ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ – JAMBIANI

by Olga
tanzania zanzibar

Σε κάθε ταξίδι υπάρχει συνήθως κάτι που σου κάνει την μεγαλύτερη εντύπωση, σου αφήσει το μεγαλύτερο αποτύπωμα και σε επηρεάζει με κάποιον ιδιαίτερο τρόπο. Κάθε φορά γυρνάς από ένα ταξίδι διαφορετικός, ποσό μάλλον όταν αυτό που άλλαξε κάτι πάνω σου ήταν μερικά παιδικά χαμόγελα.

Πάντα επισκεπτόμαστε χωριά και μας αρέσει να περιπλανιόμαστε σε γειτονιές, να επισκεπτόμαστε τοπικά καταστήματα, αγορές, χωράφια κτλ αλλά κατά το ταξίδι μας στην Τανζανία και ειδικότερα στη Ζανζιβάρη είπαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, κάτι για άλλους, όχι για μας. Έτσι μετά από αρκετή αναζήτησή αρκετών προγραμμάτων εθελοντισμού και crowdfunding και προβληματισμό επί του σχετικού θέματος, ήρθαμε σε επικοινωνία με το σχολείο του χωριού Jambiani.

Το χωριό Jambiani

Το Jambiani είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Ζανζιβάρης και απλώνεται σε μεγάλη έκταση  ακτογραμμής στα δυτικά του νησιού.  Είναι ένα όμορφο από άποψη αυθεντικότητας χωριό πλην όμως είναι όμως πολύ φτωχό, όπως και όλο το νησί. Χαρακτηριστικό είναι πως πόσιμο νερό δεν υπάρχει και για να το προμηθευτεί μια οικογένεια πρέπει να περπατήσει (οχήματα υπάρχουν ελάχιστα) ή να κάνει ποδήλατο αρκετά χιλιόμετρα μέσα σε απίστευτη ζέστη.

Όπως μας είπε ένα ντόπιο αγόρι 18 χρόνων ο Αρτούρο (Άνταμ) «You could die on the bike”…

Αν βρεθείς εκεί μην παραλείψεις να περπατήσεις σε όλο το χωριό. Προσπάθησε να επικοινωνήσεις με τους ντόπιους, να δεις πως κατεβάζουν τα cocos από τα δέντρα και να μάθεις πως εκμεταλλεύονται τα φύκια και τις καρύδες. Ρωτήστε κάποιο παιδί του χωριού που ενδεχομένως να γνωρίζει αγγλικά και να μπορεί να σας τριγυρίσει ή απλά αναζητήστε τον Αρτούρο!

Δείτε την εμπειρία μας στο χωριό!!

Το σχολείο στο Jambiani

Η αρχική επικοινωνία μας με το σχολείο έγινε με την βοήθεια ενός Πολωνού που βρίσκεται και εργάζεται στο χωριό τα τελευταία χρόνια. Έτσι και ξεκίνησε η πρώτη επαφή μας με το σχολείο. Μοναδική εμπειρία μοναδικές εικόνες χαραγμένες στο μυαλό και στην ψυχή. Υπέροχα μικρά παιδιά και αξιοθαύμαστοι δάσκαλοι προσπαθούν να επιτελέσουν δύσκολο έργο με ελάχιστα μέσα  που για εμάς θεωρούνται δεδομένα. Δεν ξέρουμε τι να πρώτο περιγράψουμε γι΄ αυτό καλύτερα να δείτε τις  φωτογραφίες που με την άδεια του διευθυντή του σχολείου τραβήξαμε.

Σχεδόν 900 παιδιά ηλικίας νηπιαγωγείου μέχρι και γυμνάσιου στεγάζονται εκεί, αίθουσες γεμάτες παιδιά, πολλές από αυτές χωρίς θρανία (τα παιδιά απλά κάθονται στο πάτωμα), χωρίς πόσιμο νερό σε κάποια βρύση, χωρίς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και εγκαταστάσεις με πάρα πολλά προβλήματα!

Τα project του σχολείου Jambiani

Για την επιβίωση του σχολείου είναι απαραίτητα να καλυφθούν κάποιες βασικές ανάγκες, χωρίς καμία δόση υπερβολής! Στολές για τους μαθητές, δεξαμενή πόσιμο νερό,  βάψιμο στους τοίχους, χώρος εστίασης, ταβάνι, θρανία, βιβλία, χαρτί, τσάντες και πάει λέγοντας!

Πως μπορείς να βοηθήσεις;

  • Αγοράζοντας σχολικά είδη από την Stone town και να τα δωρίσεις. Θα βρεις μικρά μαγαζιά τύπου βιβλιοπωλεία διάσπαρτα στην πόλη, όπου μπορείς να προμηθευτείς τετράδια και αλλά είδη αλλά σε μικρές ποσότητες.
  • Φέρνοντας μαζί σου σχολικά είδη από τη χώρα σου, μην σε προβληματίζει το είδος των σχολικών καθώς υπάρχει ανάγκη για τα πάντα! Τετράδια μολύβια στύλο από τα πιο απλά μέχρι ότι μπορεί να φανταστεί ο καθένας ότι θα βοηθούσε!
  • Δοκιμάζοντας ένα από τα άπειρα εθελοντικά προγράμματα που υπάρχουν και είναι ήδη οργανωμένα. Στο Jambiani υπάρχουν εγκαταστάσεις της African impact για παράδειγμα όπου μπορείς να μείνεις και να βοηθήσεις στα project που ήδη τρέχουν.
  • Κάνοντας τις «διακοπές» σου και παράλληλα να επικοινωνήσεις με το σχολείο για ανάγκες και τρόπους βοηθείας. Να προσφέρεις τον χρόνο σου. Τα ελάχιστα αγγλικά που γνωρίζεις μπορούν να βοηθήσουν αυτά τα παιδιά να βρουν αργότερα δουλειά.
  • Στέλνοντας χρήματα στο σχολείο Jambiani ή σε οποιοδήποτε άλλο ίδρυμα της επιλογής σου.
  • Συμμετέχοντας σε κάποια καμπάνια crowdfunding που γνωρίζεις και εμπιστεύεσαι (πχ. wheeling2help).

Διάβασε περισσότερα για τα εθελοντικά προγράμματα και κάνε κι εσύ την αναζήτησή σου!

Γιατί εκεί; Γιατί όχι; Παντού υπάρχουν ανάγκες, ακόμη και στην γειτονιά σου και σίγουρα δεν μπορείς να αλλάξεις όλο τον κόσμο! Σίγουρα όμως μπορείς να βάλεις ένα λιθαράκι κι εσύ στο να βελτιώσεις λίγο τη ζωή ενός παιδιού, ακόμη και αν πρόκειται μόνο για ένα απλό παιδικό βιβλίο.

You may also like

Close