ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΤΑΝΖΑΝΙΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

by Olga
Zanzibar beaches Tanzania

Ταξίδι στην Τανζανία;;;…Ε ναι λοιπόν βρισκόμαστε σε έναν μοναδικό προορισμό της υποσαχάριας Αφρικής, στην Τανζανία. Μία πανέμορφη χώρα τεράστιας έκτασης με μοναδικούς πολιτισμούς, όπως εκείνος των Masai, αλλά και απέραντης άγριας ομορφιάς και φυσικού πλούτου. Καλώς ήλθατε λοιπόν στο ταξίδι μας στην Τανζανία, σε μία χώρα τεράστιας σημασίας για τη διατήρηση της ισορροπίας του περιβάλλοντος όλου του πλανήτη μας! 

Και επειδή ως προορισμός μας εξιτάρει όλους αλλά παραμένει αρκετά άγνωστος στους περισσότερους ελπίζουμε με το άρθρο μας αυτό και τα αναλυτικά βοηθητικά άρθρα να σας καθοδηγήσουμε αρκετά στην οργάνωση του ταξιδιού σας! Σας ευχόμαστε καλή σας διασκέδαση!!

Το ξέρατε ότι Τανζανία = Τανγκανίκα + ζανζιβάρη + ία

Λίγα λόγια για την Τανζανία

Η Τανζανία προήλθε από την ένωση δύο χωρών, την Τανγκανίκα (Ταν…) και τη Ζανζιβάρη (…ζαν). Η κατάληξη -ια στην λέξη Τανζανία προστέθηκε για χάριν ευφωνίας. Έχει πληθυσμό περίπου 58.000.000 κατοίκους, με επίσημη γλώσσα τα σουαχίλι και οδηγούν αριστερά. Η Τανζανία μοιράζεται με τις γειτονικές της χώρες δύο από τις μεγαλύτερες λίμνες της Αφρικής, Βικτόρια και Τανγκανίκα. Το 30% της χώρας αποτελείται από εθνικά πάρκα και καταφύγια άγριων ζώων. Τέλος στην Τανζανία υπάρχει το ψηλότερο βουνό της Αφρικής, το Κιλιμάντζαρο.

Τι να κανείς στην Τανζανία

Οι επιλογές πάρα πολλές και περισσότερες πληροφορίες για κάθε μια από αυτές θα βρείτε στα αναλυτικά μας άρθρα. Με λίγα λόγια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι:

Σαφάρι στην Τανζανία

Μικροί βλέπατε ντοκιμαντέρ με άγρια ζώα;;…τότε οπωσδήποτε πρέπει να οργανώσετε ένα σαφάρι στο ταξίδι σας στην Τανζανία. Η Τανζανία διαθέτει πολλά εθνικά πάρκα και μερικά από τα πιο σημαντικά του κόσμου. Serengeti national park, Arusha national park, Tarangire national Park και Ngorngoro covcervation area… διαβάστε λεπτομέρειες και όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να κάνετε σαφάρι.

Διακοπές χαλάρωσης στην εξωτική Ζανζιβάρη

Αν δεν είσαστε τόσο adventurous και αναζητάτε ξεκούραση σε εξωτικές παραλίες η Ζανζιβάρη είναι η τέλεια επιλογή. Παραλίες με λευκή άμμο, φοίνικες, καταγάλανα νερά και φιλικούς οικοδεσπότες και θα νομίσετε ότι είσαστε στον παράδεισο. Αν βέβαια είστε αθλητικοί χαρακτήρες και σας αρέσει το kite surf πάλι η Ζανζιβάρη είναι πολύ καλή επιλογή. Περισσότερα στο άρθρο μας για την εξωτική Ζανζιβάρη

Εθελοντισμός

Ταξίδι στην Τανζανία και εθελοντισμός;.. ε ναι μπορείτε να συμμετάσχετε σε κάποιο εθελοντικό πρόγραμμα αν θέλετε να δώσετε και να πάρετε αγάπη μέσω της προσφοράς σας. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο μπορείτε να βοηθήσετε, με πολύ λίγη προσπάθεια. Για περισσότερη ευκολία γράψαμε για τους τρόπους συμμετοχής σε εθελοντικά προγράμματα.

Πεζοπορία στο Κιλιμάντζαρο

Σίγουρα δεν είμαστε ειδικοί στο είδος. Εμείς κάναμε μόνο κάποιες μικρές πεζοπορίες στους πρόποδες του βουνού. Απαιτεί χρόνο (7 ημέρες η διαδρομή) και χρήμα (ενδεικτικά 5.000 δολάρια) η προσπάθεια, απευθύνεται όμως σε πολλούς ταξιδιώτες λάτρεις της ορειβασίας.

