχιτεκτονικά ο ναός  ανήκει στην κατηγορία του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο.  Χαρακτηριστικό της εκκλησίας είναι η ξύλινη στέγη με τα επίπεδα αγκιστρωτά κεραμίδια που κατασκευάζονται στην περιοχή του Τροόδους.

Η προσωνυμία «της Στέγης» στον Άγιο Νικόλαο, ανάγεται από το 13ο αιώνα. 

Εσωτερικά του ναού θα βρεις τοιχογραφίες που τοποθετούνται χρονολογικά σε διάφορες περιόδους και οι οποίες καλύπτουν ένα διάστημα πέραν των 600 χρόνων. Από του ειδικούς ο ναός χαρακτηρίζεται ως μουσείο της βυζαντινής ζωγραφικής.

Παναγία Φορβιώτισσα / Ασίνου στο Νικητάρι

Η ίδρυση της Μονής χρονολογείται στα 1099, ενώ συνεχίζει να λειτουργεί και κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν τοιχογραφίες από διαφορετικές χρονολογικές περιόδους με την παλαιότερη να είναι του 1105. 

Πολλές τοιχογραφίες απηχούν την τέχνη της Κωνσταντινούπολης της εποχής του Κομνηνού.

Παναγία του Άρακα στα Λαγουδερά

Χτίστηκε στο δεύτερο μισό του 12ου αιώνα, σε μια περίοδο που ο μοναστικός βίος ανθούσε στην Κύπρο.  Δίπλα από την εκκλησία, σώζεται και ένα διώροφο κτήριο του παλιού μοναστηριού.

Κατά μια εκδοχή το “άρακας” προέρχεται από το φυτό αρακάς.

Η εκκλησία ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο του μονόκλιτου ναού με τρούλο. Αργότερα (14 αιώνας) η εκκλησία καλύφθηκε με ξύλινη αμφικλινή στέγη, στρωμένη με επίπεδα αγκιστρωτά κεραμίδια. 

Άγιος Ιωάννης Λαμπαδιστής στον Καλοπαναγιώτη

Αν και δεν είναι γνωστή η ακριβής χρονολογία ίδρυσής της, εκτιμάται  στον 11ο αιώνα. Ο ναός ανήκει στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού με τρούλο. Επάνω από τον τάφο του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή, θα βρείτε ένα μικρό παρεκκλήσιο.

αίθουσα του μοναστηριού χρησιμοποιήθηκε ως αίθουσα διδασκαλίας για τα παιδιά του Καλοπαναγιώτη και των γύρω χωριών, στα μέσα του 19ου αιώνα

Παναγία Μουτουλλά

Ο ναός κτίστηκε και τοιχογραφήθηκε στα 1280 με δαπάνη του «Ιωάννη του Μουτουλλά» για αυτό και εικάζεται ότι αποτελούσε ιδιωτικό παρεκκλήσιο. Αρχιτεκτονικά είναι ξυλόστεγος μονόχωρος ναός. Ξεχωρίζει για τις εσωτερικές τοιχογραφίες, μερικές εκ των οποίων έχουν φιλοτεχνηθεί το 1280.

Συνδυάστε την εξερεύνηση με περιήγηση στα χωριά της Κύπρου

Τίμιος Σταυρός στο Πελένδρι

Η αρχική οικοδόμηση χρονολογείται στα μέσα του 12ου αιώνα και ανήκε μάλλον στον τύπο του μονόκλιτου ναού με τρούλο. Κατά καιρούς έχουν γίνει πολλές οικοδομικές παρεμβάσεις, αλλοιώνοντας την αρχική μορφή του ναού, προσφέροντας όμως μια αρμονία.

διαδρομή στις αρχαίες εκκλησίες της Κύπρου Πύργος Τηλλυρίας nonstoptravellers

Αρχάγγελος Μιχαήλ στον Πεδουλά

Η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ συγκαταλέγεται ανάμεσα στις λίγες της Κύπρου που διέσωσαν το όνομα του ζωγράφου που τις διακόσμησε. Ο ναός ανήκει στον τύπο των ξυλόστεγων μονόχωρων ναών της οροσειράς του Τροόδους. 

Ο ζωγράφος καταγόταν από την περιοχή της Μαραθάσας. 

Τίμιος Σταυρός Αγιάσματι στην Πλατανιστάσα

Η εκκλησία στα τέλη του 15ου αιώνα. Αποτελεί ένα μονόκλιτο ξυλόστεγο ναό, καλυμμένο με επίπεδα, αγκιστρωτά κεραμίδια. Λόγο της οροφής του οικοδομήματος θεωρείται μοναδικός σε όλο το νησί.

Κατά μια εκδοχή η ονομασία «Αγιασμάτι» προέρχεται από τη λέξη Αγίασμα. 

Παναγία Ποδύθου στη Γαλάτα

Κτισμένη το 1502, σύμφωνα με σχετική περιγραφή και με χορηγία του Δημητρίου ντε Κορόν και της συζύγου του Ελένης.

Ο Δημήτριος ντε Κορόν ήταν ιππότης της εποχής της Φραγκοκρατίας 

Αρχιτεκτονική, πρόκειται για ένα μονόχωρο ξυλόστεγο ναό με ορθογώνια κάτοψη. Η στέγη είναι στρωμένη με αγκιστρωτά κεραμίδια. Εσωτερικά δεν είχε ποτέ ολοκληρωθεί ο διάκοσμός της.

Μεταμόρφωση του Σωτήρος στο Παλαιχώρι

Η εκκλησία κτίστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα και ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο του ξυλόστεγου μονόκλιτου ναού. Στο εσωτερικό του ναού υπάρχει πλήθος τοιχογραφιών που αποτελούν ένα από τα πιο ολοκληρωμένα εικονογραφικά σύνολα της υστεροβυζαντινής τέχνης της Κύπρου.

Διαμονή

Η εκδρομή μπορεί να ολοκληρωθεί σε μία ημέρα. Εμείς όμως θέλαμε να απολαύσουμε όλη την απόδρασή μας και να αφιερώσουμε αρκετό χρόνο σε κάθε έναν από τους ναούς. Έτσι αποφασίσαμε να μείνουμε στην Κακοπετριά γιατί έχει πλήθος επιλογών και προσφέρεται για βόλτες! Για να επιλέξετε διαμονή πατήστε εδώ!

Το νησί έχει πολλές ακόμη εκκλησίες και ναούς να ανακαλύψετε όπως αυτοί των φωτογραφιών του άρθρου μας. Ανάλογα με την περιοχή που θα επισκεφτείτε είναι ευκαιρία να δείτε από κοντά μία από τις αρχαίες εκκλησίες της Κύπρου.

Η φωτογραφία εξώφυλλου από check in Cyprus

You may also like

Close