ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ – ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ (ΧΑΡΤΗΣ)

by Olga
israel jerusalem

Η Εκδρομή στα Ιεροσόλυμα και γενικότερα στους Αγίους τόπους αποτελεί όνειρο ζωής, για πολλούς από εμάς. Η εκδρομή στα Ιεροσόλυμα ήταν απωθημένο πολλά χρόνια τώρα και για τους δυο μας! Να που τα καταφέραμε! Εκδρομής στα Ιεροσόλυμα λοιπόν και τι πρέπει να δείτε στον ταξιδιωτικό οδηγό που σας έχουμε ετοιμάσει!

Ιεροσόλυμα Γενικές πληροφορίες για ένα ταξίδι ζωής

Η Ιερουσαλήμ, γνωστή και ως Ιεροσόλυμα, είναι πόλη που βρίσκεται περίπου 130 χιλιόμετρα μακριά από το Τελ Αβίβ, σε οροπέδιο στα όρη της Ιουδαίας. Αποτελεί ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς για κάποιον που επιθυμεί να πραγματοποιήσει ταξίδι στους Αγίους Τόπους, καθόσον εκεί βρίσκονται από τα σημαντικότερα προσκυνήματα που μπορεί κάποιος να επισκεφτεί. Εκτός όμως από τους Χριστιανούς, τα Ιεροσόλυμα αποτελούν σημαντική θρησκευτική και ιστορική πόλη και για άλλες θρησκείες όπως το Ισλάμ και ο Ιουδαϊσμός. Για εμάς το ταξίδι στα Ιεροσόλυμα αποτέλεσε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, καθόσον η Ιερουσαλήμ είναι μια σύγχρονη πόλη που συνδυάζει τόπους λατρείας, ιστορικά αξιοθέατα, μοντέρνα τέχνη και διασκέδαση. 

Εκδρομή στα Ιεροσόλυμα

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος για να φτάσετε είναι αεροπορικώς. Υπάρχουν και κρουαζιέρες για τα παράλια του Ισραήλ, οι περισσότερες όμως δεν ξεκινούν από Ελλάδα. Το πιο κοντινό αεροδρόμιο στην Ιερουσαλήμ είναι το διεθνές αεροδρόμιο Ben Gurion.  Πριν όμως σας πούμε πως να φτάσετε από το αεροδρόμιο στα Ιεροσόλυμα, θα σας πούμε λίγα λόγια για την βίζα.

Βίζα για Ισραήλ

Η βίζα για την είσοδο και παραμονή σας στο Ισραήλ βγαίνει μόλις φτάσετε στο αεροδρόμιο και είναι εύκολη διαδικασία. Προσοχή μόνο γιατί δεν σφραγίζεται το διαβατήριο αλλά σας δίνουν ένα χαρτάκι το οποίο φροντίστε να μην χάσετε, ειδικά αν πρόκειται να περάσετε στην Παλαιστίνη.

jerusalem israel

Πώς να φτάσετε από το αεροδρόμιο Ben Gurion Tel Aviv στην Ιερουσαλήμ

Ο πρώτος τρόπος είναι να πάρετε το λεωφορείο 485 έξω από το αεροδρόμιο, αναλυτικές πληροφορίες με δρομολόγια και τιμές θα βρείτε εδώ. Το λεωφορείο βρίσκεται στην πλατφόρμα 3 στον 2ο όροφο, έξω από την πύλη  23 και κάνει περίπου 50 λεπτά για να φτάσει στην Ιερουσαλήμ. Κάνει περίπου έξι στάσεις οπότε ενημερωθείτε για αυτήν που σας βολεύει καλύτερα.

Ο δεύτερος είναι με τραίνο, το νέο γρήγορο τραίνο του Ισραήλ που σε μόλις 20 λεπτά θα σας φτάσει Ιεροσόλυμα. Στο αεροδρόμιο αναζητήσετε τον γκισέ με πράσινο χρώμα, βγάλτε κάρτα Rav kav και μετακινηθείτε εύκολα και γρήγορα.

Από την Ιερουσαλήμ για το αεροδρόμιο Ben Gurion μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο 485 από την οδό 220 Jaffa street – 16ILS, κοντά στον κεντρικό σταθμό των λεωφορείων.

