ΖΑΝΖΙΒΑΡΗ ΕΝΑΣ ΕΞΩΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

by Olga
Travelling to Zanzibar

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στην Τανζανία αποφασίσαμε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας στην εξωτική Ζανζιβάρη. Ζανζιβάρη, Μαλδίβες και Σεϊχέλες αποτελούν τους τοπ τρεις «εξωτικούς» προορισμούς που επιλέγουν τα ζευγάρια για honeymoon… Αποτελεί έναν εξωτικό προορισμό, αφού είναι ένα καταπράσινο, τροπικό νησί, με υπέροχα καταγάλανα νερά, εξωτικές παραλίες και ολόλευκη άμμο. Είναι όμως τελικά η Ζανζιβάρη μόνο ένας εξωτικός παράδεισος; Ανακαλύψτε τη μαζί μας…

Ζανζιβάρη

Η Ζανζιβάρη, είναι ένα σύμπλεγμα νησιών στα νοτιοανατολικά της Αφρικής, μόλις 30 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική ακτή της Τανζανίας, της οποίας και συνιστά επαρχία. Αποτελείται κυρίως από δυο μεγάλα νησιά την Unguja, που αναφέρεται κυρίως ως Ζανζιβάρη και το νησί Pemba. Αρχικά υπήρξε πορτογαλική αποικία, στην συνέχεια όμως ήλθε υπό την επιρροή των Αράβων, για το λόγο αυτό το 98% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι. Αποτέλεσε εμπορικό κέντρο για μπαχαρικά και το κυριότερο παζάρι σκλάβων του αραβικού κόσμου. Το 1964 ενώθηκε με την Τανγκανίκα (Tanganyika) και μαζί σχημάτισαν την χώρα της Τανζανίας.

Η ετυμολογία της λέξης Τανζανία προέρχεται από τις δύο χώρες που την συγκρότησαν, -Ταν από την Τανγκανίκα και  -ζαν από τη Ζανζιβάρη, η κατάληξη -ια προστέθηκα για χάριν ευφωνίας.

Τι να δεις στη Ζανζιβάρη

Ταξίδι στην Ζανζιβάρη λοιπόν και εδώ είναι τα σημαντικότερα μέρη που μπορείτε να επισκεφτείτε:

Stone town

Πρωτεύουσα του νησιού με γραφικά στενάκια για περπάτημα. Δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη και για τον λόγο αυτό δεν χρειάζεται να ξοδέψετε παραπάνω από μία ημέρα, απλά για να τη δείτε. Αξιοθέατα που αξίζουν το χρόνο είναι η αγορά με τα spices, το slave memorial, το παλιό φρούριο και το σπίτι που γεννήθηκε ο Freddie Mercury!

Prison island

Βρίσκετε ακριβώς απέναντι από την stone town. Στο λιμάνι της πόλης θα βρείτε καραβάκια που πηγαίνουν στο νησί και σας αφήνουν να περιηγηθείτε (χρειάζεται παζάρι και μια νορμάλ τιμή είναι τα 5 € το άτομο για την μεταφορά). Στο νησί υπάρχει είσοδος που είναι 4 € το άτομο. Εκεί θα δείτε γιγάντιες χελώνες, από τις λιγοστές του είδους τους που υπάρχουν στον κόσμο, και μια φυλακή που χρησιμοποιήθηκε από σκλάβους. Επίσης μπορείτε να βρείτε οργανωμένα τουρ για το prison island, που γίνονται στην τιμή των 35 € το άτομο. Πριν πάρετε την απόφασή σας αν θα πάτε ή όχι, να έχετε υπόψη σας ότι το νησί είναι για 3 ώρες συνολικά, με την μεταφορά σας εκεί.

Paje beach

Η πιο όμορφη παραλία κατά τη γνώμη μας. Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι σε αυτή την εξωτική παραλία είναι πολύ έντονο το φαινόμενο της παλίρροιας και χρησιμοποιείται από πολλούς kite surfers. Τσεκάρετε το πρόγραμμα της παλίρροιας.

Χωρία της Ζανζιβάρης

Εμείς περάσαμε από το χωριό Jambiani με την παραλία του. Εκεί θα μπορέσετε να δείτε ένα χωρίο με το πως πραγματικά ζουν οι κάτοικοι του νησιού. Προτείνουμε να κανονίσετε επίσκεψη και στο σχολείο του χωριού, είτε να συμμετάσχετε σε κάποιο εθελοντικό πρόγραμμα.

Jozani forest

Εδώ θα μπορείτε να δείτε τον κόκκινο colombus, μοναδικό στο είδος του. Επίσης πολύ κοντά είναι και το το Butterfly forest με πλήθος υπέροχων πεταλούδων.

Cuza caves

Είναι σπήλαιο για δροσερό μπάνιο στα δυτικά του νησιού κοντά στο χωριό Paje.

