Χωριά της Κύπρου που πρέπει να επισκεφτείς

by Dimosthenis
χωριά της Κύπρου κακοπετριά κυπρος nonstoptravellers

Τα χωριά της Κύπρου ξεχωρίζουν για την παραδοσιακή τους αρχιτεκτονική, τα πετρόκτιστα σπίτια, τα γραφικά σοκάκια και  την παράδοση τους. Στο άρθρο μας αυτό σας δίνουμε πληροφορίες για τα χωριά της Κύπρου που ξεχωρίσαμε και πρέπει να επισκεφτείς.

Κακοπετριά

Η Κακοπετρία βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Τρόοδος και απέχει μόλις 60 χιλιόμετρα από την Λευκωσία. Το χωριό είναι διάσημο για τα γραφικά του σπιτάκια, τα πλακόστρωτα του δρομάκια και το εκπληκτικό του φαγητό.

Τι να δείτε στην Κακοπετριά

  • Η παλιά Κακοπετριά που αποτελεί το γραφικότερο σημείο του χωριού, με όμορφα σοκακάκια και γραφικά σπίτια. 
  • Ο ποταμός Κλάριος στον οποίο μπορείτε να περαπατήσετε στο ομώνυμο μονοπάτι, παράλληλα με τις όχθες του.
  • Η Πέτρα του Ανδρογύνου, που βρίσκεται στην είσοδο της παλιάς Κακοπετριάς, 
  • Οι νερόμυλοι του χωριού.
  • Το μουσείο του ‘Ελιόμυλου’ που βρίσκεται στο προαύλιο της εκκλησίας μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
  • Το μουσείο του ‘Ληνού’ για να μάθεις πώς φτιάχνουν με παραδοσιακό τρόπο το κρασί, το ψωμί και το λάδι.

Χωριά της Κύπρου που πρέπει να επισκεφτείς nonstoptravellers

Κακοπετριά εστιατόρια

Στο χωριά ξεχωρίζουμε το εστιατόριο “Μύλος“, στο ομώνυμο ξενοδοχείο, για πέστροφα με σκορδάκι. Καταπληκτική επιλογή, φρόντισε όμως να κλείσεις τραπέζι πριν το επισκεφτείς. Επίσης πολύ καλή επιλογή είναι και το “Ποτζεί Ποδά” με υπέροχους μεζέδες και ωραίο περιβάλλον. 

Διαμονή στην Κακοπετριά

Θα βρείτε πολλές ωραίες επιλογές εντός το χωριού αλλά και στη γύρω περιοχή. Αν και είναι κοντά στην Λευκωσία, σίγουρα αξίζει να μείνετε για ένα Σαββατοκύριακο χαλάρωσης. Επιλογές για διαμονή στην Κακοπετριά θα βρείτε εδώ.

Καλοπαναγιώτης

Ο Καλοπαναγιώτης θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η Αράχωβα της Κύπρου.  Χειμερινός και όχι μόνο προορισμός, το χωριό του Καλοπαναγιώτη είναι από τα μεγαλύτερα και πιο δημοφιλή χωριά της Κύπρου. Απέχει 70 χιλιόμετρα από την Λευκωσία, μόλις 70 λεπτά οδήγησης. 

Αξιοθέατα στον Καλοπαναγιώτη

  • Μοναστήρι Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή το οποίο αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
  • Η Ενετική γέφυρα, στον Ποταμό Σέτραχο, κατασκευασμένη τον 16ου αιώνα από παραδοσιακή πέτρα.
  • Ο νερόμυλος του Κύκκου με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική της προ-βιομηχανικής περιόδου.
  • Ιαματικές Πηγές, δίπλα στην ενετική γέφυρα.
  • Το Τελεφερίκ του χωριού το οποίο επιτρέπει να μετακινηθείτε από το παλιό στο καινούργιο χωριό με έναν ξεχωριστό τρόπο.

Ταβέρνες στον Καλοπαναγιώτη

Οι επιλογές είναι πολλές, αφού αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό για ημερήσιες αποδράσεις και διάλειμμα για φαγητό. Ξεχωρίζουμε “Το παλιό σινεμά“, στην είσοδο του χωριού με ωραίο φαγητό και ατμόσφαιρα.   

Διαμονή στον Καλοπαναγιώτη

Για διαμονή στο χωριό πατήστε εδώ να διαλέξετε αυτό που σας ταιριάζει. Δημοφιλής επιλογή για διαμονή είναι το Casale Panayiotis.