Πως να μετακινηθείς στην Τανζανία

Η Τανζανία είναι μια μεγάλη σε έκταση χώρα με ιδιαιτερότητες στην μετακίνηση, αν θέλετε να την εξερευνήσετε όλη! Οι επιλογές μας είναι οι παρακάτω:

Αεροπλάνο

Με αρκετά διεθνή αεροδρόμια και ακόμη περισσότερα τοπικά είναι πολύ εύκολο να φτάσετε από τα νότια στα βόρεια της χώρας και άλλου μέσα σε μια ή και λιγότερο ώρα! Εταιρείες όπως η Air Tanzania και η Precision Air προσφέρουν εισιτήρια από 50 δολάρια τη διαδρομή πχ από το Dar El Salam στο Kilimanjaro. Μπορείτε να κλείσετε τα εισιτήρια σας online!

Λεωφορείο

Είναι το πιο διαδεδομένο μέσο μεταφοράς και εύκολα μπορείτε να φτάσετε με 20 δολάρια από το Dar El Salam στην Arusha αλλά και άλλου με εταιρείες όπως είναι η Dar Express. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να κάνετε ενδιάμεσες στάσεις μεταξύ των βασικών προορισμών, σας δίνετε η δυνατότητα, θα πρέπει όμως να πληρώσετε όλο το εισιτήριο.

Τρένο

Δεν δοκιμάσαμε τρένο αλλά υπάρχει δίκτυο, όχι όμως τόσο πυκνό! Υπάρχουν πληροφορίες στο διαδίκτυο πλην όμως για να κλείσετε τα εισιτήρια σας θα πρέπει να πάτε στον εκάστοτε σταθμό!

Πλοίο

Πλοίο θα χρειαστεί να πάρετε, αν δεν επιλέξετε το αεροπλάνο, για να κατευθυνθείτε από την ενδοχώρα στη Ζανζιβάρη και πίσω! Υπολογίστε από 35 δολάρια και πάνω τη διαδρομή και ενημερωθείτε για τα δρομολόγια γιατί είναι περιορισμένα.

Dala dala & Tuk tuk

Τα τοπικά μίνι βαν πολλές φορές ανοιχτά από επάνω και πίσω (σαν καρότσες) μπορείτε να τα βρείτε παντού σε όλη τη χώρα και να μετακινηθείτε απίστευτα οικονομικά αλλά όχι άνετα. Η επιβίβαση γίνεται στους σταθμούς των dala dala αλλά και στον δρόμο, σηκώνοντας απλά το χέρι! Tuk tuk κλασικά και αγαπημένα γνωστά τρίκυκλα από την Νοτιοανατολική Ασία!

tip: Χρησιμοποιήσετε ότι χρησιμοποιούν και οι ντόπιοι για τις μετακινήσεις τους… dala dala experience!!!!

Τι να πακετάρεις μαζί σου

Καταρχάς μια συμβουλή! Ταξίδι στην Τανζανία με βαλίτσα;;…όχι βολεύει μόνο η backpack εκτός κι αν πραγματοποιείτε αρκετά άνετο και πολυτελές ταξίδι με private μετακινήσεις! Ιδιαίτερη προσοχή στη λίστα ταξιδιού καθώς είναι ένα ταξίδι που διαρκεί δύο εβδομάδες, περιλαμβάνει κάμπινγκ, θάλασσα και πεζοπορία. Θα βρείτε χρήσιμη λίστα στο σχετικό άρθρο μας και περιμένουμε τις ερωτήσεις σας για περαιτέρω βοήθεια!

Arusha Tanzania

Ποσό κοστίζει ένα ταξίδι στην Τανζανία;

Το κόστος είναι ενδεικτικό, γιατί εξαρτάται απόλυτα από τον τρόπο που ταξιδεύετε και από τον τύπο του ταξιδιώτη που είσαστε. Οι παρακάτω τιμές είναι ενδεικτικές σε low to medium budget backpacking ταξίδι (που σημαίνει πως πάει και παρακάτω το κόστος). Το κόστος είναι ανά άτομο.

  • Αεροπορικά από Βρυξέλλες με Turkish airlines και αποσκευή 32 κιλά 350 €.
  • Σαφάρι 5 ημέρες 800 – 1000 δολάρια (συμπεριλαμβάνεται πρωινό, φαγητό, είσοδοι σε Εθνικά Πάρκα, μεταφορές και διαμονή σε κάμπινγκ).
  • Φαγητό για 10-15 δολάρια το άτομο την ημέρα με μια μπύρα (εκτός των ημερών του σαφάρι καθώς εκεί το φαγητό συμπεριλαμβάνεται στην τιμή).
  • Διαμονή ξεκινάει στα 20 δολάρια (δεν το συστήνουμε), υπολόγισε έστω 30 δολάρια για μια σχετικά άνετη διαμονή (συνήθως με κοινό μπάνιο).
  • Λοιπές μετακινήσεις και είσοδοι, πχ σε περιοχή καταρρακτών, αν χρησιμοποιήσεις τα δικά τους μέσα θα σου βγει κάτω από 100 δολάρια. Αν χρησιμοποιήσεις ενδιάμεσα αεροπλάνα υπολόγισε 50-70 δολάρια την πτήση, λεωφορείο 20 δολάρια για μεγάλες διαδρομές, πλοίο για Ζανζιβάρη 35-50 δολάρια. Το τοπικό dala dala κοστίζει ελάχιστα, 500-2000 Tanzanian shillings που είναι κάτω από 1,5€.
  • Αν κανείς πεζοπορίες στο Κιλιμάντζαρο πχ μια ανάβαση θα σου κοστίσει μέχρι 5000 δολάρια.
  • Για αναμνηστικά σουβενίρ θα ξοδέψεις ελάχιστα και πάντα να θυμάσαι να διαπραγματεύεσαι τις αρχικές τιμές. Άλλωστε είναι κάτι που και οι ίδιοι οι πωλητές το περιμένουν! Εμείς προτιμήσαμε τους πλανόδιους και την αγορά Masai market στην Arusha.
  • Tips υπολόγισε ένα μικρό ποσό έτσι για το καλό!
  • Βίζα 50 δολάρια (ηλεκτρονικά).

