ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ (ΜΕ ΧΑΡΤΗ)

by Olga
ΤΑΒΕΡΝΑ ΚΟΤΤΑΝΗ ΧΑΛΗΛ ΟΓΛΟΥ ΤΖΕΜΗΛ

Το σημερινό μας άρθρο είναι κατά την προσωπική μας άποψη και χωρίς υπερβολές αν όχι ο πιο ιδιαίτερος ταξιδιωτικός προορισμός στην Ελλάδα, σίγουρα από τους πιο μοναδικούς. Και αυτό γιατί ελάχιστες χώρες και πόλεις στον κόσμο έχουν την τύχη να φιλοξενούν τόσες πολλές κουλτούρες, παραδόσεις και θρησκείες στον ίδιο τόπο! Για πολλούς τα Πομακοχώρια αποτελούν μία άγνωστη Ελλάδα, άλλοι δεν έχουν καν ακούσει τον όρο Πομάκοι και ειλικρινά θα χαρούμε πολύ αν μερικοί από εσάς που θα διαβάσετε το άρθρο μας αυτό, επιλέξετε να ταξιδέψετε μέχρι τα βουνά της Ροδόπης για να θαυμάσετε τόσο την απαράμιλλη φύση όσο και την πολυπολιτισμική ιδιαιτερότητα της περιοχής!

Λίγα Λόγια για τα Πομακοχώρια

Πομακοχώρια ονομάζονται τα χωριά στον ορεινό όγκο της Ροδόπης με Πομακικό πληθυσμό  κατά κύριο λόγο και με θρήσκευμα τον μουσουλμανισμό. Στην Ελλάδα, Πομακοχώρια συναντάμε στους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου. Λόγω του ορεινού χαρακτήρα της περιοχής τα Πομακοχώρια είναι αρκετά απομονωμένα και έχουν διατηρήσει το γραφικό χαρακτήρα τους, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών και τον ιδιαίτερο πολιτισμό των Πομάκων. Σημείο σταθμό στη ζωή της περιοχής είναι η κατάργηση των “συνόρων” (μπάρες) το 90′ προς 91 τα οποία όφειλαν να περνάνε οι κάτοικοι των χωριών με λευκές ταυτότητες για να βρεθούν στην Ξάνθη. Σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων των Πομακοχωρίων είναι η καλλιέργεια και η πρωτοβάθμια επεξεργασία καπνού για αυτό και καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής σας θα συναντήσετε από μικρές έως και τεράστιες εκτάσεις με καπνά!

Οδοιπορικό στα Πομακοχώρια της Ξάνθης

Η διαδρομή από την πόλη της Ξάνθης μέχρι το χωριό Κοττάνη στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα είναι περίπου 1.30 ώρα και 57 χιλιόμετρα. Εάν ακολουθήσετε τη διαδρομή που έχουμε προτείνει στο χάρτη χρειάζεστε 2.20 λεπτά και 84 χιλιόμετρα οπότε ανάλογα με τις στάσεις που θα κάνετε υπολογίστε το!

Ξεκινάμε την περιήγησή μας οδεύοντας προς την βόρεια ορεινή περιοχή της Ξάνθης και συναντάμε το πρώτο χωριό το οποίο δεν είναι άλλο από την όμορφη Σμίνθη, σε λιγότερο από μισή ώρα από το κέντρο της Ξάνθης. Στη Σμίνθη μπορείτε να κάνετε μία στάση επί του δρόμου στο ψηλότερο σημείο για να απολαύστε τη θέα του χωριού και του μεγαλοπρεπούς λευκού τζαμιού στο κέντρο του.

Συνεχίζοντας τη διαδρομή θα γνωρίσουμε το χωριό Μύκη, στο οποίο αξίζει οπωσδήποτε να σταματήσετε και με ευγένεια να πλησιάσετε τους αξιαγάπητους κατοίκους. Θα σας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι οι γυναίκες από μικρά κορίτσια έως και τις μεγάλες κυρίες φορούν παραδοσιακές πομάκικες στολές! Θα σας υποδεχτούν με ζεστά χαμόγελα, αλλά να μην ξεχνάτε ποτέ να αντιμετωπίζετε με σεβασμό τους ντόπιους. Κατά τη γνώμη μας δεν είναι πολύ όμορφο να αρχίσετε ξαφνικά να τους φωτογραφίζετε… εκτός και εάν έχετε πρώτα ρωτήσει και φυσικά αυτοί το δεχτούν.

Στη συνέχεια συναντάμε δεξιά κι αριστερά του δρόμου τη Γλαύκη, τον Κένταυρο, την Κοτύλη, το Ωραίο… η αλήθεια είναι ότι εμείς τα έχουμε τριγυρίσει όλα! Εσείς μπορείτε να επιλέξετε να επισκεφθείτε μόνο κάποια από αυτά αν και από την εμπειρία μας μία μονοήμερη απόδραση είναι ιδανική για να τα περάσετε εν τάχει όλα. Εναλλακτικά, μπορείτε να διανυκτερεύσετε στις Θέρμες με τις ιαματικές πηγές που βρίσκονται πριν τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα και να απολαύσετε θερμά λουτρά στο δημοτικό λουτρό ή σε κάποιο κατάλυμα έναντι πολύ μικρού αντιτίμου (από 3€). Οι άνθρωποι εκεί είναι πραγματικά αγαθοί, χαμογελαστοί και πρόθυμοι να βοηθήσουν.

