CINQUE TERRE ΚΑΙ PORTOVENERE – Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΡΙΒΙΕΡΑ ΜΕ ΤΡΕΝΟ

by Olga
cinque terre vernazza

Cinque terre και Portovenere και ένα ακόμη σύντομο πλην όμως πολύχρωμο ταξίδι ξεκινάει στην Ιταλική Ριβιέρα! Μετά τη σύντομη διαμονή μας στην πολύχρωμη Γένοβα και την εξερεύνηση της Πίζα ήρθε η ώρα να περιηγηθούμε στα πέντε χωριά της περιοχής του εθνικού πάρκου Cinque Terre. Διαβάστε στο άρθρο μας αυτό για το πως να οργανώσετε μια εκδρομή με τρένο στην Ιταλική Ριβιέρα.

Cinque Terre γενικές πληροφορίες

Τα χωριά  Τσίνκουε Τέρρε (και όχι Τσίνκουε τέρε), ή Cinque Terre, ή οι Πέντε Χώρες, ή οι Πέντε Τόποι αλλιώς ανήκουν στην ιταλική Ριβιέρα. Είναι περιοχή της Λιγουρίας και ανήκουν στην επαρχία της La Spezia. Από το 1997 αποτελεί μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Αποτελεί εξαιρετικής ομορφιάς πολιτιστικό τοπίο, που αντιπροσωπεύει την αρμονική αλληλεπίδραση ανάμεσα στον άνθρωπο και στη φύση. Γενικότερα όλη εκείνη η παραλιακή περιοχή της Λιγουρίας, έχει πολύχρωμα χωριά πχ το πασίγνωστο Portofino θα μπορούσε άνετα να είναι ένα χωριό του Cinque Terre.

Πως να φτάσω Τσίνκουε Τέρρε (Cinque Terre)

Στο Cinque Terre μπορείτε να φτάσετε με συνδυασμό μετακινήσεων. Πρόταση μας είναι να φτάσετε αεροπορικώς στην Γένοβα στο αεροδρόμιο Christoforo Colombo (GOA). Με την έξοδό σας από το κτίριο του αεροδρομίου παίρνετε λεωφορείο που κοστίζει γύρω στο 1.50 € που σας μεταφέρει στον κοντινό σταθμό τρένων. Από εκεί πηγαίνετε στον κεντρικό σταθμό των τρένων της Γένοβα (Principe  Stazione) και στη συνέχεια κατευθύνεστε με προορισμό την Πίζα. Τα εισιτήρια μπορείτε να τα κλείσετε ηλεκτρονικά αλλά και επί τόπου με μια μικρή όμως επιβάρυνση. 

Τα χωριά στο Τσίνκουε Τέρρε

Η περιοχή εκτείνεται σε μια έκταση 43 τετραγωνικών χιλιομέτρων και έχει πολλά χωριά. Τα πιο όμορφα, γραφικά και ξακουστά είναι αυτά που θα σας περιγράψουμε.

Riomaggiore

Είναι το πρώτο χωριό με κατεύθυνση από τα νότια προς τα βόρεια, μικρούλη, πολύχρωμο και ιδιαίτερο καθώς βρίσκεται μέσα σε γραφικό κολπίσκο! Είναι ωραία να δείτε το ηλιοβασίλεμα από τους κυματοθραύστες στο λιμανάκι του! Επίσης στην άκρη του λιμανιού έχει και ένα καφενεδάκι για ένα σύντομο espresso. 
Η πανοραμική θέα, από… Κάτω προς τα πάνω!

Manarola

To Manarola είναι το δεύτερο χωριό που θα συναντήσετε. Ξεχωρίζει για τα πολύχρωμα σπιτάκια σκαρφαλωμένα σε απόκρημνο βράχο! Υπέροχη παλέτα και ιδανικό σημείο για βουτιές! Προτείνουμε να επισκεφτείτε το Nessun Dorma, τουριστικό μαγαζί με απαράμιλλη όμως θέα στο χωριό και προσιτές τιμές. Μπορεί να βρείτε λίγη ουρά αλλά αξίζει την υπομονή σας.
Στο λιμανάκι του χωριού πηγαίνετε στο νότια πλευρά του για να δείτε τη θέα πίσω από τους κυματοθραύστες!

