Κρακοβία Ένα Παραμύθι στην Πολωνία

by Olga
NONSTOPTRAVELLERS TRAVEL TRAVELLERS TRAVELLING

Η Κρακοβία είναι από τις πόλεις που μας έχει εκπλήξει περισσότερο από άλλες πιο mainstream επιλογές για ταξίδι στην Ευρώπη! Και η έκπληξη ήταν μόνο προς το καλύτερο! Είναι μία πόλη παραμύθι…παλιά πόλη, κάστρα και ιστορίες με δράκους…

Αφορμή για το ταξίδι μας εκεί ήταν αφενός μεν η ταξιδιωτική μας περιέργεια και αφετέρου μία φίλη που έκανε erasmus εκεί και μας είχε μεταφέρει “εικόνες” από τα χρωματιστά σοκάκια! Στο άρθρο μας θα προσπαθήσουμε σε λίγες γραμμές να σας μεταφέρουμε τη μαγεία της πόλης και αν δεν το έχετε ήδη κάνει να την επισκεφθείτε σύντομα!!!

Περπατώντας στην παλιά πόλη της Κρακοβίας

Περπατώντας την οδό Florianska από την κεντρική πλατεία θα συναντήσετε το μοναδικό κομμάτι του τείχους που έχει διατηρηθεί, την πύλη και το στρογγυλό φρούριο Barbikan. Αξίζει να κάνετε μία βόλτα στο πάρκο Planty που καταλήγει στο κάστρο. Κατά τη διάρκεια της βόλτας σας θα συναντήσετε δύο κτήρια με κόκκινο τούβλο και πολλά εμβλήματα, ανήκουν στο Jagellonian University που είναι απ τα σημαντικότερα και παλαιότερα της Πολωνίας (σε αυτό φοιτούσε και ο Κοπέρνικος!). Δοκιμάστε να δείτε το εσωτερικό τους.

Αφού διασχίσετε όλη την παλιά πόλη θα βρεθείτε μπροστά στο Κάστρο του Βάβελ, Wawel Castle. Κάντε βόλτα στην εσωτερική αυλή με θέα στο ποτάμι Βιστούλα. Μέσα στο κάστρο χει δύο μουσεία τον καθεδρικό και τα βασιλικά διαμερίσματα. Στη συνέχεια απολαύστε μία βόλτα παράλληλα με τον Βιστούλα κάτω απ το κάστρο, ανάμεσα σε καταπράσινα δρομάκια. Κάπου εκεί θα συναντήσετε το δράκο που φυσάει φλόγες ανά 10 λεπτό – γιατί είμαστε και τουριστάκια κατά βάθος!

Ακολουθώντας την οδό Swietego Jana από την πλατεία, στην πρώτη κάθετο, την Tomasza στα δεξιά είναι ένα πολύ όμορφο στενάκι για καφέ και ποτό για λίγα μόνο ζλότι (δοκιμάστε να πάτε σε ένα από τα καμπαρέ της περιοχής και μη φοβηθείτε να μπείτε και σε υπόγειο!). Ένα από αγαπημένα μας μαγαζάκια για ποτό είναι το Wotka Café. Μικρούλι και πολύ συμπαθητικό, ζητήστε να σας προτείνει βότκες με γεύσεις!!!  Επίσης δοκιμάστε ωραίο ζεστό κρασί σχεδόν σε όλα τα μπαρ.Γενικά, η Κρακοβία έχει πολύ νυχτερινή ζωή με πολύ γουστόζικα μπαράκια, ωραία μουσική και νέους να τριγυρνούν σε όλα τα σοκάκια!

Καζιμιέρζ – Former Jewish District

Στην περιοχή αυτή τριγυρίστε στα δρομάκια, ανακαλύψτε συναγωγές, καφέ, μπαρ, εστιατόρια (σούπερ τιμές και καλή ποιότητα σε παραδοσιακά πιάτα) ακόμα και εβραϊκά νεκροταφεία.  Η Plac Nowy είναι η κεντρική πλατεία της γειτονιάς αυτής με ένα κυκλικό κτήριο στη μέση, η πλατεία αυτή ήταν μέρος ανταλλαγών και εμπορίου αλλά τώρα πουλάνε το τοπικό ¨βρώμικο¨  ζαπιεκάνκι.