Από Τελ Αβίβ για Ιερουσαλήμ

Αν από την άλλη έχετε επισκεφτεί την επίσης πολύ όμορφη πόλη του Τελ Αβίβ, όπως σας προτείνουμε στο σχετικό μας άρθρο, μπορείτε να φτάσετε στην Ιερουσαλήμ  χρησιμοποιώντας τα Λεωφορεία 480 και 405. Περισσότερες πληροφορίες για το δρομολόγια αυτών των λεωφορείων θα βρείτε εδώ.

jerusalem israel

Αξιοθέατα στην Ιερουσαλήμ 

Εύκολα λοιπόν βγάλατε τη βίζα σας και φτάσατε στα Ιεροσόλυμα, τον σημαντικότερο ίσως προορισμό των Αγίων Τόπων. Η πόλη χωρίζεται σε δύο βασικά μέρη την παλιά, μέσα την οποία ή τριγύρω της βρίσκονται τα περισσότερα αξιοθέατα και την καινούργια πόλη, όπου μπορείτε να βρείτε ξενοδοχεία για να μείνετε, καθώς και μέρη για διασκέδαση και φαγητό.

Αν και η πόλη μας άρεσε στο σύνολό της, εφόσον έχετε περιορισμένο χρόνο, όπως για παράδειγμα 24 ώρες ή 48 ώρες στα Ιεροσόλυμα τότε θα προτείναμε να δαπανήσετε περισσότερο χρόνο στην παλιά πόλη, η οποία είναι πραγματικά μεγάλη. Η πόλη φυλάσσεται από καλά συντηρημένα τείχη εντός των οποίων συνυπάρχουν τέσσερις συνοικίες:

  • Χριστιανική συνοικία
  • Εβραϊκή συνοικία
  • Ισλαμική συνοικία
  • Αρμενική συνοικία

Η είσοδος στην πόλη μπορεί να γίνει από οχτώ διαφορετικές πύλες, ξεχωριστές η κάθε μία από αυτές για διαφορετικούς λόγους. Αν έχετε χρόνο αξίζει να τις δείτε όλες. Αυτές είναι:

Πύλες της παλιάς πόλης

  • Golden gate
  • Damascus gate
  • Dung gate
  • Herods gate
  • Jaffa gate
  • Lions gate
  • New gate
  • Zion gate

Αν και τα σημεία ενδιαφέροντος διαφέρουν ανάλογα με τον ταξιδιώτη και τις προτεραιότητες, προτείνουμε 18 βασικά σημεία στην Ιερουσαλήμ που δεν πρέπει να χάσετε.

Σημεία ενδιαφέροντος

  • Όρος ελαίων (έγινε ανάληψη) – μικρή Γαλιλαία 
  • Γεσθημανή κήπος – Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου – Χείμαρρος των Κέδρων 
  • Λατινική Εκκλησία των Εθνών (βράχος πάνω στον οποίο προσευχήθηκε ο Ιησούς πριν από τη σύλληψή του)
  • Χρυσή Πύλη (πέρασε ο Ιησούς) 
  • Όρος Σιών 
  • Οδός μαρτυρίου ή δρόμος των παθών, via dolorosa
  • Ναός Αναστάσεως (μέσα περικλείονται ο Φριχτός Γολγοθάς, ο Πανάγιος Τάφος – στον οποίο θα συναντήσετε Έλληνα φύλακα, ο Λίθος της Αποκαθήλωσης, το Σημείο Εύρεσης του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, το Καθολικό της Ανάστασης και άλλα παρεκκλήσια που συνδέονται με το Πάθος και την Ανάσταση του Χριστού) 
  • Αρμένικη – Xριστιανική – Μουσουλμανική – Εβραική συνοικία 
  • Πύργος Δαυίδ 
  • Ελληνικό ορθόδοξο πατριαρχείο
  • The western wall – Τείχος δακρύων
  • The temple mount – Dome of the rock mosque
  • Μουσείο Γιάντ Βασέμ 
  • Ο χώρος όπου τελέστηκε ο μυστικός δείπνος
  • Περπάτημα στον δρόμο του Μαρτυρίου, όπου οδηγεί στο Πραιτώριο,  στην Προβατική Κολυμβήθρα και στο Σπίτι των Ιωακείμ και Άννης (γεννήθηκε η Παναγία) 
  • Περνάμε από το ρωμαϊκό Κάρντο προς το Τείχος των Δακρύων 
  • Μονή Τιμίου Σταυρού (κοιλάδα γιγάντων) 
  • Τέμενος ιερού βράχου 

