Χωριά του Πηλίου

by Dimosthenis
τι να κάνω στο πήλιο τρένο χωριά nonstoptravellers

Τα χωριά του Πηλίου αποτελούν ένα μοναδικό τουριστικό προορισμό! Τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι τα φιλόξενα χωριά του Πηλίου θα σας μαγεύσουν με την ομορφιά τους, την γραφικότητά τους, την φυσικό τοπίο στο οποία βρίσκονται και οι ντόπιοι κάτοικοι τους. Μόλις 340 χιλιόμετρα από την Αθήνα αποτελούν μια μοναδική εμπειρία.

Χωριά στο Πήλιο

Το Πήλιο είναι βουνό στο Νομό Μαγνησίας δίπλα στην πόλη του Βόλου, με ύψος 1.624 μέτρα. Κατά την Ελληνική μυθολογία ήταν η θερινή κατοικία των θεών και πατρίδα των Κενταύρων. Το Πήλιο έχει καταπληκτικά χωριά. Ξεκινάμε την εκδρομή στα χωριά του Πηλίου από τον όμορφο Βόλο. Ακολουθήστε τη διαδρομή μας μέσω google maps.

Σταγιάτες

Η εκδρομή στα χωριά του Πηλίου ξεκινάει από το χωριό Σταγιάτες για καφέ στο καφενείου του χωριού με θέα τον Παγασητικό. 

Η Πορταριά

Το πρώτο μεγάλο χωριό του Πηλίου που συναντάμε είναι η πανέμορφη Πορταριά, σε απόσταση μόλις 11 χιλιομέτρων από τον Βόλο. Αξιοθέατα που μπορείς να βρεις στην Πορταριά είναι…

Η Παναγιά πορταρέα

Ο μονόχωρος ξυλόστεγος μικρός ναΐσκος της Παναγίας Πορταρέας χτίστηκε τον 16o αιώνα επάνω στο βυζαντινό μονίδριο της Παναγίας Πορταρέας του 13ου αιώνα που αποτελούσε καθολικό Μονής και είναι από τις σημαντικότερες εκκλησίες της Πορταριάς, αφού σε αυτό οφείλεται και το όνομα της περιοχής. 

Πηγή της Μάνας

Σ’ όλη την Πορταριά θα βρει ο επισκέπτης βρύσες και κρήνες λιτές ή περίτεχνες ή θολωτές διάσπαρτες τόσο πάνω στον κεντρικό δρόμο όσο και μέσα στα καλντερίμια. Εμείς ξεχωρίσαμε την πηγή της Μάνας, που βρίσκεται εντός του χωριού.

Το μονοπάτι των Κενταύρων

Πλάι στο ρέμα της πηγής “Μάνα” υπάρχει ένα πολύ όμορφο μονοπάτι, πολύ καλά διατηρημένο, το “μονοπάτι των Κενταύρων”. Λεπτομέρειες για το μονοπάτι θα βρείτε εδώ.

Η Μακρινίτσα

Είναι το δεύτερο κεφαλοχώρι που θα βρείτε στο δρόμο σας. Χτίσθηκε το 1204, όπως ενημερώνει μία πινακίδα λίγο πριν την κεντρική πλατεία. Το χωριό ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του φυσιογνωμία, τα καλοδιατηρημένα και αναστηλωμένα αρχοντικά του, και τα γραφικά σοκάκια του. Αξιοθέατα προτείνουμε:

Η κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας

Η κεντρική πλατεία του χωριού έχει το όνομα πλατεία Ειρήνης και βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Για τη θέα δεν υπάρχουν λόγια, απλά είναι καταπληκτική! Στην κεντρική πλατεία θα βρείτε, κάτω από την σκιά των πλατανιών, τον ναό του Αγ. Ιωάννη του προδρόμου, χρισμένο το 1792 και μια μαρμάρινη κρήνη του 1809.

Αρχοντικό Τοπάλη

Το αρχοντικό Τοπάλη, που χτίστηκε το 1844 και είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής. Εκεί στεγάζεται το  Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου. 

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ονόμασε την Μακρινίτσα… μπαλκόνι του Πηλίου

Η Ζαγορά

Είναι το πολυπληθέστερο χωριό του Πηλίου.  Στην είσοδο το χωριού θα σας υποδεχτούν οι χαρακτηριστικές μηλιές πριν την είσοδό της.  Επίσης, από τη δεντροσκέπαστη πλατεία της, η οποία δεν ονομάζεται άδικα «Μπαλκόνι του Αιγαίου», το βλέμμα φτάνει μέχρι τη Χαλκιδική.

