Μονοήμερη εκδρομή σε Σούνιο και Λαύριο

by Olga
εκδρομή σούνιο ναος ποσειδωνα ηλιοβασίλεμα nonstoptravellers.jpg

Μονοήμερη εκδρομή σε δυο καταπληκτικούς προορισμούς το Σούνιο και το Λαύριο! Πολύ κοντά στην Αθήνα, το Σούνιο αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς και ιστορικούς προορισμούς! Επίσης σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται ξεχασμένη από το κοινό μια λαϊκή γειτονιά και ένα μεγάλο εμπορικό λιμάνι της Αττικής, το Λαύριο. Μονοήμερη εκδρομή σε Σούνιο και Λαύριο, λοιπόν και καλές ανακαλύψεις!

Με θέα στο Σούνιο

Αφού αγοράσαμε από το φούρνο της γειτονία μας λιχουδιές για πρωινό, σταματάμε στην πρώτη μας στάση για να ξεκινήσει η ημέρα με απολαυστική θέα. Έτσι λοιπόν σταματάμε να απολαύσουμε τη Θέα του Σούνιο, στο υπαίθριο δημόσιο χώρο πάρκινγκ, που θα δείτε στον χάρτη μας.

εκδρομή σούνιο ναος ποσειδωνα ηλιοβασίλεμα nonstoptravellers.jpg

 

Η πρώτη βουτιά της ημέρας

Λίγο πιο κάτω από το πάρκινγκ θα βρείτε ένα μικρό δημόσιο χώρο στάθμευσης και σε συνέχεια πρόσβαση σε μια μικρή και όμορφη δημόσια παραλία. Απολαύστε την πρώτη βουτιά της ημέρας σας σε πεντακάθαρα νερά και υπέροχη θέα.

Αρχαιολογικός χώρος Σουνίου

Το ακρωτήριο του Σουνίου, η νότια απόληξη της Αττικής, αποτελούσε σημαντικό στρατηγικό σημείο. Από εκεί, η πόλη – κράτος των Αθηνών έλεγχε το θαλάσσιο πέρασμα προς το Αιγαίο και τον Πειραιά, το κεντρικό της λιμάνι, καθώς και τη χερσόνησο της Λαυρεωτικής, με τα πλούσια μεταλλεία αργύρου, χάρις στα οποία αναδείχθηκε σε υπερδύναμη τον 5ο αι. π.Χ. Εκεί δεσπόζει περήφανος ο ναός του Ποσειδώνα. Στον αρχαιολογικό χώρο θα βρείτε τα τείχη, το λιμάνι και νεώσοικοι, καθώς και το ιερό τέμενος του Ποσειδώνος. Ο αρχαιολογικός χώρος έχει εισιτήριο και λεπτομέρειες για την τιμές και ωράριο, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Είναι πολύ ωραία να δείτε το ηλιοβασίλεμα από το ακρωτήριο του Σουνίου.

νεώσοικος είναι αρχαία λέξη και είναι το σημείο του λιμανιού που καλύπτεται με στέγαστρο και εξυπηρετεί τη φύλαξη των πλοίων που έχουν ανελκυστεί από τη θάλασσα.

Παραλία για βουτιά

Μετά τα μαθήματα ιστορίας ήρθε η ώρα για χαλάρωση και μια δεύτερη βουτιά. Είμαστε στην παραλία του κάτω Σουνίου. Είναι πολύ μικρή παραλία, χωρίς πολύ κόσμο, αφού δεν είναι οργανωμένη. Αν θέλετε μπορείτε να βρείτε και νωρίτερα παραλίες για να σταματήσετε για το μπάνιο σας.

Η Πόλη του Λαυρίου

To Λαύριο χαρακτηρίζεται ως τόπος με μεγάλη ιστορική και μνημειακή πυκνότητα. Σίγουρα πρέπει να γραφτεί ένα άρθρο αφιερωμένο μόνο στην ιστορική αυτή πόλη. Είναι γνωστό από την κλασσική αρχαιότητα για την εξόρυξη ασημιού, που ήταν μια από τις κύριες πηγές εισοδήματος της πόλης-κράτους της Αθήνας, για την παραγωγή νομισμάτων και την χρηματοδότηση του Αθηναϊκού στόλου. Το Α΄δημοτικό σχολείο, το παλιό δημαρχείο, η ψαραγορά, το ορυκτολογικό μουσείο, το μουσείο κεραμικής, το δημαρχείο Λαυρεωτικής και το περίφημο ρολόι αποτελούν μερικά από τα σημεία ενδιαφέροντος που αξίζει να σταματήσετε. 

Αρχαίο θέατρο Θωρικού στο Λαύριο

Αφού απολαύσατε την πόλη του Λαυρίου, ήρθε η ώρα να επισκεφτείτε το αρχαιότερο σωζόμενο θέατρο στην Ελλάδα… το αρχαίο θέατρο Θωρικού. Το θέατρο είναι μοναδικό, λόγω του ιδιόμορφου ελλειψοειδούς σχήματός του και την καταπληκτική προς τη θάλασσα θέα του! Η είσοδος του χώρου είναι ελεύθερη και δεν υπάρχει ωράριο!

Το αρχαίο θέατρο Θωρικού κατασκευάστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. 

Μετά τον αρχαιολογικό χώρο, αν πεινάτε, υπάρχει μια καντίνα επάνω στην παραλία, δοκιμάστε τη!

Η Παραλία της Αλήθειας

Ήρθε η ώρα για την τελευταία βουτιά της ημέρας στην πολύ μικρή παραλία της αλήθειας. Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο αλλά έχει καταπληκτική θέα και όμορφο ηλιοβασίλεμα.

Ο Φάρος στο Βρυσάκι

Τελευταία στάση μας είναι απομονωμένος φάρος στο Βρυσάκι. Για να φτάσετε εκεί χρειάζεται να περάσετε από ένα μικρό χωματόδρομο. Η θέα με τον φάρο είναι θαυμάσια, ατενίζοντας την Μακρόνησο. Οι φάροι βέβαια ανήκουν στο Πολεμικό μας Ναυτικό και ενδέχεται να μην σας αφήσουν να τον θαυμάσετε από κοντά. Μια προσπάθεια πάντως αξίζει. 

εκδρομή σούνιο ναος ποσειδωνα ηλιοβασίλεμα nonstoptravellers.jpg

Μονοήμερη εκδρομή σε Σούνιο και Λαύριο

Άλλη μια μονοήμερη απόδραση έφτασε στο τέλος της! Το Σούνιο και το Λαύριο είτε ως ξεχωριστοί προορισμοί είτε συνδυαστικά είναι must για κοντινές στην Αθήνα επιλογές. Για περισσότερες ιδέες διαβάσετε το άρθρο μας! Κατεβάστε το χάρτη που φτιάξαμε για πιο εύκολη πλοήγηση!

  

You may also like

Close