Επίσης η πόλη φημίζεται για τις αγορές της, στις οποίες μην ξεχάσετε να κάνετε παζάρια. Οι πιο ξεχωριστές βρίσκονται στην παλιά πόλη και είναι:

Αγορές

  • Ad dabbagha market (παλιά πόλη)
  • Χριστιανική αγορά (παλιά πόλη)
  • Beit habad streets (παλιά πόλη)
  • Yeluda market (καινούργια πόλη)

Η οδός του μαρτυρίου ή ο δρόμος των παθών – Via dolorosa

Είναι η διαδρομή, που σήμερα εκτελείται τελετουργικά με 14 ενδιάμεσες στάσεις και σύμφωνα με την παράδοση ακολούθησε ο Ιησούς στην Ιερουσαλήμ, την εποχή των Αγίων Παθών, μεταφέροντας τον Σταυρό από το Πραιτώριο προς το σημείο της σταύρωσης του στον  Γολγοθά.  Μετά από τις πολλές πολιτισμικές αλλαγές που συντελέστηκαν στην περιοχή με το πέρασμα των αιώνων καθιερώθηκε η σημερινή λατρευτική τακτική της πορείας με τις καθιερωμένες πλέον 14 στάσεις: 

  1. Πραιτώριο. Η καταδίκη σε θάνατο του Ιησού. 
  2. Πραιτώριο. Ο Ιησούς παραλαμβάνει τον Σταυρό. 
  3. Γωνία οδού Ελ Ουάντ η πρώτη πτώση του Ιησού από το βάρος του Σταυρού. 
  4. Αρμενικό καθολικό παρεκκλήσιο. Σύμφωνα με την λαΐκή παράδοση έγινε η συνάντηση του Ιησού με την Μητέρα του. 
  5. Οικία του Σίμωνα του Κυρηναίου. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες τον αγγαρεύουν για να κουβαλήσει για λίγα μέτρα τον Σταυρό στην θέση του Ιησού  
  6. Οικία της Βερονίκης. Σύμφωνα με τον θρύλο (Το Πέπλο της Βερόνικα), η Αγία Βερονίκη σκουπίζει με το πέπλο της το πρόσωπο του Ιησού και αποτυπώνεται σε αυτό θαυματουργά η εικόνα του Προσώπου του. 
  7. Πύλη της καταδίκης στο Λατινικό παρεκκλήσιο όπου έλαβε χώρα δεύτερη πτώση του Ιησού. 
  8. Ο Ιησούς συναντά και παρηγορεί τις κόρες της Ιερουσαλήμ  
  9. Είσοδος του Ναού της Αναστάσεως όπου έγινε και η Τρίτη πτώση του Ιησού. 
  10. Ανατολικά της Αγίας Αυλής (Παρεκκλήσιο των Αρμενίων και Σύρων) όπου ο Ιησούς απογυμνώνεται για να αρχίσει η διαδικασία της σταύρωσης. 
  11. Γολγοθάς έξω από το παρεκκλήσι των Λατίνων 
  12. Γολγοθάς—έξω από το παρεκκλήσι των Ελληνορθόδοξων 
  13. Σημείο της Αποκαθήλωσης. 
  14. Πανάγιος Τάφος 

jerusalem israel

 

Διαμονή στα Ιεροσόλημα

Η διαμονή στην Ιερουσαλήμ κοστίζει αρκετά σε σχέση με τον μέσο όρο που συνήθως κλείνουμε. Η καλύτερη επιλογή από άποψη άνεσης είναι τα ξενοδοχεία που βρίσκονται εντός τη παλιάς πόλης ή ακριβώς έξω από αυτήν. Εναλλακτικά, για μεγαλύτερη οικονομία, προτείνουμε ένα από τα καταλύματα που βρίσκονται έξω από την παλιά πόλη και είναι κοντά στη Yeluda market. Το ταξίδι είναι καταπληκτικό οπότε κάτι θα βρείτε που θα ταιριάζει στις ανάγκες σας. Για περισσότερα ξενοδοχεία στο Ιεροσόλυμα πατήστε εδώ.