Corniglia

Το Corniglia ξεχωρίζει για την υπέροχη ιδιαιτερότητα ότι είναι χτισμένο πάνω στο βουνό. Μοναδικά σοκάκια γραφικά μαγαζάκια και πολλά, πολλά όμως, σκαλοπάτια συνθέτουν το όμορφο σκηνικό του χωριού! Αφού δροσιστείτε με ένα gelato italiano ξεκινήστε πεζοπορία προς το επόμενο χωριό το Vernazza! Η διαδρομή είναι 5,50 χιλιόμετρα, διαρκεί 2 ώρες και 35 λεπτά και είναι υπέροχη!
Να φοράτε… τουλάχιστον αθλητικά παπούτσια!

Vernazza

Προτελευταίο χωριό το Vernazza είναι πιο κοσμοπολίτικο και με καταγάλανη παραλία. Χρωματιστό τοπίο και μια ακόμη πεζοπορία μέχρι το επόμενο χωριό. Επίσης η εκκλησία Santa Margherita di Antiochia είναι ατμοσφαιρική στο εσωτερικό της.
Η πανοραμική θέα από ψηλά… θα την δείτε αν κάνετε πεζοπορία!

Monterosso al Mare

Δυστυχώς εδώ δεν ισχύει (για εμάς) το last but not least… Το τελευταίο εκ των πέντε χωριών του πάρκου μας άφησε αδιάφορους. Κλασικό τουριστικό θέρετρο, δικαιολογημένα γεμάτο κόσμο πλην όμως δεν ήταν σε αρμονία με τα προηγούμενα χωριά. Μπορείτε να ξεκινήσετε από εκεί προς το επόμενο χωριό πεζοπορία και να μην αφιερώσετε ιδιαίτερο χρόνο εκεί πέραν του να ρίξετε μια ματιά.

Διαμονή

Όλα τα χωριά είναι όμορφα και ξεχωριστά, ειδικά τα Riomaggiore, Manarola, Corniglia και Vernazza. Σίγουρα αξίζει να μείνετε σε ένα ή και περισσότερα από αυτά. Εμείς προτείνουμε στο χωριό Riomaggiore το  Cantina del Pescatore με ξεχωριστό στυλ. Τo Amanarola στο χωριό Manarola. Είναι λίγο μακριά από την παραλία αλλά είναι ιδιαίτερο και καθαρό.Το Affittacamere Le Terrazze στο χωριουδάκι Corniglia, με ξεχωριστή θέα! Τέλος στο χωριό Vernazza ξεχωρίζει το  La Polena – Affittacamere, που είναι δίπλα από το λιμάνι και έχει καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα.
Εναλλακτικά μπορείτε να μείνει στην La Spezia. Η La Spezia είναι μια πόλη μόλις 15 χιλιόμετρα από το χωριό Riomaggiore. Έχει πολλές επιλογές για διαμονή και σίγουρα πιο φθηνές. Επίσης έχει πολλά εστιατόρια και η πόλη είναι αρκετά όμορφη με τον κεντρικό πεζόδρομο της να ξεχωρίζει. Τέλος έχει σιδηροδρομικό δίκτυο που συνδέεται άμεσα με τα χωριά του Τσίνκουε Τέρρε. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι περισσότεροι τουρίστες μένουν στην La Spaezia. Για διαμονή δείτε εδώ.

Πως μετακινήστε μεταξύ των χωριών

Τρεις είναι οι βασικοί τρόποι με τρένο, πεζοπορίες και αυτοκίνητο…
Προτείνουμε να ξεκινήσετε από το Rio Maggiore προς Monterosso, εκτός κι αν ξεκινήσετε με πεζοπορίες οπότε θα πάτε αντίθετα!

