ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ KOYBA

by Dimosthenis
cuba

Ένα ταξίδι στην Κούβα θεωρείται από πολλούς ως ένα όνειρο ζωής, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας… Σε κάποιους βγάζει κάτι το  επαναστατικό, σε άλλους κάτι το εξωτικό, για πολλούς δε, θεωρείται ο παράδεισος της salsa, του ρουμιού, των πούρων και της απόλαυσης. Όποιος και αν είναι ο λόγος που θα θέλατε να επισκεφτείτε την Κούβα μη καθυστερείτε και οργανώστε το…. Και αν σας φαίνεται βουνό η οργάνωση, στο άρθρο αυτό θα διαβάσετε τι πρέπει ξέρετε πριν ξεκινήσετε ένα ταξίδι στην Κούβα.

Λίγα λόγια για την Κούβα

Η Κούβα ή Δημοκρατία της Κούβας για να είμαστε πιο ακριβείς είναι νησιωτικό κράτος της Καραϊβικής, με το μεγαλύτερο μάλιστα πληθυσμό. Ανακαλύφθηκε από τον Χριστόφορο Κολόμβο το 1492 και έγινε Ισπανική αποικία, στην οποία μεταφέρθηκαν πολλοί σκλάβοι από την Αφρική. Η δεκαετία του 60 ήταν έντονη πολιτικά και εν τέλει επικράτησε η Κουβανική επανάσταση με επικεφαλής τον Φιντέλ Κάστρο, εκ τότε το πολίτευμα είναι μονοκομματική σοσιαλιστική δημοκρατία.

Που να πάω στην Κούβα;

Η Κούβα είναι μεγάλο νησί με πάρα πολλά όμορφα μέρη να επισκεφτείτε και σημεία ενδιαφέροντος που αξίζουν το χρόνο σας, χρειάζεται βέβαια αρκετές ημέρες για να τριγυρίσετε όλα τα αξιοθέατα. Αν υπάρχει περιορισμός στις ημέρες οι 6 βασικότεροι προορισμοί που δεν θα έπρεπε να παραλείψετε, θα τους βρείτε στον χάρτη μας πατώντας εδώ και είναι:

  • Η πρωτεύουσά της Κούβας η Αβάνα, φυσικά! Θεωρείται το βασικό αξιοθέατο της Κούβας και όχι άδικα. Μοναδική παλαιά πόλη, καταπληκτικό παραλιακό μέτωπο (malecon) και φανταστικές πλατείες.
  • Το Βαραδέρο (Varadero), τουριστικός προορισμός χαλάρωσης με την ομώνυμη εξωτική παραλία. Πηγαίνοντας στο Βαραδέρο μπορείτε να κάνετε και μια στάση στην όμορφη πόλη Ματάνζας (Matanzas).
  • Το πολύ όμορφο Τρινιδάδ (Trinidad) με τα γραφικά σπίτια και σοκάκια, πόλη γνωστή για την παραγωγή καπνικών προϊόντων.
  • Η ιστορική Σάντα Κλάρα (Santa Clara), η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Κούβας με το μαυσωλείο του Τσε Γκεβάρα.
  • To Σιέν Φουέγος (Cienfuegos), με άλλα λόγια μαργαριτάρι του νότου. Είναι μια πολύ όμορφη πόλη, που έχει ενταχθεί στην λίστα της UNESCO, καθόσον αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα Ισπανικής αστικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 19ου αιώνα.
  • Το εθνικό πάρκο της Κούβας Cienaga de Zapata, στο οποίο μπορείτε να δείτε χαρακτηριστικά παραδείγματα τροπικής χλωρίδας και πανίδας, όπως και να γνωρίσετε τον τρόπο με τον οποίο ζούσαν οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού, πριν τον αποικισμό.

Πριν οργανώσετε το ταξίδι σας μπορείτε να διαβάστε το άρθρο μας για τα 10 πράγματα που πρέπει να κάνετε στην Κούβα για να πάρετε περισσότερες ιδέες.

Που να μείνω;

Πολλοί, ψάχνοντας για το ταξίδι μέσω ίντερνετ, αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να βρουν κατάλυμα. Τρεις είναι οι βασικές λύσεις αναφορικά με το ερώτημα για το που να μείνετε στην Κούβα:

  • Πολύ καλή λύση που συνιστούμε ανεπιφύλακτα είναι να μείνετε σε ένα casa particular η ελληνιστί “κάζα παρτικουλάρ”. Τι είναι όμως τα casa particular? Είναι σπίτια που κατοικούν οι Κουβανοί, διαθέτουν όμως ένα ή δύο δωμάτια σε τουρίστες για να μείνουν. Ξεχωρίζει για τη μοναδική εμπειρία καθόσον έρχεστε σε επαφή με ντόπιους, μπορείτε να φάτε μαζί τους, να καπνίσετε και να γνωρίσετε την καθημερινότητά και την κουλτούρα τους. Θα προτείναμε επίσης να κλείσετε μόλις πάτε εκεί γιατί είναι πολύ πιο φθηνά και είναι αρκετά εύκολο να βρείτε ένα.  Αν όμως θέλετε να κλείσετε από το internet θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε site σαν το cubacasa.
  • Επίσης τα τελευταία χρόνια υπάρχουν σπίτια διαθέσιμα στην πλατφόρμα της airbnb.
  • Στην Κούβα τέλος υπάρχουν πάρα πολύ όμορφα ξενοδοχεία σε καλές τιμές για τις υπηρεσίες που προσφέρουν, που μπορείτε να τα ανακαλύψετε σε μηχανές αναζήτησης όπως της booking.
Που να διασκεδάσω;

