ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΘΑ ΠΑΩ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΣΑΙ

by Olga
masai africa valeriebaron

Στην Αφρική θα πάω με τους Μασάι” έλεγε το τραγούδι και εμείς προσπαθούσαμε να το κάνουμε εικόνα… Σε κάθε ταξίδι μας επιδιώκουμε να γνωρίζουμε ανθρώπους, τις παραδόσεις τους, τον τρόπο ζωής τους, το πολιτισμό τους και την ιστορία τους. Ταξιδεύοντας στην Τανζανία ένα από τα αμφιλεγόμενα σημεία επίσκεψης για εμάς ήταν τα χωριά των Μασάι. Γιατί αμφιλεγόμενο; Διαβάστε παρακάτω για να τα μάθετε όλα!

Στην Αφρική θα πάω με τους Μασάι

Καταρχάς οι Μασσάι ή Μαασάι (Massai ή Maasai) ή Μασάι, είναι μια νειλοχαμητική φυλή που κατοικεί κυρίως στην νοτιοδυτική Κένυα, στη βόρεια Τανζανία.

Πρόκειται για μία φυλή που ασχολείται κυρίως με την κτηνοτροφία. Οι Μασάι διανύουν μεγάλες αποστάσεις με τις αγελάδες τους για να βρούνε νερό ενώ είναι φημισμένοι για τις πολεμικές τους ικανότητες. Οι άντρες πολεμιστές μάλιστα βάφουν τα μαλλιά τους με μια ειδική κόκκινη βαφή (ώχρα). Είναι εγγεγραμμένοι πολίτες προκειμένου να μπορούν να λάβουν υγειονομική περίθαλψη. Επίσης έχουν πλήρη εκλογικά δικαιώματα. Βέβαια δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τον “πολιτισμένο” τρόπο ζωής και επιλέγουν τη δική τους αυθεντική “πρωτόγονη” διαβίωση μέσα στη φύση.

Ο πληθυσμός των Μασάι υπολογίζεται σε 1.000.000

Σε όποια χώρα από τις δύο (Κένυα – Τανζανία) και να ταξιδέψετε σίγουρα η επίσκεψη ενός αυθεντικού χωριού Μασάι θα σας κεντρίσει την προσοχή και την φυσική περιέργεια του ταξιδιώτη που σας διακατέχει!

Boma τα αυθεντικά τους χωριά

Τα αυθεντικά χωριά των Μασάι είναι δεκάδες και λέγονται boma. Μπορείτε να βρείτε εντός των εθνικών πάρκων στην βόρια Τανζανία και στην νοτιοδυτική Κένυα. Εμείς συναντήσαμε πολλά χωριά στο πάρκο Σερενγκέτι που πήγαμε για σαφάρι. Πρόκειται για μικρούς οικισμούς εντός των οποίων ζουν ανά μικρές κοινότητες. Βρίσκονται εντός αυτοσχέδιων χαμηλών τειχών από κλαδιά προκειμένου να διαφυλαχτούν από τα άγρια ζώα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα δείτε χιλιάδες Μασάι βοσκούς, μικρούς και μεγάλους, να τριγυρνάνε με τα κοπάδια τους στα βουνά. Φοράνε τον παραδοσιακό ρουχισμό τους, ξυπόλητοι ή και όχι και πάντα πρόθυμοι να χαρίσουν ένα χαμόγελο.

 

masai africa rgort

Πώς να επισκεφτείς ένα αυθεντικό χωριό των Μασάι

Η συμβουλή μας είναι καταρχάς να μην επισκεφτείτε ένα χωριό Μασάι. Γιατί;; Επειδή πολύ απλά θα δείτε τόσα πολλά χωριά και τόσους πολλούς Μασάι που θα σας ικανοποιήσει κάθε ταξιδιωτική σας περιέργεια. Επίσης πέραν των αυθεντικών χωριών υπάρχουν και αυτά που έχουν στηθεί αποκλειστικά για τους τουρίστες. Σε αυτά μπορείτε να πάτε μέσω διάφορων τουρ που διοργανώνονται. Θεωρούμε ότι δεν είναι ανάγκη να γίνετε ένας από αυτούς που πληρώνουν πολλά δολάρια για να εισχωρήσουν στα άδυτα των Μασάι. Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι να πληρώνουν για να δουν ένα θέαμα σε ένα ψεύτικο χωριό Μασάι.

Πόσο κοστίζει η επίσκεψη σε ένα χωριό Μασάι

Η αλήθεια είναι πως με μία σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλές σελίδες να σας προτείνουν διάφορα “μοναδικά” τουρ. Το πιθανότερο είναι ότι θα σας χρεώσουν στην καλύτερη 70-100 δολάρια (κάτι φθηνότερο σίγουρα κρύβει ψιλά γράμματα, πχ δεν περιλαμβάνει μεταφορά). Αν από την άλλη επιλέξετε να μείνετε σε ένα χωριό δίπλα στον “αρχηγό” των Μασάι η τιμή εκτινάσσεται πάνω από 150 δολάρια. Ότι πληρώνεις παίρνεις…

Massai Boma village

Τι προτείνουμε εμείς

Εάν παρόλες τις εικόνες και τις συναντήσεις που θα έχεις με τους Μασάι (μέχρι και στην Ζανζιβάρη θα τους βρεις σχεδόν παντού) θέλεις ακόμη να μπεις σε ένα από τα αυθεντικά χωριά (σε αυτό είμαστε κάθετοι, χωριά εκτός της περιοχής αυτής που προαναφέραμε δεν είναι αυθεντικά αλλά στημένες παραστάσεις για τον τουρίστα) κατά τη διαδρομή σου στα εθνικά πάρκα ζήτα από τον οδηγό σου να σε σταματήσει σε ένα από τα χωριά που ναι μεν είναι αυθεντικά αλλά ζητάνε μία ενδεικτική είσοδο η οποία ποικίλει από 5-20 δολάρια.

Τέλος, επειδή ακόμη και αυτή η επιλογή μας φαίνεται λίγο άβολη… σκεφτείτε να έρθει ένας Τανζανός και να σας πληρώσει για να μπει στο σπίτι σας και να του δείξετε τι κάνετε στην καθημερινότητά σας και ακόμη χειρότερα να αρχίζετε να φωτογραφίζετε τα παιδιά σας με αντάλλαγμα μία καραμέλα! Μπορείς να βρείτε δεκάδες βίντεο στο youtube ή σε ταξιδιωτικές εκπομπές από άλλους ας το πούμε ταξιδιώτες, ινφλουένσερς, ινσταγκράμερς και πάει λέγοντας που έχουν… “εισχωρήσει στα άδυτα των Μασάι” και σου παραδίδουν μαθήματα πολιτισμού.

Where to find masai

Η επιλογή δική σου! Δεν κρίνουμε, αλλά αυτή είναι η άποψη μας, αυτό αισθανόμαστε απέναντι σε τέτοιες “ταξιδιωτικές προτάσεις” και μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας. Παρόλα αυτά ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε να αποκτήσεις μία μικρή εικόνα του τι σε περιμένει και τι επιλογές έχεις!

You may also like

Close