ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΒΙΕΤΝΑΜ – ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΟΪ ΣΤΗ ΣΑΪΓΚΟΝ

by Olga
vietnam hoi an

Βιετνάμ, μία χώρα που φαντάζει μακρινή και πολύ διαφορετική… και η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μία χώρα ιδιαίτερη τόσο μορφολογικά, όσο και ιστορικά και πολιτικά. Από το Βορρά ώς το Νότο, από την πρωτεύουσα του Βιετνάμ το Ανόϊ, το προστατευόμενο από την UNESCO Halong Bay  διασχίζοντας το Όι Αν Hoi An μέχρι και το Νότο στη Σαϊγκόν ή αλλιώς στο Χο Τσι Μινχ στα δέλτα του ποταμού Μεκόνγκ και στα CuChi Tunnels, αυτό ήταν το ταξίδι μας στη χώρα του Βιετνάμ. Σας παρουσιάζουμε ένα ενδεικτικό πρόγραμμα, το οποίο ακολουθήσαμε εμείς στο ταξίδι μας στο Βιετνάμ!

vietnam hanoi

vietnam hanoi

Ημέρα 1

Προτείνουμε να ξεκινήσετε το ταξίδι σας στο Βιετνάμ από το Ανόι την πρωτεύουσα του! Αφού διαβάσετε το άρθρο μας για το Ανόι συνεχίστε την ανάγνωση για να δείτε το υπόλοιπο πρόγραμμα και να πάρετε ιδέες για το δικό σας ταξίδι! Θα φτάσετε στο διεθνές αεροδρόμιο Νόι Μπάι και από εκεί καλό θα είναι να έχετε σκεφτεί έναν τρόπο να φτάσετε στη διαμονή που έχετε επιλέξει! Σας προτείνουμε να επιλέξετε ένα σημείο, ίσως κάποιο ξενοδοχείο, το οποίο είναι αρκετά φθηνό και σε walkable απόσταση από τα αξιοθέατα της πόλης. Hostel στο Ανόι, δεν προτείνουμε, εκτός κι αν είστε 18 χρονών και σας αρέσει η διασκέδαση τύπου «Φαλιράκι»!

vietnam hanoi

vietnam hanoi

Πρώτη ημέρα μην βάλετε τουρ κτλ αλλά προτιμήστε να εξερευνήσετε την πόλη μόνοι σας! Είναι τόσο πιο διαφορετική από κάθε τι άλλο που ξέρετε που θα καταλάβετε γιατί το λέμε. Ανακαλύψτε την περιοχή της αγοράς Dong Xuan Market ή τη νυχτερινή αγορά Dao. Περπατήστε σε όλην την παλιά πόλη, παζαρευτείτε, θαυμάστε τα noodles – καλώδια που κρέμονται πάνω από τα κεφάλια σας, κάντε cyclo ή tuk tuk και δοκιμάστε, όσοι τολμάτε, street food!

vietnam hanoi

vietnam hanoi

Ημέρα 2

Τη δεύτερη ημέρα μπορείτε να επισκεφτείτε το Μαυσωλείο του Χο Τσι Μινχ, και πρώην κατοικία του, ετοιμαστείτε για τεράστιες ουρές, στο ίδιο σημείο θα βρείτε την One Pillar Pagoda (Παγόδα) και το ναό Thanh Quan. Το μαυσωλείο είναι ίδιο με αυτό του Λένιν το οποίο βρίσκεται στη Μόσχα επάνω στην κόκκινη πλατεία! Πριν ταξιδέψετε βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει το ωράριο και τις ημέρες – ώρες των επισκέψεων για να μην χάσετε τίποτα. Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε και άλλες κεντρικές τοποθεσίες την ίδια μέρα όπως είναι ο ναός The Temple of Literature, ο ναός Ngoc Son, η λίμνη Hoan Kiem. Μεταξύ των επισκέψεων αυτών, μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα κλασικό show στο νερό, το Water Puppet Show ένα είδος Βιετναμέζικης λαϊκής τέχνης, δεν είναι κάτι το εντυπωσιακό αλλά αξίζει σίγουρα η μουσική που θα ακούσετε κατά τη διάρκεια της παράστασης.

vietnam hanoi

vietnam hanoi

Ημέρα 3

Τρίτη ημέρα πρέπει να αφιερωθεί στο Hallong Bay και να απολαύσετε μια βόλτα εν πλω για να  θαυμάσετε αυτήν την καταπληκτική φυσική ομορφιά! Το όνομα Hạ  Long σημαίνει “descending dragon». Ο κόλπος είναι ένα μέρος της περιοχής Van Don και είναι προστατευμένος από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς. Αποτελείται από χιλιάδες βουνοκορφές σε διάφορα σχήματα και μεγέθη και έχει ως σύμβολο τα kissing rocks. Λόγω της μοναδικότητάς του έχει χρησιμοποιηθεί ως σκηνή κινηματογραφικών ταινιών (βλέπε King Kong).