Στην Κούβα θα χαλαρώσετε με latin ρυθμούς και θα έχετε τη δυνατότητα να χορέψετε  salsa, chacha, reggaeton και ruba… Και αν δε ξέρετε είναι ιδανική ευκαιρία να μάθετε! Πέραν των γνωστών μαγαζιών όπως το “La Bodeguida del Medio” και το “Floridita” στην Αβάνα (στέκια του Χέμινγουεϊ),  θα ανακαλύψετε ξεχωριστά μαγαζάκια στους δρόμους των πόλεων που θα επισκεφτείτε. Επίσης θα βρείτε πολλές live εμφανίσεις latin συγκροτημάτων με καταπληκτικές μουσικές. Μπορείτε να απολαύσετε γευστικό και φθηνό ρούμι στις διάφορες πλατείες τους, να καπνίσετε αυθεντικά κουβανέζικα πούρα και να πιείτε όσα  Mohito και Pina Colada δεν έχετε πιει στη ζωή σας. Μετά τις 12:00 το βράδυ δεν έχετε πολλές επιλογές καθόσον δεν είναι στην κουλτούρα τους να βγαίνουν έξω αργά τη νύχτα. Θα μπορούσατε να πάτε σε ένα από τα casa de la Musica, που είναι club με live μουσικές, απλά διαλέξτε πριν πάτε σε ποιο για να μην απογοητευτείτε.

Τι να φάω στην Κούβα;

Στην Κούβα θα βρείτε νόστιμο φαγητό σε πολύ καλές τιμές, ειδικά θαλασσινά και κοτόπουλο. Επίσης θα δοκιμάσετε καταπληκτικά τροπικά φρούτα και θα πιείτε υπέροχους φυσικούς χυμούς. Αναφορικά με το φαγητό  να έχετε στο πίσω μέρος τους μυαλού σας ότι λόγω του εμπάργκο και των υφιστάμενων περιορισμών δεν υπάρχουν σε αφθονία όλα τα είδη (για παράδειγμα σοκολάτα), αυτό όμως δεν θα σταθεί εμπόδιο στο ταξίδι σας. Το street food στους δρόμους της Αβάνα είναι καταπληκτικό και αξίζει να το δοκιμάσετε. Tip μην ξεχάσετε να φάτε τηγανητές μπανάνες και τσούρος (churros).

Πως θα κινηθώ;

Εντός των πόλεων υπάρχει υποτυπώδης δημόσια συγκοινωνία την οποία αξίζει να χρησιμοποιήσετε για την εμπειρία. Επίσης μπορείτε να παζαρέψετε και να νοικιάσετε ταξί που είναι αυτοκίνητα της δεκαετίας του 60, γνωστά και ως μάκινα (makina). Τέλος τους τουρίστες είναι πολύ δημοφιλές να χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους coco taxi. Μεταξύ των πόλεων υπάρχουν τουριστικά λεωφορεία σε ικανοποιητικές τιμές. Επιπλέον θα μπορούσατε να νοικιάσετε ντόπιους οδηγούς με μάκινα για τις μετακινήσεις σας. Πολλούς θα βρείτε για να παζαρέψετε, μπροστά από το καπιτώλιο (el capitolio) στην Αβάνα.  Τέλος υπάρχουν και εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων που δραστηριοποιούνται και στο ίντερνετ, δε θεωρείτε όμως η φθηνότερη επιλογή.

Είναι ασφαλής προορισμός για τους τουρίστες;

Για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, κυρίως πολιτικούς, η χώρα είναι απολύτως ασφαλής για τους τουρίστες. Δεν θα νιώσετε πουθενά και καμία ώρα του εικοσιτετραώρου ανασφάλεια και όλοι είναι διαθέσιμοι να σας βοηθήσουν με ειλικρινή καλοσύνη.

Έχει ίντερνετ στην Κούβα;

Γενικά το θέμα με τη χρήση του διαδικτύου είναι ιδιαίτερο και αλλάζει χρόνο με το χρόνο. Σίγουρα είναι περιορισμένη η χρήση του σε σχέση με την Ευρώπη. Στα καταλύματα, είναι πιθανό να έχετε πρόσβαση, έστω και με χαμηλή ταχύτητα. Επίσης free wifi έχει σε κάποιους δημόσιους χώρους αλλά η πρόσβαση είναι αργή. Υπέρ tip… ετοιμαστείτε για αποτοξίνωση.

Κλείνοντας το ταξίδι στην Κούβα είναι ιδιαίτερο από όλες τις απόψεις και νομίζουμε ότι είναι από αυτά τα ταξίδια που θα αλλάξουν αρκετά τον τρόπο που σκέφτεστε. Αν είναι όνειρό ζωή σας μην καθυστερείτε και μη σας φοβίζει… απλά χαλαρώστε και απολαύστε το. Όπως θα σας μάθουν και οι ντόπιοι tranqilo…

 

 

You may also like

Close