Εξωτικές παραλίες

Εκτός από το Paje πολύ όμορφες παραλίες είναι η Kendwa και η Nungwi, στην βόρια πλευρά του νησιού. Είναι όμορφες και εξωτικές με αρκετό όμως κόσμο. Επίσης ιδιαίτερη παραλία είναι η Matemwe με λιγότερα έντονο το φαινόμενο της παλίρροιας σε σχέση με το Paje, το ίδιο όμως χαλαρή και απόμακρη.

Δείτε το χάρτη μας στο google earth και το video μας για να πάρετε ιδέες!!

Τι να κάνεις στη Ζανζιβάρη

Το νησί έχει αρκετό τουρισμό και για το λόγο αυτό έχουν αναπτυχθεί πολλές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε. Εμείς για διαφορετικούς λόγους θα σας προτείναμε…

  • Snorkel, βλέποντας καταπληκτικά ψάρια στον κοραλλιογενή ύφαλο του νησιού. Πραγματικά φοβερή εμπειρία για την ομορφιά και την ποικιλία των ψαριών.
  • Δοκιμάστε kite surfing σε παραλίες όπως το Paje, ή κάντε εφόσον σας αρέσει. Έχει αρκετές σχολές εκμάθησης και σημείο ενοικίασης εξοπλισμού με καλές τιμές. Επίσης ο καιρός και η παραλία βοηθούν.
  • Spice tour στην Stone town. Η πόλη ήταν κέντρο εμπορίας μπαχαρικών και θα ανακαλύψετε φοβερή ποικιλία, υπέροχες μυρωδιές και καταπληκτικά χρώματα. 

Που να φας στη Ζανζιβάρη

Το φαγητό στην Ζανζιβάρη μας άρεσε και νομίζουμε ότι θα βρείτε κάμποσα εστιατόρια που θα σας αρέσουν. Εμείς ξεχωρίσαμε, για διαφορετικούς λόγους το καθένα, τα παρακάτω:

  • Stone town: Tamu gelateria σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε διάλειμμα από την παραδοσιακή κουζίνα της χώρας και να δοκιμάσετε Ιταλικό φαγητό, από Ιταλό ιδιοκτήτη με μάγειρες από την Ζανζιβάρη. Πολύ φθηνό, γευστικό και χορταστικό.
  • Paje beach Bausinga  με τοπική κουζίνα, μέρος που τρώνε οι ντόπιοι, με καλές τιμές.
  • Paje beach Chianti, καλό μαγαζί με τουριστική διάθεση, υπέροχη θέα και fair τιμές για τα φαγητά που προσφέρει.
  • Rock restaurant, μοναδικό στο είδος του αλλά αρκετά ακριβό κατά τη γνώμη μας.

Πως να φτάσεις στη Ζανζιβάρη;

Δυο τρόποι υπάρχουν, ο ένας είναι φυσικά αεροπορικώς στο διεθνές αεροδρόμιο της Ζανζιβάρης (ZNZ) λίγο έξω από την Stone town. Ο δεύτερος ακτοπλοϊκώς με ferry από την παραλία της ενδοχώρας της Τανζανιας! Δεν υπάρχει ιδανικός τρόπος από άποψη χρημάτων γιατί το αεροπορικό εισιτήριο μπορεί να κοστίζει 55 δολάρια και το καράβι 35 δολάρια αλλά αν πάρεις και ένα ταξί μέχρι το χώρο αποβίβασης του καραβιού, για παράδειγμα, το κόστος ξεπερνάει το κόστος του αεροπορικού. Όποτε έλεγξε και τις δυο επιλογές και διάλεξε την καλύτερη για σένα! Επίσης λάβατε υπόψη ότι αν πετάτε ξημερώματα, όπως εμείς, θα χρειαστείτε σίγουρα κάποιο ταξί! Εδώ θα μπορέσετε να βρείτε τα δρομολόγια του καραβιού.

 

Πως να μετακινηθείς στο νησί

Υπάρχουν κυρίως δύο τρόποι. Τα ταξί, που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι τουρίστες και τα ντάλα – ντάλα για τους ντόπιους. Τα ντάλα – ντάλα (dala dala) είναι μικρά λεωφορεία που περνούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα και πηγαίνουν σε διάφορους προορισμούς. Από άποψη άνεσης δεν συγκρίνονται, καθόσον στην δεύτερη περίπτωση υπάρχει αρκετός συνωστισμός με τον ντόπιους που μετακινούνται. Επίσης είναι ασύγκριτα από άποψη κόστους. Το ταξί για παράδειγμα από το Paje για Stone town κοστίζει 50 δολάρια ενώ με ντάλα – ντάλα το κόστος ανέρχεται σε 2 δολάρια το άτομο.

Εναλλακτικά, μπορείτε να ενοικιάσετε αυτοκίνητο, που είναι καλή επιλογή αν δε θέλετε να αράξετε σε μία παραλία. Επίσης σε περιόδους υψηλής ζήτησης, όπως το καλοκαίρι, θα βρείτε τουριστικά λεωφορεία με συγκεκριμένες διαδρομές. 

