Η παλιά πόλη της Ξάνθης

by Dimosthenis
ξάνθη παλιά πόλη ελλάδα nonstoptravellers

Η παλιά πόλη της Ξάνθης αποτελεί ένα από τα βασικά αξιοθέατα εάν επισκέπτεστε την πόλη της Ξάνθης αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Θράκης. Ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική των κτηρίων της, την γραφικότητα, την ιστορικότητα του τόπου και το κλίμα εποχής που αποπνέει.

Παλιά πόλη της Ξάνθης πληροφορίες

Η παλιά πόλη βρίσκεται στο βόρεια τμήμα της σημερινής Ξάνθης και καλύπτει έκταση 380 στρεμμάτων. Είναι κτισμένη μετά το 1829, ύστερα από τους σεισμούς που κατέστρεψαν τον παλιό οικισμό. Οικοδομήθηκε βάσει των βυζαντινών εκκλησιών που υπήρχαν στον οικισμό. Η πόλη είναι χτισμένη από Ηπειρώτες και Μακεδόνες μάστορες. Χαρακτηριστικό της παλιάς πόλης είναι τα σοκάκια, τα αρχοντικά των αστών µουσουλµάνων, τις κατοικίες των καπνεμπόρων επηρεασμένες από τον δυτικό τρόπο ζωής, τα χάνια, τα μαγαζιά, τις εκκλησίες της τελευταίας Οθωμανικής περιόδου αλλά και τους χαρακτηριστικούς μιναρέδες των τζαμιών. Η περίοδος 1870 – 1910 αντιπροσωπεύει τη φάση εντατικής ανάπτυξης του οικισμού, καθώς η πόλη αναδεικνύεται σε εμπορικό, διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο μιας ακμάζουσας περιφέρειας της οποίας η οικονομία βασίζεται κυρίως στην ανάπτυξη της καλλιέργειας του καπνού.  

Στην αρχαιότητα η πόλη της Ξάνθης ονομαζόταν Ξανθεία
ξανθη τι να δω η πολη με τα χιλια χρωματα nonstop travellers

Αξιοθέατα της παλιάς πόλης της Ξάνθης

Η διαδρομή στην παλιά πόλη είναι απολαυστική και μοναδική. Σε διάφορα σημεία της πόλης θα απολαύσετε την μοναδική αρχιτεκτονική ομορφιά. Η βόλτα μας ξεκινάει από την πλατεία αντίκα και μπορείτε να πάρετε μια ιδέα μέσω google earth. Σας προτείνουμε:

Παλιό Δημαρχείο Ξάνθης

Αποτελούσε το Δημαρχείο της πόλης μέχρι το 2013. Είναι αρχοντική κατοικία του Ξανθιώτη καπνέμπορα Μωυσή, χτισμένη το 1880. Διακρίνεται για το διπλό κεντρικό κλιμακοστάσιο, την πλούσια εσωτερική διακόσμηση από σιδεριές και γύψινες προσθήκες και για τα σκαλιστά του ταβάνια.

Δημοτική πινακοθήκη

Η Πινακοθήκη φέρει το όνομα “Χρήστος Παυλίδης”, αφιερωμένη στο όνομα του μεγάλου ζωγράφου της Ξάνθης. Στεγάζεται σε ένα από τα παλιότερα κτίσματα της πόλης. Το κτήριο είναι λαϊκού Μακεδονικού χαρακτήρα και αποτελεί πολύ αξιόλογο παράδειγμα του τύπου της συμμετρικής παραδοσιακής κατοικίας των μέσων του 19ου αιώνα. Σίγουρα αξίζει να το επισκεφτείτε. 

