Ξάνθη – Η πόλη με τα χίλια χρώματα

by Olga
ξανθη τι να δω η πολη με τα χιλια χρωματα nonstop travellers

Καλώς ήρθατε στην πόλη με τα χίλια χρώματα, την Ξάνθη! Η Ξάνθη είναι η πόλη όπου μεγάλωσα (Όλγα), έζησα μέχρι το 18 μου και επισκέπτομαι πλέον ως τουρίστας. Αν σκοπεύετε να την επισκεφτείτε, που σας το συνιστώ, στο άρθρο μας αυτό θα πάρετε ιδέες και tips από έναν local…

Λίγα λόγια για την πόλη της Ξάνθης

Είναι μια πόλη γεμάτη λαογραφική παράδοση!! Η παλιά πόλη της Ξάνθης είναι ένα πραγματικό στολίδι με όλα αυτά τα πλακόστρωτα σοκάκια και το αρχιτεκτονικό μείγμα των παραδοσιακών της σπιτιών. Η Ξάνθη είναι επίσης γνωστή ως η πόλη των χιλιάδων χρωμάτων και ως η κυρά της Θράκης. Επίσης έγινε πασίγνωστη παγκοσμίως λόγω του διάσημου καπνού της!

 

Που να πάω – Αξιοθέατα της Ξάνθης

Εάν βρεθείτε στην Ξάνθη θα περιηγηθείτε ανάμεσα στην παλιά παράδοση και στα σύγχρονα σημεία της πόλης, όπου η νεολαία και όχι μόνο, συγκεντρώνονται καθημερινά και ζουν την καθημερινότητά τους. Σας προτείνουμε τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης:

Η κεντρική πλατεία με το παλιό ρολόι

Στο κέντρο τη πόλης θα συναντήσετε την σημαντικότερη πλατεία της Ξάνθης, που αποτελεί ένα καλό σημείο να ξεκινήσετε την βόλτα σας. Εκεί θα βρείτε το παλιό ρολόι, που χτίστηκε το 1880, το δημαρχείο και σε απόσταση αναπνοής τον ναό του της θεού Σοφίας με το μικρό πάρκο των πεσόντων ηρώων.

Η κεντρική πλατεία της Ξάνθης πρωτοσχεδιάστηκε το 1870!!

ξανθη παλια πολη nonstoptravellers

Δημοτική αγορά

Ακριβώς δίπλα από το πάρκο των πεσόντων Ηρώων θα συναντήσετε τη δημοτική αγορά της πόλης. Σχεδιάστηκε με πρότυπο την αγορά των Χανίων και ολοκληρώθηκε η κατασκευή της το 1940. Αξίζει να κάνετε μια βόλτα για ντόπια φρούτα και λαχανικά, κρέατα εξαιρετικής ποιότητας και για να δοκιμάσετε ντόπιους μεζέδες στα ουζερί που θα βρείτε.

Καπναποθήκες

Σε μια ευρύτερη περιοχή, γνωστή και ως περιοχή καπναποθηκών, θα βρείτε τους χώρους που αποθήκευαν τα περίφημα καπνά της Ξάνθης. Οι καπναποθήκες ήταν χτισμένες στον κάμπο, στα νοτιοανατολικά της Παλιάς Πόλης. Οι πρώτες καπναποθήκες εμφανίστηκαν μετά το 1860 και ήταν μονώροφες ενώ στο τέλος του 19ου αιώνα κτίστηκαν πολύ μεγαλύτερες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα καπναποθήκης είναι το κτήριο όπου στεγάζεται το Ίδρυμα Θρακικής τέχνης και παράδοσης, γνωστό και ως Καπναποθήκη ¨Π¨λόγω του σχήματός του. 

Το Παζάρι της Ξάνθης

Το παζάρι της Ξάνθης γίνεται συνήθως κάθε Σάββατο και είναι μοναδικό. Φρέσκα φρούτα και λαχανικά από όλη την περιοχή, αρώματα, μπαχαρικά, πλανόδιοι με ρούχα, εκατοντάδες έμποροι με διαφορετικές κουλτούρες που προσπαθούν να προωθήσουν τα εμπορεύματά τους… είναι κάποιες από τις εικόνες που θα δείτε!! Αποτελεί σίγουρα μια μοναδική εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε. Το παζάρι γίνεται στο δημοτικό χώρο στάθμευσης στο κέντρο της πόλης. 