Που να μείνεις στη Ζανζιβάρη;

Οι επιλογές για διαμονή πολλές και για κάθε budget. Ευτυχώς για εμάς δεν έχει ακόμη τόσα πολλά ξενοδοχεία τύπου all inclusive που πραγματικά θα χαλούσαν την αισθητική του νησιού!  Εμείς μείναμε σε ένα καταπληκτικό μικρό ξενοδοχείο με bungalows στην παραλία Paje, όπου ήταν και η βάση μας. Στην Stone Town θα βρείτε πολλές επιλογές, εμείς θα σας προτείναμε να μείνετε στο κέντρο της πόλης για να είσαστε έτοιμοι για βόλτα. Γενικά το νησί είναι πολύ φτωχό και δεν διαθέτει υποδομές βάσει των δυτικών προτύπων. Για παράδειγμα δεν θα βρείτε πολλά ξενοδοχεία με κλιματισμό… λογικό αν έχετε υπόψη ότι το χωρίο που βρίσκεται δίπλα, δεν έχει καν ρεύμα… Πέραν όμως τής έλλειψης κάποιων ανέσεων – πολυτέλειες, που εμείς θεωρούμε περιττές… δεν σημαίνει ότι το νησί δεν έχει εξωτική ομορφιά!

Τελικά είναι η Ζανζιβάρη ένας Εξωτικός προορισμός;

Η Ζανζιβάρη είναι ένα υπέροχο νησί, με εξωτικές παραλίες, καταγάλανα νερά και κάτασπρη άμμο! Θα συναντήσετε καταπληκτικούς, χαμογελαστούς και καλοσυνάτους ανθρώπους. Δεν θεωρούμε υγιές στοιχείο τουρισμού να απαιτούν οι επισκέπτες υπηρεσίες και παροχές δυτικού επιπέδου όταν ο μέσος όρος του νησιού δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Θεωρούμε λίγο οξύμωρο να πηγαίνουμε εκεί για να ζήσουμε με αλαζονεία, το όνειρο της εξωτικής παραλίας, απαιτώντας ξαπλώστρες και κοκτέιλ σε πολυτελή καταλύματα πάνω στο κύμα (τα μπροστινά καταλύματα τα εκχωρεί το κράτος σε επενδυτές Ευρωπαίους κατά κύριο λόγο για εκμετάλλευση) και δυο μέτρα πιο πίσω στο χωριό να μην υπάρχει νερό ούτε για δείγμα! Μπορείτε να διαβάσετε για την εμπειρία μας σε ένα τέτοιο χωριό στο άρθρο μας για το Jambiani.

Η δίκη μας λοιπόν τοποθέτηση είναι πως ναι, η Ζανζιβάρη είναι εξωτικός προορισμός γιατί είναι εξωτική από την φύση της και έχει φανταστικούς ανθρώπους. Η Ζανζιβάρη είναι πολύ αγνός τόπος, με ήσυχους και καλοσυνάτους κατοίκους, με παιδάκια που ζουν κάτω από κάθε όριο φτώχειας αλλά με χαμόγελο στα χείλη. Για αυτό απαιτείται σεβασμός, ταπεινότητα και μετριοφροσύνη και όχι επίδειξη της “φτώχειας” μας μέσω του πλούτου μας. Ας αφήσουμε μερικούς τόπους να εξελιχθούν με το δικό τους ρυθμό και το δικό τους μοναδικό τρόπο, το copy paste και το όνειρο του καθενός για ονειρεμένο μήνα του μέλιτος δυο μέτρα μακριά από την πραγματικότητα δεν ταιριάζουν στην Ζανζιβάρη.

Ένα διαφορετικό βίντεο για τη ζωή στο νησί!

Πόσο κοστίζει ένα ταξίδι στη Ζανζιβάρη;

Αν υποθέσουμε ότι τα αεροπορικά εισιτήρια ποικίλουν και κοστίζουν περίπου 400€ το άτομο (εμείς πετάξαμε με 350€ το άτομο από Βρυξέλλες με Turkish airlines), ένα budget των 1400€ για δυο άτομα για μια εβδομάδα θα σας προσφέρει παραπάνω από άνετη διαβίωση! Με φαγητό και μπύρα στα 20€ την ημέρα, φθηνές μετακινήσεις με dala dala, τοπικά εστιατόρια με οικονομικό φαγητό και διαμονές για κάθε budget θα λέγαμε πως η Ζανζιβάρη είναι ένας low budget προορισμός! Για πιο low budget travellers υπολογίστε 1200€ τα δυο άτομα για μια εβδομάδα με αεροπορικά των 350€, διαμονή σε hostel 250€, φαγητό 200€ και λοιπά για μετακινήσεις και κανένα σουβενίρ.

Επισκεφθείτε την, σεβαστείτε την, βοηθήστε την και αγαπήστε την για αυτό που είναι! Η ομορφιά της είναι τόσο μοναδική που σας χαρίζεται απλόχερα… Θα την βρείτε στην απλότητα των ανθρώπων της, την οποία θα αισθανθείτε μόλις επισκεφθείτε ένα από τα χωριά του νησιού!

You may also like

Close