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Ιδρύθηκε το 1975 και στεγάζεται στο αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου. Το κτίριο αποτελεί ιστορική μαρτυρία για την κοινωνική και οικονομική ζωή μιας πόλης που άκμασε στις αρχές του 20ου αιώνα.
Πλατεία Μητροπόλεως
Στην πλατεία αυτή θα συναντήσετε τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Προδρόμου, το επιβλητικό μητροπολιτικό μέγαρο και το 1ο δημοτικό σχολείο Ξάνθης.
Πλατεία Ματσίνη
Στην μικρή αυτή πλατεία θα βρείτε το άλλοτε προξενείο της Αυστροουγγαρίας στο παλιό αρχοντικό του καπνέμπορος, Δημογέροντας και Πρόξενου της Αυστροουγγαρίας Μένανδρου Χασιρτζόγλου.

Ναός Ακάθιστου ύμνου

Το όνομά του είναι μοναδικό σε όλη την Ελλάδα. Ανοικοδομήθηκε το 1861 και έχει καταστραφεί από φωτιά δύο φορές, μία το 1912 και μία την Πρωτοχρονιά του 1991. Πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική, με 12 κίονες που στηρίζουν τον τρούλο. Στην κορυφή των κιόνων υπάρχει εικόνα ενός από τους δώδεκα Αποστόλους.
Αχριάν Τζαμί
Το τζαμί βρίσκεται στη σημερινή συνοικία της Ακροπόλεως ή Αχριάν Μαχαλεσί (Ahrian Mahalle). Το τέμενος χρονολογείται στα τέλη του 16ου αιώνα. Είναι μονόχωρο και ο μιναρές βρίσκεται στη νοτιοδυτική άκρη του κτιρίου. Η πλευρά του τζαμιού που είναι στραμμένη στη Μέκκα είναι επενδεδυμένη με σύγχρονα ανατολίτικης τεχνοτροπίας πλακίδια.
παλια πολη της ξανθης το σπιτι η οικια του μανου χατζηδακι nonstoptravellers
Οικία Μάνου Χατζηδάκι

Είναι η οικία που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Μάνος Χατζηδάκης. Το κτίριο χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και έχει νεοκλασικά στοιχεία και λίγο μπαρόκ, από Αυστριακό αρχιτέκτονα το πιθανότερο. Σήμερα αποτελεί ένα πολυχώρο τέχνης και σκέψης.

«Γεννήθηκα στις 23 του Οκτώβρη στην Ξάνθη, στην παραμυθένια Παλιά Πόλη, τη διατηρητέα» Μάνος Χατζιδάκις

Που να πείτε καφέ ή να φάτε

Κατά την διάρκεια της διαδρομή σας στην παλιά πόλη θα βρείτε πολύ ωραία καφέ και σημεία για να τσιμπήσετε το κατιτίς σας. Εμείς ξεχωρίζουμε για διαφορετικούς λόγους τα παρακάτω:
 
  • Το Βυζάντιο για καφεδάκι με παραδοσιακό συροπιαστό γλυκό 
  • Την Τυφλόμυγα για καφέ και brunch
  • Τo Ψωμί και σοκολάτα για καφέ και λιχουδιές
  • Τo Ντίλι ντίλι για όσους αισθάνονται νεολαία
  • Σπιτικό ψωμί και λοιπές νοστιμιές στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο, που βρίσκεται Ελευθ. Βενιζέλου 15, κοντά στην οικία Χατζηδάκι
Η παλιά πόλη της Ξάνθης αποτελεί δίκαια ένα από τα βασικά αξιοθέατα της πόλης και δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί προστατευόμενο οικισμό. Χαρακτηριστική αρχιτεκτονική, μοναδικός συνδυασμός διαφορετικών πολιτισμών και μια περιοχή που σφύζει από ζωή και σε ταξιδεύει στο χρόνο. Η επίσκεψη όμως στην πόλη δεν πρέπει να σταματήσει εδώ, δείτε και άλλες ενδιαφέροντες προτάσεις στο άρθρο μας για την πόλη της Ξάνθης. 
Επισκεφτείτε οπωσδήποτε τα Πομακοχώρια και το Νέστο ποταμό στην ευρύτερη περιοχή. Κατεβάστε στο κινητό σας το χάρτη με τα αξιοθέατα της παλιάς πόλης της Ξάνθης!

καλές βόλτες!!

You may also like

Close