Τρένο

Για το τρένο που σε κυκλοφορεί στο Cinque Terre συμφέρει να κλείσετε ημερήσιο εισιτήριο για unlimited μετακίνηση μέχρι αργά το βράδυ και ελεύθερη πρόσβαση στα μονοπάτια πεζοπορίας (Cinque terre card). Κοστίζει 16 € ενώ η απλή διαδρομή 4 € και τα μονοπάτια πεζοπορίας 7.50€ την ημέρα. Για πληροφορίες μπείτε εδώ. Γενικά το τρένο έχει διαδρομές ανά μισή ώρα οπότε μην αγχώνεστε αν χάσετε κάποιο δρομολόγιο. Τα χωριά απέχουν 2-5 λεπτά μεταξύ τους οπότε άνετα τα προλαβαίνετε όλα σε μια ημέρα. Εμείς συστήνουμε δύο ημέρες για να κάνετε και τις ενδιάμεσες πεζοπορίες! Κλείστε το ημερήσιο εισιτήριο online γιατί η ουρά στα εισιτήρια ξεπερνάει τα 100 μέτρα τις πρωινές ώρες!
Προσοχή στους πίνακες με τα δρομολόγια για να μην βρεθείτε στην αντίθετη κατεύθυνση! Εμείς την πατήσαμε…

Πεζοπορίες

Αν μείνετε εντός του εθνικού πάρκου, τότε οι μετακινήσεις μπορούν να γίνουν με πεζοπορίες. Αν μείνετε στην La Spezia θα είναι πιο δύσκολο. Οι αποστάσεις είναι σχετικά κοντινές και πάρα πολύ όμορφες. Προσοχή στα μονοπάτια που είναι ανοιχτά. Υπάρχουν περίοδοι που κάποια από τα μονοπάτια δεν είναι προσβάσιμα λόγω κατολισθήσεων.

Αυτοκίνητο

Αν κάνετε γενικά road trip στην περιοχή θα μπορούσατε να το χρησιμοποιήσετε. Θα χρειαστεί βέβαια να το παρκάρετε στις εισόδους των χωριών, που είναι μακριά από την παραλία. Επίσης τα πάρκινγκ κοστίζουν 10 με 20 € αναλόγως με την περίοδο, αυξάνοντας το κόστος του ταξιδιού σας.

Εμείς μετακινηθήκαμε με τρένο και κάνοντας trekking!

Εκδρομή στο Portovenere

Σε περίπτωση που διαλέξετε να μείνετε στην La Spezia θα σας προτείνουμε μια μικρή εκδρομή μισής ημέρας που ξεχωρίζει. Είναι το Portovenere. Μπορείτε να πάτε με λεωφορείο που κοστίζει 5 € πήγαινε έλα το άτομο, και θεωρούμε ότι είναι εξίσου όμορφο όσο το Portofino. Είναι ένα χρωματιστό λιμάνι με υπέροχα σοκάκια, με ένα κάστρο κι ένα νησάκι στα δέκα λεπτά με καραβάκι που θα βρείτε στο λιμάνι. Συστήνεται ανεπιφύλακτα μια εκδρομούλα μισής ημέρας στο Portovenere.
cinque terre portovenere

Portovenere La Spezia

Αυτή ήταν η μικρή μας περιπέτεια στην περιοχή Cinque Terre. Συνεχίστε την περιπέτεια στην περιοχή της Λιγουρίας διαβάζοντας τα άρθρα μας για την Γένοβα και την Πίζα. Αν πάλι θέλετε περισσότερη δόση από Ιταλία συνεχίστε την ανάγνωση σας με τις αποδράσεις μας σε Μιλάνο, Βενετία και Ρώμη.
Ciao ragazzi!

You may also like

Close