ΟΛΑ ΤΑ MUST SEE ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΤΕΛ ΑΒΙΒ

by Olga
israel tel aviv

Όλα τα must see αξιοθέατα για ένα ταξίδι στο Τελ Αβίβ (Tel Aviv), αφού το Τελ Αβίβ αποτελεί έναν από τους σταθμούς στο ταξίδι μας για τους Αγίους Τόπους διάρκειας 4 ημερών. Οι περισσότεροι από εμάς όταν σκέφτονται το Ισραήλ, αυθόρμητα το μυαλό πάει προς την Ιερουσαλήμ και τους Άγιους τόπους. Τι συμβαίνει όμως με την οικονομική και τεχνολογική πρωτεύουσα του Ισραήλ, το Τελ Αβίβ; Στο άρθρο μας αυτό θα εξερευνήσουμε την κοσμοπολίτικη μεγαλούπολη της Μεσογείου, το Τελ Αβιβ και όλα τα αξιοθέατα που πρέπει να δείτε.

Τελ Αβίβ Γενικές πληροφορίες

Σύγχρονη, μοντέρνα, με εμφανή σημάδια ανάκαμψης και τεχνολογικής υπεροχής και αρκετά αμφιλεγόμενη! Το Τελ Αβίβ είναι μία πόλη αποκάλυψη! Θα την χαρακτηρίζαμε ως μία πολύχρωμη μεγαλούπολη με ευρωπαϊκή διάθεση και 24ωρη ζωή! Η επίσημη ονομασία της είναι Τελ Αβίβ-Γιάφα και βρίσκεται στα παράλια της Μεσογείου. Το Τελ Αβίβ δημιουργήθηκε το 1909, όταν κτίστηκε ένα προάστιο στα βορειοανατολικά της (τότε) αραβικής Γιάφας. Η ανάπτυξη της πόλης υπήρξε τόσο ραγδαία που στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είχε 200.000 κατοίκους, κυρίως Ισραηλίτες και η μεταξύ των δύο πόλεων απόσταση είχε καλυφθεί. Σήμερα ο πληθυσμός της είναι 405.000 κάτοικοι. 

Το Tel Aviv αποκαλείται ως  ‘Mediterranean Capital of Cool’ και όχι άδικα!

 

israel

Πως να φτάσετε στο Τελ Αβίβ από το αεροδρόμιο Ben Gurion

Η κυριότερη πύλη εισόδου στη χώρα είναι μέσω του διεθνούς αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν (TLV). Το αεροδρόμιο βρίσκεται 25 χιλιόμετρα από το Τελ Αβίβ και 55 χιλιόμετρα από την Ιερουσαλήμ. Η υπηρεσία μεταφοράς με shuttle bus από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν προς το Τελ Αβίβ και πίσω είναι ένας από τους πιο βολικούς και φτηνότερους τρόπους για να φτάσετε από το αεροδρόμιο προς την πόλη. Από το αεροδρόμιο προς το Τελ Αβίβ τα λεωφορεία εκτελούν δρομολόγια από $19 ανά άτομο κάθε διαδρομή. Η υπηρεσία μεταφοράς είναι διαθέσιμη 24/7 χωρίς χρονοχρέωση, ώστε οι ταξιδιώτες να μπορούν να επιλέξουν έναν χρόνο παραλαβής που σχετίζεται με την ώρα άφιξής τους, δηλαδή λιγότερο χρόνο αναμονής στο αεροδρόμιο. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ!

Οι σιδηρόδρομοι του Ισραήλ συνδέουν όλα τα τρένα στο Ισραήλ με το σταθμό του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν (Τερματικός Αεροσταθμός 3) και τα τρένα έχουν συχνή σύνδεση με το Τελ Αβίβ από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι σταθμοί στο Τελ Το Aviv είναι στην άκρη της πόλης και ένα λεωφορείο/ταξί απαιτείται για να φτάσει σχεδόν σε όλα τα ξενοδοχεία, εκτός κι αν περπατάτε! Εμείς επιλέξαμε τραίνο για να πάμε από το Τελ Αβίβ στο αεροδρόμιο Ben Gurion και λεωφορείο από το αεροδρόμιο προς την Ιερουσαλήμ.

israel

Αξιοθέατα στο Τελ Αβίβ

Το Τελ Αβίβ είναι μία πόλη φιλική προς τον πεζό οπότε αρχικά θα σας προτείναμε να δοκιμάσετε κάποιο walking tour από τα πολλά που γίνονται στην πόλη! Τα αξιοθέατα στο Τελ Αβίβ, είναι πολλά, ούτε εμείς το περιμέναμε! Ξεχωρίσαμε για εσάς τα πιο σημαντικά από όσα πρέπει να δείτε:

Ο πύργος του ρολογιού (Clock tower)

Η κατασκευή του πύργου ξεκίνησε το 1900 με την τελική του μορφή να διαμορφώνεται το 1966. Είναι χτισμένος από ασβεστόλιθο και έχει δύο ρολόγια και μια πλάκα προς τιμήν των ισραηλινών που σκοτώθηκαν στη μάχη της πόλης στο πόλεμο του 1948. Ο πύργος είναι ένας από τους εφτά που χτίστηκαν στην Παλαιστίνη κατά την Οθωμανική περίοδο.

Η παλιά πόλη της Γιάφα (Old Jaffa)

Η παλιά πόλη της Γιάφα (Jaffa) είναι το ιστορικό τμήμα της πόλης της Γιάφα. Εκεί θα βρείτε εστιατόρια, θέατρα, νυχτερινή ζωή και γκαλερί τέχνης. Θεωρείται από σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα. Περπατήσετε στους δρόμους της τόσο το πρωί όσο και το βράδυ.

Μεγάλο μέρος της Γιάφα ανοικοδομήθηκε κατά τη διάρκεια του βρετανικού ελέγχου μετά από τις επανειλημμένες ζημίες που προκάλεσαν οι ναπολεόντειοι πόλεμοι και ένας σεισμός το 1837

Το παλιό λιμάνι της Γιάφα (Old port Jaffa)

Το λιμάνι της Γιάφα θεωρείται ένα αρχαίο λιμάνι της Μεσογείου. Σήμερα λειτουργεί ως αλιευτικό λιμάνι, λιμάνι για γιοτ και ως τουριστικός προορισμός. Εκτός από τον φάρο που θα δείτε εκεί (Jaffa Light), θα βρείτε πολλές ταβέρνες με ψάρι και καφέ για μια ανάπαυλα.

Το λιμάνι της Γιάφα χρησιμοποιείται για περισσότερα από 7.000 

Ο βράχος της Ανδρομέδας (Andromedas rock)

Θα τον δείτε από το λιμάνι χωρίς να είναι κάτι σημαντικό. Έχει βέβαια προέλευση από την Ελληνική μυθολογία και αποκτά διαφορετικό ενδιαφέρον. Στους βράχους αυτούς είχαν αφήσει για θυσία οι γονείς της την Ανδρομέδα, ώστε να την φάει ένα μυθικό κήτος. Ο Περσέας όμως σκότωσε το θαλάσσιο τέρας και ελευθέρωσε την Ανδρομέδα. Τα βράχια αυτά είναι το κεφάλι του κήτους.  

Λαϊκή αγορά της Γιάφα (Flea market)

Εκεί θα βρείτε την λαϊκή αγορά της πόλης, το μέρος στο οποίο χτυπούσε παλία η καρδιά της πόλης. Σήμερα θα συναντήσετε μαγαζιά με καθημερινά είδη αλλά και τουριστικά μαγαζιά και γκαλερί τέχνης.

Suzanne Dellal Center for Dance and Theater

Είναι το μέγαρο χορού της πόλης. Στόχος του κέντρου είναι να καλλιεργήσει, να υποστηρίξει και να προωθήσει την τέχνη του σύγχρονου χορού στο Ισραήλ. Ιδρύθηκε το 1989 και φιλοξενεί πολλές διεθνείς παραστάσεις, φεστιβάλ χορού και πολιτιστικά δρώμενα. Μπορείτε να τσεκάρετε αν μπορείτε να δείτε καμιά παράσταση.  

Η παραλία της πόλης

Η παραλιακή τη πόλης είναι μοναδική. Πολλές φορές ακούσαμε ότι θυμίζει Μαιάμι. Εμάς προσωπικά δεν μας θύμισε κάτι τέτοιο, είναι όμως φανταστική! Τις πρωινές ώρες θα βρείτε πολλούς που την έχουν επισκεφτεί για γυμναστική ή για να βγάλουν για βόλτα τους τετράποδους φίλους τους.

tip: Περπατήστε την όλη μια και δύο φόρες, θα την λατρέψετε!

Η γειτονιά Neve Tzedek

Η περιοχή Neve Tzedek είναι η πρώτη Εβραϊκή Γειτονιά που χρίστηκε εκτός τη παλιάς πόλης της Γιάφα. Από το 1980 η περιοχή έχει αναβαθμιστεί και σήμερα θεωρείτε από τις πιο ακριβές του Τελ Αβίβ. Διαθέτει γκαρντ μπουτίκ σχεδιαστών και καταστήματα χειροποίητων ειδών.