Κυπερούντα

Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 1300 μέτρων και χρονολογείται από την Βυζαντινή περίοδο. Είναι φημισμένο για το φεστιβάλ μήλου που γίνεται κάθε χρόνο και αξίζει να επισκεφτείτε. Επίσης θεωρείτε ιστορικό χωριό καθώς υπήρξε κέντρο αντίστασης κατά τη διάρκεια του Εθνικού Απελευθερωτικού Αγώνα.

Το όνομά του προέρχεται από το είδος ξύλου «κυπέρι», το οποίο είναι άφθονο στην περιοχή.

Αξιοθέατα του χωριού

  • Η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, η οποία χρονολογείται από το 18οαιώνα και βρίσκεται στο κέντρο του χωριού.
  • Τα μουσεία του χωριού,που είναι της Φυσικής Ιστορίας, της Λαϊκής Παραδοσιακής Τέχνης και του Εθνικού Απελευθερωτικού Αγώνα.
  • Ο Άγιος Αρσένιος, μια καινούργια ,μεγαλοπρεπής εκκλησία στην είσοδο του χωριού, με πανοραμική θέα σε όλη την περιοχή.
  • Το Πάρκο Δράσης (Adventure Park), λίγο έξω από το χωριό με πολλές δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες.
  • Μονοπάτια της φύσης. Υπάρχουν και δύο υπέροχα μονοπάτια της φύσης το «Δόξα σοι ο Θεός» και «Τεισιά της Μαδαρής».

Λεύκαρα

Ίσως το ομορφότερο χωριό του νησιού καθώς εκεί θα βρείτε λιθόστρωτα δρομάκια, υπέροχη ντόπια κουζίνα με τον λευκαρίτικο τταβά και περίτεχνα κεντήματα.

Το λευκαρίτικο κέντημα έχει συμπεριληφθεί στον παγκόσμιο Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Αξιοθέατα στα Λεύκαρα

  • Τα σοκάκια του χωριού με τα υπέροχα γραφικά σπίτια, χαρακτηριστικό δείγμα Κυπριακής λαϊκής αρχιτεκτονικής.
  • Το κέντρο Χειροτεχνίας Λευκάρων για να γνωρίσετε από κοντά την τέχνη του κεντήματος και της αργυροχοΐας.
  • Η εκκλησία Τιμίου Σταυρού που χτίστηκε τον 14ον αιώνα.

Φαγητό στο Λεύκαρα

Θα βρείτε πολύ ωραίες επιλογές για φαγητό στο Λεύκαρα. Επιβάλλεται να δοκιμάσετε το παραδοσιακό φαγητό του χωριού, τον λευκαρίτικο τταβά. Επίσης αξίζει να γευτείτε το χαρακτηριστικό γλύκισμα του χωριού, τα λουκούμια.

Ο λευκαρίτικος τταβάς παρασκευάζεται μέσα σε πήλινο δοχείο από αρνίσιο ή κατσικίσιο κρέας, ρύζι, κρεμμύδια, ντομάτες και πατάτες.

Διαμονή στα Λεύκαρα

Είναι γραφικό χωριό με πολύ ωραίες επιλογές για διαμονή. Ξενώνες, παραδοσιακά ξενοδοχεία και υπέροχες επιλογές τόσο στα άνω όσο και στα κάτω Λεύκαρα. Αν θέλετε να διανυκτέρευση στα Λεύκαρα πατήστε εδώ.

Λεύκαρα χωριά της Κύπρου που πρέπει να επισκεφτείς Κύπρος nonstoptravellers

Λόφου

Ένα όχι και τόσο φημισμένο αλλά ένα πάρα πολύ γραφικό και καλά διατηρημένο χωριό. Όλο το χωριό είναι πλακόστρωτο και τα σπίτια του πετρόκτιστα και πολύ προσεγμένα.

Τι να δείτε στη Λόφου

  • Το παλιό σχολείο της Λόφου.
  • Την παραδοσιακή βρύση της Ελιτζής, που χρονολογείται από το 1842.
  • Τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου εκκλησία χτισμένη τον 19ου αιώνα.
  • Το παλιό ελαιοτριβείο, ένα μικρό μουσείο που αξίζει να επισκεφτείτε.

