Πάφος αξιοθέατα

by Dimosthenis
διακοπές κύπρος nonstoptravellers

Η Πάφος είναι σίγουρα μία πόλη με πολλά αξιοθέατα. Αξιοθέατα ιστορικά, γραφικά και τουριστικά. Μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Κύπρου ήταν κάποτε το κέντρο λατρείας της Θεάς Αφροδίτης. Η πόλη χωρίζεται σε δύο επίπεδα: Στην πάνω Πάφο, γνωστή και ως Κτήμα που είναι το εμπορικό κέντρο της πόλης και την Κάτω Πάφο πού βρίσκεται χαμηλότερα και παραλιακά και είναι ο κατ’ εξοχήν τουριστικός προορισμός του νησιού. Όλος ο αρχαιολογικός χώρος της Πάφου βρίσκεται υπό την προστασία της UNESCO από το 1980. Διαβάστε παρακάτω όλα τα αξιοθέατα στην Πάφο.

πάφος πέτρα του ρωμιού και της αφροδίτησ nonstoptravellers.JPG

Τι να δω στην Πάφο – Αξιοθέατα 

Το λιμανάκι της Πάφου – ένα γραφικό αξιοθέατα

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό σημείο και αξιοθέατο της Πάφου. Τουριστικό αλλά συνάμα γραφικό. Κρατάει κάτι από τον παλιό χαρακτήρα του δημιουργώντας μία οικειότητα με τον επισκέπτη. Θεωρείται το αρχαιότερο λιμάνι της Κύπρου. Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε  την εποχή των Πτολεμαίων (312 π. Χ.)

Από αυτό το λιμάνι απέπλευσε ο Απόστολος Παύλος για να συνεχίσει την περιοδεία του

Το κάστρο της πόλης – ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στην Πάφο

Περπατώντας στο λιμάνι της Πάφου, στη δυτική του πλευρά θα βρεις το μεσαιωνικό κάστρο της πόλης. Στην αρχή ήταν Βυζαντινό οχυρό, μετέπειτα κατεδαφίστηκε από τους Ενετούς το 1570 και οικοδομήθηκε ξανά από τους Οθωμανούς. Σήμερα σώζεται ο Δυτικός Φράγκικος Πύργος με τις ενετικές προσθήκες όπως τον αποκατέστησαν οι Οθωμανοί το 1592, σύμφωνα και με σχετική επιγραφή πάνω από την είσοδο του κάστρου. Περισσότερες πληροφορίες για ωράριο λειτουργίας και τιμές εισιτηρίων θα βρείτε εδώ.

Οι Βρετανοί χρησιμοποίησαν το κάστρο ως αποθήκη άλατος μέχρι το 1935

Αρχαιολογικό πάρκο της Πάφου – ένα ιστορικό αξιοθέατο

Το Αρχαιολογικό Πάρκο της Κάτω Πάφου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου κι έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ από το 1980. Σε αυτό θα δείτε μνημεία από τον 4ον αιώνα π.Χ., την Ρωμαϊκή περίοδο μέχρι και το Μεσαίωνα. Σημαντικότερα από τα αξιοθέατα του πάρκου θεωρούνται:

  • τα περίτεχνα ψηφιδωτά δάπεδα, με σκηνές από την ελληνική μυθολογία. Τα ψηφιδωτά χρονολογούνται από τον 2ο μέχρι 5ο αιώνα μ.X. και ανήκουν σε τέσσερις διαφορετικές κατοικίες. Η πρώτη οικία ανακαλύφθηκε τυχαία από ένα γεωργό το
    1962.
  • το Ασκληπιείο αφιερωμένο στο θεό της ιατρικής
  • ένα μικρό Ωδείο του 2ου αιώνα μ.X. Το ωδείο χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα για διάφορες εκδηλώσεις
  • η Ρωμαϊκή Αγορά
  • τα ερείπια του Κάστρου με τις Σαράντα Κολώνες, το οποίο κτίστηκε στις αρχές του 13ου αιώνα
  • τα ερείπια της Λιμενιώτισσας (μιας Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής)  
  • και οι Τάφοι των Βασιλέων, άλλο ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία της Πάφου. Είναι υπόγειοι τάφοι σκαμμένοι μέσα σε βράχους, του 3ο αιώνα π.X.

Οι τάφοι των Βασιλέων δεν ανήκουν σε βασιλείς αλλά σε αξιωματούχους. Ονομάζονται όμως έτσι λόγω της μεγαλοπρέπειάς τους

πάφος τουριστικά αξιοθέατα γυρω περιοχες nonstoptravellers.JPG

Αγία Κυριακή – Παναγία Χρυσοπολίτισσα

H εκκλησία αυτή κτίστηκε τον 13ο αιώνα. Ξεχωρίζει για την Στήλη του Αποστόλου Παύλου, που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της και σύμφωνα με την παράδοση, ο Απόστολος ραβδίστηκε από τον Ρωμαίο Κυβερνήτη του νησιού.

Που μπορώ να παρκάρω;

Για να επισκεφτείτε την περιοχή καλό είναι να παρκάρετε στο δημοτικό πάρκινγκ που θα βρείτε στα δυτικά του λιμανιού. Είναι πολύ κοντά σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος και θα σας βολέψει.

πάφος αξιοθέατα πέτρα του ρωμιου αφροδιτη nonstoptravellers.JPG

Παραλίες της Πάφου και περισσότερα αξιοθέατα

Αν είναι καλοκαίρι και θέλετε να δροσιστείτε τότε, στην Πάφο και στην γύρω περιοχή θα βρείτε φοβερές παραλίες για μια βουτιά. Η πέτρα του Ρωμιού, η καθαρή στο χωριό Τίμη, η παραλία στη Γεροσκήπου, οι Αλυκές και ο Φάρος στην Πάφο, αποτελούν ίσως οι καλύτερες επιλογές.  

Που να μείνετε

Αν έχετε σκοπό να μείνετε και δεν έχετε έρθει για μονοήμερη επίσκεψη, στην Πάφο θα βρείτε πολύ ωραία καταλύματα. Είτε στο κέντρο, είτε στην καινούργια πόλη θα βρείτε για να μείνετε για να απολαύσετε την πόλη. Για να διαλέξετε διαμονή, πατήστε εδώ.

Που να φάτε

Γύρω περιοχές και αξιοθέατα στην Πάφο 

Όσοι από εσάς θέλετε να ανακαλύψετε αξιοθέατα στις περιοχές γύρω από την Πάφο δεν έχετε παρά να διαβάσετε το άρθρο μας. Πεζοπορία, δάση, παραλίες ακόμη και βουτιά σε λίμνη είναι μόνο λίγες από τις επιλογές που θα βρείτε!

You may also like

Close