Στον ανακαινισμένο σιδηροδρομικό σταθμό Old Train Station, γνωστό και ως HaTachana, θα βρείτε εβδομαδιαία αγορά αγροτικών προϊόντων.

Η Λευκή πόλη – White city (Bauhaus architecture)

Η λευκή πόλη αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συνοικίες του Τελ Αβίβ. Στην περιοχή αυτή θα ανακαλύψετε 4.000 κτήρια χτισμένα μεταξύ 1920 και 1930 επηρεασμένα από το κίνημα του μοντερνισμού ή Μπάουχαουζ. η πόλη θεωρείται μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO.

  Το Τελ Αβίβ διαθέτει τα περισσότερο κτήριο σε ρυθμό Μπάουχαουζ από οποιαδήποτε πόλη του κόσμου.

St Peters church

Η καθολική αυτή εκκλησία βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης του Τελ Αβίβ. Αρχικά χτίστηκε το 1654 στη συνέχεια όμως καταστράφηκε πολλές φορές. Η σημερινή τη μορφή προέκυψε από ανακατασκευή του 1903.

Λεωφόρος Rithschild

Η Rothschild Boulevard είναι ένας από τους πιο σημαντικούς δρόμους στο Τελ Αβίβ. Το Rothschild Boulevard βρίσκεται στην καρδιά της Λευκής Πόλης του Τελ Αβίβ και είναι ένα εμπορικό κέντρο. Ο δρόμος αποτελεί την καρδιά της πόλης. Ξεχωρίζει για το κεντρικό μέρος της λεωφόρου που είναι δημοφιλή για βόλτα σκύλων και ποδηλάτες. Εκεί θα βρείτε και μερικά από τα ωραιότερα καφέ της πόλης. Ο δρόμος οδηγεί στην περίφημη πλατεία Habima square.

tel aviv israel

Η αγορά Carmel

Η αγορά Carmel (Shuk Hacarmel) είναι η μεγαλύτερη αγορά  στο Τελ Αβίβ. Μια ζωντανή αγορά, όπου οι έμποροι πωλούν τα πάντα, από τα είδη ένδυσης έως τα μπαχαρικά, και τα φρούτα μέχρι ηλεκτρονικά είδη. Η φασαρία, ο κόσμος, τα χρώματα και οι μυρωδιές, προσδίδουν ένα αυθεντικό στυλ Μέσης Ανατολής. Αποτελεί ένας δημοφιλής προορισμός τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους ντόπιους που θέλουν να αγοράσουν τα ψώνια της ημέρας. 

Η πλατεία Dizengoff

Θεωρείται από τις πιο σημαντικές κεντρικές πλατείες της πόλης. Χτίστηκε για πρώτη φορά το 1934 και έχει ανασχεδιαστεί και αναπλαστεί πολλές φορές, με τελευταία αυτήν του 2018.

Μουσείο Τέχνης του Τελ Αβίβ

Το μουσείο τέχνης του Τελ Αβίβ θεωρείται από τα πιο σημαντικά μουσεία της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα μουσεία τέχνης διεθνώς. Για εισιτήρια, ωράρια και περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ

tel aviv israel

Τι πρέπει να κάνετε στο Τελ Αβίβ

Στο Τελ Αβίβ υπάρχουν πολλά οργανωμένα expiriences στα οποία μπορείτε να συμμετάσχετε. Από οργανωμένα tour στην αγορά Carmel μέχρι αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις στην Λευκή πόλη. Άλλες ενδιαφέρουσες ιδέες είναι να ενοικιάσετε ποδήλατο ή ηλεκτρικό σκούτερ για να κάνετε βόλτες στην παραλία της πόλης! Επίσης μπορείτε να κάνετε μια βουτιά για να δροσιστείτε! 

Διαμονή – Που να μείνετε στο Τελ Αβίβ

Το Ισραήλ γενικότερα έχει τσιμπημένες τιμές σε όλα του! Έτσι και η διαμονή θα σας κοστίσει το κάτι παραπάνω! Εμείς επιλέξαμε το hostel Florentine backpackers και μείναμε πολύ ευχαριστημένοι! Είχαμε την τύχη στη εκδρομή μας στη Masada με το Touristisrael να γνωρίσουμε δύο παιδιά από Ελλάδα με τους οποίους κατά τύχη μείναμε στο ίδιο hostel και γνωριστήκαμε καλύτερα, την μία μπορεί να την συναντήσετε με το ποδήλατό της κάπου στον κόσμο! Αν επιθυμείτε κάτι πιο άνετο μπορείτε να επιλέξετε κάποιο ξενοδοχείο πατώντας εδώ. Θα σας συμβουλεύαμε να μείνετε σε περιοχή που είναι προς την παλιά πόλη του Τελ Αβίβ. 