Γενικές πληροφορίες

Βίζα (visa)

Η βίζα εκδίδεται ηλεκτρονικά πριν την άφιξη στην Τανζανία και ισχύει και για την Ζανζιβάρη. Αν πρόκειται να συμμετάσχετε σε εθελοντικά προγράμματα ενδέχεται να χρειαστείτε να ρωτήσετε τυχόν περαιτέρω υποχρεώσεις. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο επίσημο site.

Συνάλλαγμα

Συνάλλαγμα θα χρειαστεί καθώς η χρήση των μετρητών είναι ο κύριος τρόπος πληρωμής. Εμείς κάναμε στο αεροδρόμιο του Κιλιμάντζαρο για όλο το ταξίδι μας και είχε σχετικά καλή ισοτιμία. Δέχονται παντού δολάρια αλλά όχι ευρώ.

Σύνδεση Ίντερνετ

Κάρτες Ίντερνετ μπορείτε να βρείτε σχεδόν παντού τόσο στο αεροδρόμιο όσο και σε τοπικές αγορές σε εμφανή σημεία. Αν θέλετε να έχετε mobile internet σχεδόν παντού είναι πολύ οικονομικό. Στα ξενοδοχεία πάντως θα βρείτε wifi, αργό κάποιες φορές αλλά καλό για τα βασικά.

Είναι ασφαλής χώρα η Τανζανία;

Με απόλυτη βεβαιότητα η απάντηση μας είναι ναι, η Τανζανία είναι μια πολύ ασφαλής χώρα για να ταξιδέψετε! Δεν αισθανθήκαμε ούτε ένα δευτερόλεπτο άβολα η επικίνδυνα σε κανένα σημείο οποιασδήποτε πόλης ή χωριού που επισκεφθήκαμε. Οι άνθρωποι ήταν παντού καλοσυνάτοι και έτοιμοι να βοηθήσουν!

Ngorongoro crater vista point

Ngorongoro crater vista point

 

Χρήσιμες λέξεις για την άφιξη σας στην Τανζανία

Συναντήσαμε πολύ καλοσυνάτους ανθρώπους οι οποίοι μας χαιρετούσαν με χαμόγελο. Σας δίνουμε κάποιες βασικές λέξεις ευγενείας που θα χρησιμοποιείτε σε όλα σας το ταξίδι στην Τανζανία.

  • Mambo (=χαίρεται)
  • Jambo (=χαίρεται για τους τουρίστες)
  • Poa (=η απάντηση στο Mambo)
  • Karibu (=καλώς ήλθατε)
  • Asante (=ευχαριστώ)
  • Pole pole (=αργά, χαλαρά)

Στην Τανζανία έχουν την φιλοσοφία pole pole, δηλαδή όλα χαλαρά και όλα καλά θα πάνε!!Γνωρίστε την!!!

Ταξίδι και εθελοντισμός

Εσείς το ξέρατε πως μπορείτε να συνδυάσετε ταξίδι με εθελοντισμό; Πως με πολύ λίγα χρήματα θα πάρετε πίσω πολύ περισσότερα από ότι θα δώσετε, γνωρίζοντας από κοντά ανθρώπους, αποκτώντας εμπειρίες και βοηθώντας με όποιον τρόπο μπορείτε; Στην Τανζανία γίνονται υπέροχες δράσεις ανθρωπιάς τόσο από ελληνικές οργανώσεις αλλά και από ξένες. Μπορείτε να βοηθήσετε και μόνοι σας φυσικά, από την άλλη, είτε με τη φυσική σας παρουσία είτε μέσω άλλων! Πολλές φορές μπορείτε μάλιστα να ανταλλάξετε τις υπηρεσίες σας με δωρεάν διαμονή (πχ αν είσαι developer μπορείς να χτίσεις ένα website για ένα σχολείο ώστε να δέχεται αποστολές και χρηματοδοτήσεις απευθείας από τους ενδιαφερόμενους). Διαβάστε τρόπους και πληροφορίες για τον εθελοντισμό στην Τανζανία στο άρθρο μας και μην μείνετε στη σκέψη. Ας προχωρήσουμε όλοι μας στην πράξη και ας ξεβολευτούμε από την άνεση της καθημερινότητας μας!

Το ταξίδι μας στην Τανζανία ήταν καταπληκτική εμπειρία, που σας την συστήνουμε ανεπιφύλακτα!! Σας ευχόμαστε καλό σας ταξίδι!  

Karibu!

You may also like

Close