Όλα τα μαγαζιά είναι ατμοσφαιρικά μισοφωτισμένα και με κεράκια, προσδίδοντας ακόμη μεγαλύτερη μαγεία στις εμπειρίες σας εκεί!Στην οδό Meiselsa βρίσκεται ένα πολύ όμορφο μπαράκι με ένα χαλασμένο ρολόι απ έξω και μέσα πολλά κάδρα με παλιές οικογενειακές φωτογραφίες. Ακριβώς απέναντι υπάρχει μία  αυλή-πέρασμα-μαγαζί, εκεί  έχουν γίνει εκεί γυρίσματα από την Λίστα του Σίντλερ. Διασχίστε το! Τέλος και ο δρόμος Szeroka, είναι γεμάτος με εβραϊκά εστιατόρια!!

Διαμονή

Για τη διαμονή σας στην Κρακοβία θα προτείναμε να μείνετε όσο πιο κοντά γίνεται στην παλιά πόλη (αν όχι μέσα). Οι τιμές είναι πολύ προσιτές !

Επίσκεψη στην Ιστορία – Άουσβιτς

Ένα απ τα μέρη που επισκέπτονται όσοι πηγαίνουν Κρακοβία είναι το Αουσβιτς. Θα χρειαστεί να αφιερώσετε μία ολόκληρη ημέρα αλλά ίσως αξίζει να πραγματοποιήσετε αυτό το “ταξίδι” στην σύγχρονη ιστορία (και λίγος προβληματισμός δεν βλάπτει.

άλλωστε τα ταξίδια είναι μόρφωση…

More tips:

  • Αν χρειαστεί να πάρετε τραμ έχετε στο νου σας ότι βγάζετε εισιτήρια μέσα στο τραμ μόνο με ψιλά και στα παλιά τραμ εκδοτήριο έχει μόνο στο πρώτο βαγόνι.
  • Μουσείο για την Ιστορία της Πολωνίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον δεύτερο παγκόσμιο είναι το Sindlers Factory.
  • Η κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης έχει χτιστεί πάνω από την παλιά (λόγω κατεδαφίσεων και διαφόρων προβλημάτων έπρεπε να αλλάξει η στάθμη της) και τα τελευταία χρόνια λειτουργεί υπόγειο μουσείο που δείχνει πως ήταν. Ενδιαφέρον! Μπαίνεις από το κτήριο στη μέση της κεντρικής πλατείας Sukiennice, στα εξωτερικά μαγαζιά θα βρείτε τουριστικές πληροφορίες για τα εισιτήρια.
  • Ζητήστε να σας πούν την ιστορία του Σαλπιγκτή! Από το υψηλότερο πύργο της Εκκλησίας στην κεντρική πλατεία, θα ακούσετε έναν ήχο από τρομπέτα. Είναι ο Σαλπιγκτής ο οποίος εκτελεί τέσσερις φορές μια μελωδία  προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα! Προσοχή…η μελωδία διακόπτεται απότομα γιατί . . . (μυστήριο)!
  • Η παλιά πόλη περικλείεται από μια ζώνη πρασίνου, ‘planty’, στην οποία αρχικά υπήρχε το τοίχος που πραστάτευε την πόλη της Κρακοβίας.
  • Στα περισσότερα μεγάλα μνημεία υπάρχει κάπου τριγύρω μια μακέτα που βοηθάει την αντίληψη του καθ’ενός για το που βρίσκεται (ψάξτε τις πλευρές).
  • Να είστε προσεκτικοί σε φανάρια και πεζοδιαβάσεις, εδώ είναι Ευρώπη! ο πεζός έχει προτεραιότητα όπου δεν έχει φανάρι, σε άλλες περιπτώσεις σε γράφουν.
  • Στην Πολωνική κουζίνα , δοκιμάστε πιερόγκι,  σνίτσελ, γκούλας σε ψωμί και διάφορα γλυκά από τους πολλούς φούρνους που θα συναντήσετε!
  • Free walking tours: Τα λατρεύουμε, τα αγαπάμε & τα δοκιμάζουμε πάντα! Δοκιμάστε ένα την πρώτη μέρα που θα έχετε στη διάθεση σας για περιήγηση!

 

 

You may also like

Close