Η παλιά πόλη της Ξάνθης

Περπατήστε τα σοκάκια της και απολαύσετε κτήρια μοναδικής αρχιτεκτονικής από μια άλλη εποχή. Χτίστηκε μετά το 1829 και στα τέλη του 19ου αιώνα είναι η περίοδος ακμής της. Το 1976 ανακηρύχτηκε σε προστατευόμενο οικισμό και διατηρεί αναλλοίωτη την ομορφιά της. Στα σοκάκια της θα βρείτε τη Δημοτική πινακοθήκη της Ξάνθης, το περίφημο λαογραφικό της μουσείο, την πλατεία μητροπόλεως με τον ομώνυμο ναό, το 1ο δημοτικό σχολείο Ξάνθης και τη μικρή πλατεία Ματσίνη. 

Τι να κάνω στην πόλη της Ξάνθης

Εκτός από παζάρια στο περίφημο παζάρι της Ξάνθης προτείνουμε σαν ξεχωριστές εμπειρίες…

Μονοπάτι στον ποταμό Κόσυνθο

Η διαδρομή ξεκινάει από τη γέφυρα Σαμακώβ και συνεχίζει προς το κάστρο της Ξανθίππης. Εκεί μπορείτε να θαυμάσετε τη θέα και να επιστρέψετε στο σημείο εκκίνησης μέσα από στενάκια της παλιάς πόλης.

Παιχνίδι με τις σκιές

Παίξτε σαν παιδάκια με τις σκιές και επισκεφτείτε το μουσείο της σκιάς (Ορφέως 33). Ιδιαίτερο μουσείο με πολύ χαμηλό αντίτιμο, σίγουρα αξίζει την προσοχή σας.

Το καρναβάλι της Ξάνθης

Το περίφημο καρναβάλι της Ξάνθης είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας. Ξεχωρίζει για το οικογενειακό κλίμα, το νεανικό του παλμό και την ζωντάνια του. Πολλές φορές κάνει κρύο αλλά αυτό δεν πτοεί τους ξέφρενους καρναβαλιστές. 

το καρναβαλι της ξανθης nonstoptravellers

 

Γιορτές παλιάς πόλης

Οι Γιορτές παλιάς πόλης της Ξάνθης είναι ο δεύτερος μεγάλος πολιτιστικός θεσμός στην Ξάνθη μετά το καρναβάλι. Διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1991 και από τότε λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας στην αποκαλούμενη «παλαιά πόλη», οι δρόμοι είναι γεμάτοι από τις  πολιτιστικές και καρναβαλικές λέσχες που προσφέρουν φαγητό, ποτό, καλή διάθεση και φυσικά μουσική.

λαογραφικες γιορτες παλιας πολης της ξανθης pontos news nonstoptravellers

Που να μείνω;

Η πόλη της Ξάνθης έχει πολλά καταλύματα για όλα τα budget. Εμείς προτείνουμε να προτιμήσετε ξενώνες και ξενοδοχεία στην παλιά πόλη γιατί είναι πιο γραφικά. Η επιλογή είναι βέβαια δική σας και μπορείτε να βρείτε ξενοδοχείο πατώντας εδώ. Σίγουρα υπάρχουν πολύ οικονομικές επιλογές. Εμείς βέβαια μένουμε στην Ειρήνη, αγαπημένη πεθερά του Δημοσθένη!!

Τι να φάω;

Η τοπική κουζίνα αντανακλά το πολιτιστικό μωσαϊκό της Ξάνθης (Έλληνες, Τούρκοι, Πομάκοι, Ρομά, μειονότητες της Ασίας, Αρμένιοι, Πόντιοι, Καππαδόκες). Κεμπάπ όλων των ειδών, κολοκύθες με μπαχαρικά, αρνί με γιουφκάδες (σαν μακριά noodles) κλπ. Διάσημη για τα γλυκά της επίσης, από την καριόκα, τα νουγκάς, στα αυθεντικά ανατολίτικα αρτοσκευάσματα γεμάτα φρέσκο βούτυρο και σουτζούκ λουκούμια που θα ευχαριστήσουν τις αισθήσεις σας!

Το ταξίδι δεν τελείωσε…

Η γύρω περιοχή είναι ιδανική για φυσικές ανακαλύψεις και αναζητήσεις: από τον ποταμό Νέστο μέχρι την οροσειρά της Ροδόπης. Στα δυτικά βρίσκεται το πυκνό δάσος του Δρυμού (Χαιδου) και προς τα ανατολικά τα πανέμορφα και γραφικά Πομακοχώρια (χωριά των μουσουλμάνων της Θράκης).

Επισκεφθείτε επίσης τη λίμνη Βιστωνίδα, το Πόρτο Λάγος, τη Σταυρούπολη, τα Άβδηρα (γενέτειρα του Δημόκριτου) και το Λειβαδίτη!

You may also like

Close