Φαγητό – Καφές – Έξοδος – Ταξιδιωτικός οδηγός Ιερουσαλήμ

Για φαγητό προτείνεται να δοκιμάσετε φαλάφελ! Θα τα βρείτε παντού να τηγανίζονται σε μεγάλα καζάνια με τα πολύχρωμα λαχανικά να περιμένουν το σερβίρισμα. Οι τιμές είναι λίγο τσιμπημένες αλλά θα σας αφήσουν ικανοποιημένους.

Για πρωινό γευτείτε είτε τα γλυκά κίτρινα αφράτα κουλούρια που θα βρείτε να πωλούν πλανόδιοι πωλητές είτε επισκεφθείτε τον υπέροχο φούρνο που ανακαλύψαμε στην Ισλαμική συνοικία. Μπείτε στην οδό που οδηγεί στην Herods gate και θα τον βρείτε! Είναι υπέροχος ο ιδιοκτήτης και θα χαρεί να σας γνωρίσει όλο το προσωπικό! Δοκιμάστε φουρνιστά με κιμά ή τυρί.

Καφεδάκι μόνο στην Ισλαμική συνοικία, αραβικός τύπου ελληνικός καφές αλλά πολύ πιο αρωματικός!

Για την έξοδο σας προτείνουμε οπωσδήποτε να πάτε στη σκεπαστή αγορά Yeluda! Μια ολόκληρη αγορά μεταμορφώνεται σε όμορφα μαγαζάκια και για φαγητό και για ποτό και για γλυκό! Γεμάτη κόσμο και γκράφιτι, εμάς προσωπικά μας άρεσε πάρα πολύ και αξίζει να το δείτε.

Είναι ασφαλής μια εκδρομή στα Ιεροσόλυμα

Τα Ιεροσόλυμα παρόλα όσα ακούγονται μπορούμε να πούμε ότι είναι η πιο ασφαλής πόλη στον κόσμο, ή τουλάχιστον έτσι αισθανθήκαμε. Υπήρχαν παντού κάμερες ασφαλείας, αστυνομικοί και  στρατιώτες. Μην ξεχνάτε ότι παντού μπορεί να συμβεί κάποια αναποδιά και δεν είναι απόλυτο χαρακτηριστικό συγκεκριμένων πόλεων. Όπως έχουμε ξαναπεί, χρειάζεται σεβασμός στις τοπικές συνήθειες και θρησκείες και θα είστε μια χαρά (πχ. Στο τείχος των δακρύων αν βρεθείτε Παρασκευή απόγευμα που ξεκινάει το Sabbath απαγορεύονται οι φωτογραφίες!). Σίγουρα το θέμα της ασφάλειας δεν αποτελεί λόγος για να μην επισκεφτείτε τον μοναδικό αυτό προορισμό! Δείτε το βιντεάκι μας στο you tube από την εκδρομή μας στα Ιεροσόλυμα για να πάρετε ιδέες.

Εκδρομή στα Ιεροσόλυμα – ένα ταξίδι ζωής

Για πολλούς η εκδρομή στα Ιεροσόλυμα αποτελεί ένα ταξίδι ζωής. Αυτό που σίγουρα θα μπορούσαμε να πούμε από την εμπειρία μας είναι ότι θεωρείτε αρκετά εύκολο στην οργάνωση ταξίδι, ασφαλές και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το Ισραήλ όμως έχει και άλλες ομορφιές, το ταξίδι μας συνεχίζει στην Παλαιστίνη, την πόλη πίσω από το τοίχος και το ταξίδι μας γενικά στους Αγίους Τόπους. Ευχόμαστε να το απολαύσετε όπως το απολαύσαμε και εμείς!

Ιερουσαλήμ Άγιοι τόποι  χάρτης 

Τέλος για ευκολία στην εκδρομή σας στα Ιεροσόλυμα χρησιμοποιήστε τον χάρτη της πόλης, που φτιάξαμε για εσάς, με όλα τα σημεία που πρέπει να δείτε στην πόλη.

You may also like

Close