Πόσο ασφαλές είναι ένα ταξίδι στο Τελ Αβίβ;

Όσο ασφαλές και συνάμα επικίνδυνο είναι και κάθε άλλο ταξίδι! Αν σας προβληματίζουν ιδιαίτερα θέματα ασφάλειας θα σας συμβουλεύαμε να πηγαίνετε σε μέρη όπου θα νοιώθετε έστω και placebo πιο άνετα! Από την άλλη δείτε το ως πρόκληση! Μην ξεχνάτε όμως ότι πολλές φορές είναι στο μυαλό μας αυτές οι σκέψεις και φυσικά υπάρχει ζωή κι εκεί, άνθρωποι που ζούν την καθημερινότητά τους όπως και εσείς στην δική σας χώρα! Το Ισραήλ έχει πάρα πολύ αστυνόμευση και θεωρείται από τις πιο ασφαλείς χώρες βάσει συστημάτων ασφαλείας.

Φαγητό – Έξοδος

Για το φαγητό θα σας πούμε ό,τι είπαμε και στο άρθρο μας για την Ιερουσαλήμ. Φάγαμε άπειρα φαλάφελ και πολύ χούμους! Το καλύτερο φαλάφελ που βρήκαμε και με συνοδεία από 2 σαλάτες παρακαλώ βρίσκεται εδώ!

Για την έξοδό σας έχετε πάρα πολλές επιλογές αφού σε όλο το κέντρο υπάρχουν φανταστικά μπαράκια! Γενικότερα το Τελ Αβίβ είναι μία πολύ ζωντανή πόλη, έχει πολλούς νέους στους δρόμους, είναι πολύ gay friendly και γενικά πολύ προχωρημένη με την θετική άποψη!  Ακολουθήστε τις οδούς Yizkhak Yediya Frenkel και Nahalat Binyamin Streer και θα βρείτε πολλά όμορφα μαγαζάκια για όλα τα γούστα!

Για τη βόλτα σας στο Τελ Αβίβ δεν θα σας προτείνουμε κάποιο ιδιαίτερο πρόγραμμα καθώς ουσιαστικά μπορείτε να βρείτε όλα τα παραπάνω αξιοθέατα περπατώντας. Επίσης είναι μία πόλη στην οποία θα πάτε καθαρά για βόλτα και όχι για κάποια ιδιαίτερη ιστορική ανασκόπηση κτλ. οπότε δεν χρειάζεται πρόγραμμα! Σας προειδοποιούμε όμως ότι οι αποστάσεις είναι πραγματικά μεγάλες και θα χρειαστείτε αρκετό χρόνο για να φτάσετε από τη μία περιοχή στην άλλη!

tel aviv israel old jaffa

tel aviv israel

Και τέσσερα πραγματάκια για το τέλος…

  • Ένα στοιχείο που μπορεί να σας εκπλήξει είναι ότι θα δείτε σε όλη την πόλη γυναίκες στρατιώτες, καθώς η στράτευση είναι υποχρεωτική για όλους!
  • Κατεβάστε την εφαρμογή Gett για να την έχετε σε περίπτωση που χρειαστείτε μετακίνηση και στείλτε το link σε φίλους για να λάβετε 5 δωρεάν διαδρομές!
  • Ένα από τα χαρακτηριστικά της πόλης είναι ότι είναι γεμάτη γκράφιτι, κάτι που της δίνει ιδιαίτερο χαρακτήρα και χρώμα!
  • Τέλος μην παραλείψετε να πάτε στην παλιά Τζάφα και να βρείτε το σημείο με πανοραμική θέα σε όλη την παραλία του Τελ Αβίβ!

Το Τελ Αβίβ ήταν μια ευχάριστη έκπληξη στο ταξίδι μας στο Ισραήλ! Πολλά αξιοθέατα, ωραίες εμπειρίες και ευχάριστο κλίμα συνθέτουν μια σύγχρονη και όμορφη πόλη. Το ταξίδι μας όμως δεν σταματάει εδώ, διαβάστε τα άρθρα μας για την Ιερουσαλήμ και την Παλαστίνη, καθώς και το πρόγραμμά μας για το 4 ήμερο ταξίδι μας στο Ισραήλ. Κατεβάστε τον χάρτη μας για όλα τα must see αξιοθέατα στο Τελ Αβίβ.


 

You may also like

Close