Πριν τις Θέρμες θα κάνετε οπωσδήποτε στάση στο χωριό Εχίνος (28 χιλιόμετρα από την Ξάνθη) που είναι και το μεγαλύτερο χωριό της περιοχής! Κάντε άφοβα τις βόλτες σας, αναζητήστε τις εκκλησίες και τους μιναρέδες και χαθείτε στα στενά! Εντύπωση κάνει το μεγάλο νεκροταφείο στην είσοδο του χωριού, αξίζει να δείτε την ιδιαιτερότητά του. Στον Εχίνο θα συναντήσετε και το κέντρο υγείας  της περιοχής!

Και τέλος αφού περάσετε και τις Θέρμες θα φτάσετε μόλις 10 χιλιόμετρα από τη Βουλγαρία αφού θα βρεθείτε στο χωριό Κοττάνη, διασχίζοντας έναν βατό χωματόδρομο περίπου μισής ώρας, και βρίσκεστε πλέον σε αδιέξοδο! Εδώ θα σταματήσετε να θαυμάσετε το χωριό το οποίο έχει λάβει χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δείχνει ανανεωμένο παρόλο που δεν κατοικεί κανείς εκεί! Οι ιδιοκτήτες ζουν κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και επιστρέφουν στο χωριό για διακοπές και ξεκούραση!

Γενικότερα έχει παντού σήμανση οπότε μην ανησυχείτε θα τα βρείτε όλα στο δρόμο σας, εσείς απολαύστε τη μοναδικότητα της περιοχής και της πολυπολιτισμικής της ιδιαιτερότητας. Είναι πραγματικά σπάνιο και αξίζει να γνωρίσετε της ομορφιά των Πομακοχωρίων και να αναζητήσετε σε κάθε ένα από αυτά τα ετερόκλητα στοιχεία των πολιτισμών και θρησκειών!

Που να φάτε;

Οι επιλογές για εμάς είναι ξεκάθαρα δύο και έχουν να κάνουν κυρίως με το πρόγραμμά σας. Η πρώτη είναι ιδανική για την περίπτωση που θέλετε να κάνετε διάλειμμα πριν τον γυρισμό στην πόλη και η δεύτερη για εσάς που θα κρατηθείτε μέχρι το γυρισμό  προς την Ξάνθη.

Ό,τι και να πούμε είναι λίγο! Το καλύτερο παραδοσιακό κουτούκι που έχουμε επισκεφθεί στην Ελλάδα το οποίο αξίζει ξεχωριστή αναφορά, ο κύριος Τζεμήλ και η γυναίκα του εξαιρετικοί οικοδεσπότες, υποδέχονται τους επισκέπτες στο σπίτι τους, μία παραδοσιακή κατοικία! Μας μαγειρεύουν και σερβίρουν οι ίδιοι υπέροχα πιάτα, σε τιμές που ειλικρινά δεν μπορείτε να διανοηθείτε. Όλα μοναδικά σε έναν ζεστό χώρο με μία εξαιρετική κουζίνα στη οποία μαγειρεύονται τα πιάτα στα κάρβουνα! Αξιαγάπητοι είναι το λιγότερο που μπορούμε να πούμε!

  • Η Ταβερνα “Το πίλημα” κατά την επιστροφή σας προς Ξάνθη

Ίσως η πιο γνωστή ταβέρνα της περιοχής και όχι αδίκως! Τα κεμπάπ γιαουρτλού και ο τζιγεροσαρμάς είναι από τα αγαπημένα μας πιάτα, οι τιμές είναι φυσικά ασυναγώνιστες και το μέρος καταπληκτικό! Για εσάς που απλά επισκέπτεστε την Ξάνθη, έστω κι αν δεν προλάβετε να πάτε στα Πομακοχχώρια, μην παραλείψετε να φάτε στο Πίλημα (λίγο περισσότερο από μισή ώρα δρόμος από το κέντρο της Ξάνθης).

  • Καφεδάκι με θέα

Λίγο πριν την επιστροφή σας στο κέντρο της Ξάνθης απολαύστε έναν καφέ και την υπέροχη πανοραμική θέα της πόλης σε ένα από τα δύο καφέ που θα συναντήσετε στο δρόμο (θα τα δείτε στην αρχή της εκδρομής όπου φυσικά μπορείτε να απολαύσετε και πρωινό καφέ)!

Ξάνθη η πόλη με τα χίλια χρώματα

Για περισσότερες πληροφορίες και ιδέες για ΄τους ταξιδιώτες που θα επισκεφθούν την πόλη της Ξάνθης διαβάστε το σχετικό άρθρο μας!

Κάτι που πολλοί από εσάς δεν γνωρίζουν…

…είναι ότι εκτός από τη Θράκη, η άλλη περιοχή στην οποία κατοικούν οι Πομάκοι της Ελλάδας είναι το Γκάζι! Το γνωστό Γκάζι στην Αθήνα, το οποίο παλιά λεγόταν Γκαζοχώρι!

ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ ΞΑΝΘΗ ΧΑΛΗΛ ΤΖΕΜΗΛ ΚΟΤΤΑΝΗ

ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ ΞΑΝΘΗ ΧΑΛΗΛ ΤΖΕΜΗΛ ΚΟΤΤΑΝΗ

You may also like

Close