ΜΟΣΧΑ – ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΗ ΡΩΣΙΑ

by Olga
russia moscow nonstoptravellers

Ένα ταξίδι στην αντιφατική Ρωσία, την μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο, είναι κάτι που για πολλούς φαντάζει μακρινό, δύσκολο, επικίνδυνο αλλά παράλληλα γοητευτικό και συναρπαστικό! Τι συμβαίνει με την αριστοκρατική αυτή χώρα που γνώρισε εποχές τεράστιας δύναμης, πλούτου και παιδείας από τη μία και φτώχειας και απομόνωσης από την άλλη; Τι έχει αφήσει η σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας στην πρωτεύουσα της, τη Μόσχα;

Εμείς συνδυάσαμε τις 5 ημέρες στη Μόσχα με άλλες τόσες στην Αγία Πετρούπολη για την οποία θα σας γράψουμε φυσικά σε επόμενο άρθρο (αδύνατο να χωρέσει το μεγαλείο σε λίγες μόνο γραμμές), εσείς όμως μπορείτε να επισκεφθείτε μόνο τη Μόσχα. Αν αξίζει; Ναι, Ναι και πάλι Ναι! Το ταξίδι στη Μόσχα λοιπόν είναι πολύ πιο εύκολο απ ότι μπορείτε να φανταστείτε! Καταρχάς η Ρωσία είναι μία χώρα ευρωπαϊκή κατά μεγάλο ποσοστό και μάλιστα βρίσκεται πολύ κοντά στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη και προσιτή!

Πώς θα φτάσετε στη Μόσχα

Στη Μόσχα θα φτάσετε αεροπορικώς από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα και γιατί όχι από τη Σόφια! Αεροπορικά εισιτήρια μπορείτε να βρείτε κατά μέσο όρο με 150€ αλλά για τους λάτρεις της οικονομίας μπορείτε να ταξιδέψετε μέσω Βουλγαρίας ακόμα και με 30€ πήγαινε έλα (αρκεί να παρακολουθείτε τις προσφορές συχνά). Εννοείται πως τους χειμερινούς μήνες τα εισιτήρια είναι φθηνότερα αλλά δεν προτείνουμε χειμωνιάτικο ταξίδι γιατί δεν θα μπορέσετε να απολαύσετε τις ομορφιές της Μόσχας στους -40 βαθμούς! Προτιμήστε μήνες όπως είναι ο Μάϊος ή ο Σεπτέμβριος. Πάντα όμως να έχετε κατά νου ότι ακόμα και τότε θα έχει αρκετό κρυό σε σχέση με την Ελλάδα. Εμείς το μήνα Σεπτέμβριο φορούσαμε μπουφάν και μπότες και τις 12 ημέρες που μείναμε συνολικά στη Ρωσία.

Τι μπορείτε να κάνετε και τι πρέπει να δείτε στη Μόσχα

Το πιο εντυπωσιακό σημείο της Μόσχας δεν είναι άλλο από την υπέροχη Κόκκινη Πλατεια! Είναι μια τεράστια σε έκταση πλατεία που εκπέμπει μεγαλειο και φυσικά δύναμη χάρη στο κατακόκκινο χρώμα της. Στην πλατεία δεσπόζει ο παραμυθένιος καθεδρικός ναός του Αγίου Βασιλείου ο πιο γνωστός ναός της ρωσικής Ορθόδοξης παράδοσης. Προχωρώντας στην πλατεία θα επισκεφθείτε το Κρεμλίνο που εδώ και αρκετούς αιώνες είναι το κέντρο της Ρωσικής πολιτικής εξουσίας ενώ υπήρξε και κέντρο της Σοβιετικής εξουσίας κάποτε! Στην ίδια πλατεία θα επισκεφθείτε το μαυσωλείο του Λένιν και το τεράστιο, υπερπολυτελές πολυκατάστημα Γκούμ. Στην περιοχή αυτή θα σας προτείνουμε κι άλλα σημεία ενδιαφέροντος, κήπους, πλατείες, τα Μπολσόι κα. απλά είναι τόσα πολλά που δεν χωράνε σε ένα μόνο άρθρο! Θα σας πούμε και πως να επισκεφθείτε το διαστημικό μουσείο της Μόσχας!