Ημέρα 4

Τέταρτη μέρα αφήνουμε πίσω το Ανόι και φτάνουμε με αεροπλάνο ή τραίνο στο Χόι Αν ένα πολύχρωμο μέρος, αρκετά μικρό και πιο τουριστικό. Θα δείτε αμέσως τη διαφορά με την πρωτεύουσα, τόσο από άποψη καιρού όσο και ανάπτυξης. Όσο πιο βόρεια τόσο πιο φιλοκομμουνιστικά και δροσερά, όσο πιο νότια τόσο πιο φιλοκαπιταλιστικά και ζεστά. Επισκεφτείτε παλιές αγορές, παλιά σπίτια, βιοτεχνίες μεταξιού και ρωτήστε τους ντόπιους να σας πουν σχετικά με τις πλημμύρες! Αν είστε αρκετά τυχεροί και επισκεφθείτε το Χόι Αν με φεγγάρι full moon θα έχετε την ευκαιρία να ζήσετε μια όμορφη γιορτή που λαμβάνει χώρα σε όλη την πόλη δίπλα στο ποτάμι που την διαπερνά. Εσείς απλά προμηθευτείτε κεράκια από τους πλανόδιους και αφήστε τα να πλεύσουν στο ποτάμι κάνοντας τις ευχές σας. Είναι πραγματικά πολύ όμορφη εικόνα αλλά ετοιμαστείτε να ζήσετε μία απίστευτη λαοθάλασσα και φυσικά απίστευτη φασαρία από τα μηχανάκια (όσοι έχετε επισκεφθεί τη νοτιοανατολική Ασία έστω μία φορά θα καταλαβαίνετε σε τι αναφερόμαστε)! Το βραδάκι αναζητήστε το ελληνικό εστιατόριο και συνομιλήστε με τους Έλληνες ιδιοκτήτες!

vietnam hoi an

vietnam hoi an

Ημέρα 5

Δεν μπορείτε να φύγετε από το Χόι Αν χωρίς να επισκεφθείτε ένα παραδοσιακό σπίτι ενός κοντινού χωριού. Επισκεφθείτε την εξοχή, συνομιλήστε με τη γλώσσα του σώματος με τους ντόπιους αποδεχτείτε τυχόν προσκλήσεις στα τραπέζια τους και δοκιμάστε  σπιτικά μαγειρεμένα πιάτα! Ζητήστε από κάποιον να σας δείξει και τα χωράφια τους, είναι πολύ μικρά χωρισμένα ανά οικογένεια και ουσιαστικά καλύπτουν όλο το οικογενειακό εισόδημα το οποίο προσπαθούν να συμπληρώσουν μέσω του τουρισμού. Μπορείτε να νοικιάσετε ποδήλατο και να φτάσετε σε ένα κοντινό χωριό μέσα σε δέκα λεπτά.

Ημέρα 6

Η τελευταία πόλη που επισκεφθήκαμε εμείς ήταν το μαγικό Χο Τσι Μινχ ή αλλιώς η γνωστή Σαϊγκόν! Για την πρώτη σας μέρα κι εδώ θα σας συμβουλεύαμε να τριγυρίσετε μόνοι σας με έναν χάρτη στο χέρι! Πρόκειται για μία μεγαλούπολη με τρομερή φασαρία και άπειρα μηχανάκια στους δρόμους. Βασική συμβουλή, όταν αποφασίσετε να περάσετε το δρόμο, απλά περάστε, μην κάνετε μπρος πίσω, μην το μετανιώνετε, μην σταματήσετε σε καμία περίπτωση ακόμη κι αν νοιώθετε ότι 100 μηχανάκια έρχονται κατά πάνω σας! Το πιο εντυπωσιακό της πόλης είναι η σκεπαστή αγορά, η οποία αντενδείκνυται για κλειστοφοβικούς αν σκεφτεί κανείς ότι ο διάδρομος για να περνάει ο κόσμος είναι γύρω στο ένα μέτρο και ότι υπάρχουν δεκάδες άνθρωποι εκεί μέσα! Κλασικό παζάρεμα, μισή τιμή και κάτω για να πετύχετε καλή τιμή! Την ίδια μέρα προλαβαίνετε να περπατήσετε και να δείτε τα Reunification Palace, War Remnants Museum και Notre Dame Cathedral. Προς το τέλος της ημέρας εξερευνήστε την περιοχή του κόλπου!