Που να φάτε

Ταβέρνα “Καμάρες” με παραδοσιακές γεύσεις και το εστιατόριο στο ξενοδοχείο “Απόκρυφο” για υπέροχους ντόπιους μεζέδες.

Που να μείνετε

θα βρείτε λίγες αλλά καλές επιλογές. Το ξενοδοχείο Απόκρυφο, σίγουρα ξεχωρίζει. Για να δείτε αυτό που σας ταιριάζει πατήστε εδώ.

Τόχνη

Ένα επίσης “άγνωστο” χωριό της Κύρου, το οποίο σίγουρα αξίζει να επισκεφτείτε. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες ανακαίνισης και ανάδειξής του. Ξεχωρίζει ο ναός Κωνσταντίνου και Ελένης στο κέντρο του χωριού και η βόλτα στα γαλήνεια και παραδοσιακά σοκάκια του. Οι κάτοικοι είναι πολύ φιλόξενοι και πρόθυμοι να σας καλώς ορίσουν.

Λάνεια

Ένα πολύ μικρό χωρίο, γραφικό με πινελιές μοντερνισμού αφού στα διάφορα μέρη του χωριού θα βρείτε εκπληκτικές σύγχρονες τοιχογραφίες. Επίσης στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η εκκλησία της Παναγίας που χρονολογείται από το 1600.

Κατά μία εκδοχή το όνομα του χωριού οφείλεται στη Λάνα, κόρη του Θεού Διόνυσου, ο οποίος γεύτηκε την κουμανταρία της κοινότητας και έμεινε έκπληκτος

Όμοδος

Το Όμοδος διακρίνεται για την μεγάλη του πλατεία, το μεγαλόπρεπο μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού, την παραδοσιακή του αρχιτεκτονική και το καταπράσινο περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται.

Όμοδος αξιοθέατα

  • Το Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού, το οποίο σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε το 327 μ.χ. πριν από την άφιξη της Αγίας Ελένης στο νησί.
  • Το λιθόστρωτο δρόμο και τα δρομάκια του χωριού.
  • Τα διάφορα μικρά μουσεία που στεγάζονται σε χώρους του μοναστηριού. Το Μουσείο Αγώνος, το Μουσείο Βυζαντινών εικόνων, το Εικονοσκευοφυλάκιο, το Λαογραφικό Μουσείο, η Πινακοθήκη, το Φωτογραφικό Μουσείο και το Κέντρο Διάσωσης Δαντέλλας.
  • Το κρησφύγετο, που κατασκευάστηκε το 1956, με οδηγίες του αγωνιστή της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου.

Φαγητό στο Όμοδος

Για φαγητό στο Όμοδος επιλέξαμε το ¨Κατώι”  για Κυπριακούς παραδοσιακούς μεζέδες και την ταβέρνα “Στου κυρ Γιάννη“. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τα ξακουστά σε όλη την Κύπρο αρκατένα κουλούρια.

Τα αρκατένια κουλούρια φτιάχτηκαν για πρώτη φορά στο Όμοδος γύρω στα 1880.

Φιχάρδου χωριό Κύπρος nonstoptravellers

Ξενοδοχεία στο Όμοδος

Για ξενοδοχείο στο Όμοδος, οι επιλογές πολλές. Οικονομικός προορισμός που αξίζει να διανυκτερεύσετε, ιδιαίτερα αν θέλετε να εξερευνήσετε το Τρόοδος. Για ξενοδοχεία και διαμονή στο Όμοδος, πατήστε εδώ.

Η Κύπρος είναι το νησί της Αφροδίτης μια υπέροχη και φιλόξενη χώρα, με φανταστικούς τόπους για να γνωρίσετε. Τα χωριά της Κύπρου, σίγουρα αποτελούν ένα από τα αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφτείτε. Συνδυάστε τα χωριά με επίσκεψη στις δεκάδες αρχαίες εκκλησίες της Κύπρου, παίρνοντας ιδέες από το σχετικό μας άρθρο. Για περισσότερες ιδέες για εξορμήσεις και εκδρομές στην Κύπρο μπορείτε να βρείτε στα άρθρα μας:

Οι δρόμοι του κρασιού στην Κύπρο

Οι παραλίες της Κύπρου και τα αξιοθέατά της

Ταξίδι στην Κύπρο, στο νησί της Αφροδίτης

Καλές σας διαδρομές!!!!

 

You may also like

Close