Τι να φάτε

Το φαγητό επίσης είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο και εδώ μπορούμε να σας βοηθήσουμε γιατί έχουμε προσωπική άποψη λόγω της κατά το ήμισυ καταγωγής της  Όλγας! Ξανατονίζουμε ότι όλα τα φαγητά ακόμα και σε εστιατόρια σε κεντρικά σημεία θα τα βρείτε πολύ πολύ φθηνά! Οπωσδήποτε θα δοκιμάσετε πιροσκί σε διάφορες παραλλαγές με πατάτα, τυρί, αυτγό κτλ., βαρένικα με πατάτα ή κιμά, πελμένι (τύπου τορτελίνια αλλά καμία σχέση!) και φυσικά σούπες! Η αγαπημένη μας λέγεται μπόρς και θα την βρείτε με λιγότερο από 1€ σε όλα τα εστιατόρια της Μόσχας! Εννοείται πως υπάρχουν γνωστές αλυσίδες γρήγορου φαγητού αλλά… η απόφαση δική σας! Καφεδάκι και μάλιστα τσαγάκι που το πίνουν πολύ στη Ρωσία θα βρείτε να πωλείται παντού ακόμα και σε υπαίθρια αυτοσχέδια αυτοκινούμενα οχήματα! Στους δρόμους θα βρείτε πλανόδιους να πουλάνε και καλαμπόκι που αποτελεί αγαπημένη διατροφική συνήθεια – έδεσμα των Ρώσων, και θα τους δείτε να το απολαμβάνουν στα πολλά πάρκα που θα συναντήσετε καθώς θα περιηγήστε στην πόλη! Τέλος μην παραλείψετε να δοκιμάσετε βότκα! Αυθεντική ρώσικη και φυσικά πολύ φθηνή Βότκα!

Μετακινήσεις

Αχ, εδώ μιλάμε για ένα ολόκληρο κεφάλαιο, μια ιστορία, ένα υπόγειο μουσείο που φτάνει 18 ορόφους κάτω από τη γη. Αναφερόμαστε φυσικά στο μετρό της Μόσχας που είναι ένα από τα αρχαιότερα μετρό του κόσμου και διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα παγκοσμίως. Μπορεί να έχετε ακούσει το κουίζ; Ποιό είναι το μεγαλύτερο και φθηνότερο μουσείο της Μόσχας;  Και ναι είναι το μετρό!Το μετρό της Μόσχας απλά θα το λατρέψετε! Έχει άπειρες στάσεις, είναι πολύ γρήγορα, σχεδόν κάθε 1 λεπτό έρχεται συρμός, είναι πάρα πολύ οικονομικό, έχει ίντερνετ (καλά διαβάσατε… έχει ίντερνετ 18 ορόφους κάτω από τη γή) και μπορείτε να περάσετε ώρες ατελείωτες από σταθμό σε σταθμό καθόσον είναι ένα υπόγειο μουσείο γεμάτο ιστορία και τέχνη! Αγάλματα, πίνακες, λούστρα, ψηφιδωτά και αμέτρητα εκθέματα που υποδηλώνουν τα μεγαλεία που έζησε αυτή η πόλη κάποτε!

 

Διαμονή

Η διαμονή στη Μόσχα όσο περίεργο και να σας φανεί είναι πάρα πολύ φθηνή, τουλάχιστον για τους Ευρωπαίους πολίτες είναι σίγουρα. Το νόμισμα της Ρωσίας το ρούβλι έχει υποβαθμιστεί αρκετά τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να χάσει τη δύναμη του έναντι ισχυρών νομισμάτων όπως το ευρώ! Αναζητώντας μέσα από τις γνωστές πλατφόρμες που χρησιμοποιούμε κι εμείς και σας έχουμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο μας, θα βρείτε τόσο ξενοδοχεία όσο και φθηνά διαμερίσματα τριγύρω από το κέντρο σε πολύ καλές τιμές! Μην φοβηθείτε αποστάσεις εάν βρείτε φθηνότερα καταλύματα γιατί έτσι κι αλλιώς θα κινηθείτε με το απίστευτα οικονομικό μετρό της Μόσχας, άφοβα και κυρίως γρήγορα σε όλη την πόλη και τα περίχωρα της!

Τι να αγοράσετε ως σουβενίρ

Ματριόσκες! Οι φημισμένες κούκλες που είναι κλεισμένες η μία μέσα στην άλλη, είναι χαρακτηριστικό δείγμα της ρωσικής λαϊκής τέχνης!

Κόστος ταξιδιού για μία εβδομάδα;

Θα σας το πούμε σε επόμενο άρθρο μαζί με το ταξίδι στην Αγία Πετρούπολη, κρατήστε στο μυαλό σας ότι η τιμή θα σας εκπλήξει… θετικά!

You may also like

Close