vietnam cuchi tunnels

vietnam cuchi tunnels

Ημέρα 7

Μία από τις πιο μοναδικές εμπειρίες στο Βιετνάμ είναι η επίσκεψη στα Cu chi tunnels ένα σύμβολο ανδρείας, δύναμης και πολλών άλλων για  ολόκληρη τη χώρα του Βιετνάμ λόγω της στρατηγικής τους συμβολής στον πόλεμο του Βιετνάμ με τις ΗΠΑ. Μην κοιμηθείτε κατά τη διαδρομή σας εκεί, απολαύστε τη θέα της Βιετναμέζικης εξοχής! Οι σήραγγες του Cu chi είναι αποτελεί ένα τεράστιο δίκτυο υπόγειας σύνδεσης με αμέτρητες σήραγγες που βρίσκονται στην περιοχή Cu chi της πόλης Χο Τσι Μινχ (Σαϊγκόν  και είναι μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου δικτύου των σηράγγων που διέπουν μεγάλο μέρος ολόκληρης της χώρας. Τα Cu Chi tunnels έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ήττα των ΗΠΑ κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ, τόσο λόγω των συνθηκών από άποψη καιρού όσο και από άποψη στρατηγικής! Ήταν το βασικό ορμητήριο των Βιετκόνγκ κατά την επίθεση του Tết το 1968. Οι σήραγγες χρησιμοποιήθηκαν από Viet Cong στρατιώτες ως κρυψώνες κατά τη διάρκεια της μάχης, ενώ εξυπηρετούσαν ανάγκες επικοινωνίας, ανεφοδιασμού, ιατρικής περίθαλψης, τροφής και κρύπτες για οπλισμό και πυρομαχικά! Τα συστήματα της σήραγγας είχαν μεγάλη σημασία για το Viet Cong λόγω της υπεροχής που είχαν έναντι των αμερικανικών δυνάμεων, αρκεί να αναλογιστείτε πως ήταν φτιαγμένες να χωράνε τους Βιετ κόνγκ, το μέγεθος των οποίων ήταν και παραμένει αρκετά μικρότερο από το μέσο όρο ενός άντρα από τη δύση. Δοκιμάστε να μπείτε σε ένα τούνελ, αλλά σας προειδοποιούμε αν είστε κλειστοφοβικοί μπορεί να πάθετε σοκ και αν λιποθυμήσετε δεν είναι καθόλου εύκολο να σας βγάλουν από εκεί μέσα. Πχ αν μπείτε σε ένα τούνελ 40 μέτρων χωράτε μέσα όχι απλά διπλωμένοι στη μέση αλλά καθιστοί στα πόδια σας και προχωράτε μόνο προς τα εμπρός!

Ημέρα 8

Για το τέλος αφήσαμε το Δέλτα του Μεκόνγκ, ένα ποτάμι που ξεκινάει το ταξίδι του από το Θιβέτ και φτάνει σε μια μικρή πόλη που ονομάζεται Μπεν Τρε, διασχίζει μέσω της Κίνας την επαρχία Yunnan, την Μιανμάρ, το Λάος, την Ταϊλάνδη την Καμπότζη και Βιετνάμ. Θα βρεθείτε σε ποταμόπλοιο σε λασπώδεις ποτάμια, θα χαθείτε σε ζούγκλες, θα δοκιμάσετε τοπικές γεύσεις από ψάρια που θα πιάσετε με τα χέρια σας λίγο πριν τα φάτε ακριβώς όπως τα ψαρεύουν οι ντόπιοι και θα φτιάξετε spring rolls τα οποία σίγουρα θα λατρέψετε! Οι ντόπιοι είναι πραγματικά αγνοί και φιλόξενοι, θα σας χαρίσουν τα πιο αληθινά χαμόγελα!    Ο ποταμός Μεκόνγκ είναι ένα διασυνοριακό ποτάμι στη Νοτιοανατολική Ασία, με εκτιμώμενο μήκος είναι 4.350 χλμ ετησίως.

Χρήσιμες Πληροφορίες
  • Το νόμισμα του Βιετνάμ είναι το Dong (VND).
  • Οι πιστωτικές κάρτες είναι γενικά δεκτές.
  • Να έχετε πάντα μετρητά μαζί σας.
  • Προσέξτε όταν πρόκειται για φαγητό του δρόμου.
  • Πίνετε μόνο εμφιαλωμένο νερό και να μείνετε ενυδατωμένοι.
  • Κάντε παζάρι στις αγορές!
  • Όταν θα κινήστε οδικώς σταματήστε σε rice fields.
  • Δοκιμάστε: rickshaw βόλτα ή cyclo (πάντα ρωτήστε τιμή πρώτα) και για ταξί (προτιμήστε τα πράσινα).
  • Κάποια τουρ τα κάναμε μέσω του πρακτορείου Asian trails.
vietnam hoi an

vietnam hoi an

You may also like

Close