MONUMENT VALLEY – ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

by Olga
MONUMENT VALLEY UTAJ

Ακολουθώντας ανατολικά τον αυτοκινητόδρομο 163 και λίγο μετά την πόλη Kayenta, οδηγήστε σε ένα από το πιο εντυπωσιακά τοπία μεγάλης κλίμακας των ΗΠΑ, εφάμιλλο του Grand Canyon και του Yosemite Park… το Monument valley, ή κοιλάδα των βράχων όπως είναι γνωστό στη Γλώσσα των Ναβάχο. Εάν αποφασίσετε να επισκεφτείτε αυτόν τον προορισμό το άρθρο αυτό θα σας βοηθήσει να σχηματίσετε μια καλή εικόνα για το τι θέλετε να κάνετε.

Γενικές Πληροφορίες

Η περιοχή αποτελεί μέρος του οροπεδίου του Κολοράντο, το ύψος του οποίου κυμαίνεται από 5.000 σε 6.000 πόδια από την στάθμη της θάλασσας. Το κόκκινο χρώμα του τοπίου οφείλεται στο οξείδιο του σιδήρου ενώ το σκούρο χρώμα των βράχων από το οξείδιο του μαγγανίου. Το Monument valley είναι μια μεγάλη περιοχή, μέρος της οποίας αποτελεί πάρκο, γνωστό ως Monument valley Navajo Tribal Park, σαν τα εθνικά πάρκα των ΗΠΑ, με τη διαφορά ότι ανήκει στο έθνος των Ναβάχο.

Monument valley Navajo Tribal Park

Η είσοδος στο Monument valley Navajo Tribal Park είναι 10$ το άτομο ή 20$ το αυτοκίνητο και δεν απαλλάσσεστε από την πληρωμή αν έχετε το ετήσιο εισιτήριο των εθνικών πάρκων. Οι ώρες λειτουργία του πάρκου είναι 6 π.μ. – 8 π.μ. τους θερινού μήνες (Μάιος – Σεπτέμβριος) ενώ τους υπόλοιπους είναι από 8 π.μ. – 5 μ.μ. (Οκτώβριος έως Απρίλιος).

Η κυριότερη δραστηριότητα σας στο πάρκο είναι να οδηγήσετε κατά μήκος της διαδρομής (valley drive), συνολικού μήκους 17 μιλίων που διασχίζει την κοιλάδα και μπορείτε να θαυμάσετε το καταπληκτικό τοπίο. Ο δρόμος είναι χωμάτινος και σε πολλά σημεία βραχώδης για τον λόγο αυτό δεν ενδείκνυται για αυτοκίνητα που είναι χαμηλού ύψους. Πολλοί επισκέπτες επιλέγουν να κάνουν τη διαδρομή από μόνοι τους, υπάρχουν όμως και πολλές οργανωμένες ξεναγήσεις (tour) που σου προσφέρουν ξεχωριστή εμπειρία. Εμείς επιλέξαμε να κάνουμε οργανωμένη ξενάγηση και δεν το μετανιώσαμε, μπορείτε να διαβάσετε εδώ την εμπειρία μας. Σε περίπτωση που επιλέξετε να κάνετε μόνοι σας τη διαδρομή, να υπολογίζετε 2 – 4 ώρες, αναλόγως με το ποια σημεία θα σταματήσετε. Το καλοκαίρι μπορεί να βρείτε κίνηση, για τον λόγο αυτό θα μπορούσατε να επισκεφτείτε το πάρκο τις πρωινές ώρες, όπου και οι φωτογραφίες βγαίνουν πολύ καλύτερες, λόγο των χρωμάτων.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής έχετε να δείτε πολλά ενδιαφέροντα σημεία, με τη θεά προς τους βράχους να ποικίλει ανάλογα με τη οπτική γωνία που τους κοιτάζετε. Η κοιλάδα έγινε γνωστή από τα western που γυρίστηκαν εκεί . Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία κατά μήκος της διαδρομής μπορείτε να δείτε στο χάρτη που ετοιμάσαμε για εσάς.

Που μπορείτε να μείνετε στο Monument Valley

Η πιο κοντινή μεγάλη σχετικά πόλη στο Monument valley είναι η Kayenta, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων. Εκεί μπορείτε να βρείτε διάφορα ξενοδοχεία σε σχετικά καλές τιμές. Σε πιο κοντινές αποστάσεις μπορείτε να μείνετε σε ξενοδοχεία ή ξενώνες που θα βρείτε στην περιοχή Goulding’ s κοντά στο αεροδρόμιο του Monument valley. Ιδιαίτερη εμπειρία, αλλά σχετικά ακριβή είναι το ξενοδοχείο “The view hotel” στην είσοδο του πάρκου, με καταπληκτική θεά σε αυτό. Επίσης μπορείτε να βρείτε διάφορα κάμπινγκ, με σκηνές προς ενοικίαση, σε σχετικά καλές τιμές, όπως αυτή που βρήκαμε εμείς μέσω Airbnb.

Άλλα σημεία ενδιαφέροντος κοντά στο Monument Valley

Εφόσον θέλετε να πάτε στο Monument valley δεν  θα πρέπει να ξεχάσετε να πάτε σε κάποια ιδιαίτερα αξιοθέατα στην γύρω περιοχή. Εμείς ξεχωρίσαμε τα εξής:

Goosenecks State Park

Επίσης ένα πάρκο το οποίο δεν ανήκει στο δίκτυο των εθνικών πάρκων των ΗΠΑ, αλλά είναι στην κατοχή του έθνους των Ναβάχο. Είναι πολύ μικρό αλλά αξίζει να το επισκεφτείτε καθόσον έχει καταπληκτική θέα στο ποταμό San Juan και θα σας θυμίσει πολύ το Horshoe bend, χωρίς όμως κόσμο. Είναι καταπληκτικός χώρος για camping και για να ξαποστάσετε. Η είσοδος στο πάρκο είναι 5$ για κάθε αυτοκίνητο και απέχει σε απόσταση 48 χιλιομέτρων και 35 λεπτών από την είσοδο του Monument valley Navajo Tribal Park.

Mexican hat

Το Mexican hat είναι ένας ιδιαίτερος σχηματισμός βράχων, τον οποίο αξίζει να θαυμάσετε έστω και από μακριά εάν είσαστε στην περιοχή. Θα βρείτε πολλά σημεία πλησίον του δρόμου όπου μπορείτε να σταματήσετε και να το απολαύσετε.

Forrest Gump Point

Είναι ένα σημείο με καταπληκτική θέα στο Monument valley και στον ατελείωτο δρόμο που διασχίζει το οροπέδιο. Γνωστό σημείο από την ταινία Forrest Gump, είναι περιοχή όπου θα δείτε πολλούς να σταματάνε για μια φωτογραφία.

Το Monument valley είναι μια ξεχωριστή εμπειρία, που μας γέμισε και θα μείνει ανεξίτηλη στο μυαλό μας. Ελπίζουμε να βοηθήσαμε και να απολαύσετε το ταξίδι σας εκεί.

 

You may also like

Close