Κεντρική πλατεία του Αγίου Γεωργίου

Η μεγάλη αυτή πλατεία ονομάζεται «Μπαλκόνι του Αιγαίου», και όταν ο καιρός το επιτρέπει μπορείτε να δείτε μέχρι την Χαλκιδική. Στην πλατεία θα βρείτε την ομώνυμη εκκλησία με το επίχρυσο τέμπλο και τον περίτεχνο άμβωνα. 

Αρχοντικό Δρακόπουλου

Πίσω από την πλατεία θα ανακαλύψετε το εντυπωσιακό αρχοντικό Δρακοπούλου, τον ξενώνα στον οποίο λειτουργεί ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός της Ζαγοράς.

Η παραλία Χορευτού

Είναι μία από τις μεγαλύτερες σε μήκος παραλίες του Πηλίου. Είναι πολύ καθαρή και οργανωμένη.

Η παραλία Άγιοι Σαράντα

Ακριβώς δίπλα από την παραλία Χορευτού βρίσκεται η παραλία των Αγίων Σαράντα που είναι πιο γραφική και μικρότερη.

Κισσός

Μικρό χωρίο που πρέπει να επισκεφτείτε για να δείτε την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας με το επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο.

χωριά του Πηλίου nonstoptravellers

Η Τσαγακαράδα

Είναι, πολύ τουριστική, είναι όμως πολύ όμορφή και αξίζει να την επισκεφτείτε. Αιωνόβια πλατάνια, τρεχούμενα νερά, παραδοσιακά αρχοντικά, λιθόκτιστα καλντερίμια, σίγουρα είναι από τα πιο όμορφα χωριά του Πηλίου. Σαν αξιοθέατα της Τσαγκαράδας ξεχωρίζουμε: 

Το πέτρινο γεφύρι

ο πέτρινο μονότοξο γεφύρι της Τσαγκαράδας, χτισμένη το 1787, βρίσκεται στην αρχή του χωριού και από εκεί ξεκινά το φαράγγι του Μυλοποτάμου.

Η πλατεία της Αγίας Παρασκευής

Αποτελεί την κεντρική πλατεία του χωριού και ξεχωρίζει για τον τεράστιο πλάτανο με ακτίνα βάσης τα 14 μέτρα.

 Ο πλάτανος της Τσαγκαράδας έχει ηλικία περίπου 1000 χρόνια

Η Νανοπούλειος Σχολή

Η Νανοπούλειος Σχολή κτίστηκε με δωρεά του ευεργέτη Νικολάου Γ. Νανόπουλου (1866 – 1927) στις αρχές του 20ου αιώνα και αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής της περιοχής. Εκεί στεγάζεται το Δημοτικό Σχολείο ενώ τους θερινούς μήνες χρησιμοποιείται για την διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων

Η πλατεία των Αγίων Ταξιαρχών

Η πλατεία βρίσκεται στη συνοικία των Αγίων Ταξιαρχών, 2,5 χιλιόμετρα νότια της Τσαγκαράδας. Εκεί θα βρείτε τη μαρμάρινη κρήνη με τις τέσσερις βρύσες.

Η παραλία Μυλοπόταμος στην Ταγκαράδα

Είναι μια ξεχωριστή και πολύ όμορφη παραλία την οποί αξίζει να επισκεφτείτε όλες τις εποχές του χρόνου. 

Οι Μηλιές

Χωριό με ξεχωριστή ομορφιά το οποίο σίγουρα δεν πρέπει να χάσετε. Οι Μηλιές είναι ένα χωριό σωστό μουσείο, που δε χορταίνεις να κάνεις βόλτες! Γραφικά σοκάκια, περίτεχνες κρήνες, σπίτια με υπέροχη αρχιτεκτονική. Ξεχωρίζουμε τα αξιοθέατα:

Παλιός σταθμός του τρένου

Ναι το Πήλιο έχει τρένο και μάλιστα ξεχωρίζει παγκοσμίως αφού έχει μία από τις πιο στενές σιδηροδρομικές γραμμές στον κόσμο (μόλις 60 εκατοστά). Ο σταθμός βρίσκεται μέσα σε ένα καταπράσινο σκηνικό. 

Η γέφυρα με την υπογραφή Ντε Κίρικο

Απέχει μόλις 500 μέτρα από το σταθμό των Μηλεών και η πρόσβασή της γίνεται με τα πόδια. Η κατασκευή της είναι μοναδική στο κόσμο διότι οι ράγες κάνουν καμπύλη πάνω στο φορέα της γέφυρας που είναι ευθύγραμμος. Ονομάστηκε λόγω του σχεδιαστή της Εβαρίστο Ντε Κίρικο.

Δημόσια Βιβλιοθήκη

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Μηλεών Μαγνησίας «Ψυχής Άκος» είναι μία από τις παλαιότερες βιβλιοθήκες στον ελλαδικό χώρο. Η βιβλιοθήκη λειτουργεί στις Μηλιές από το 1815. Σήμερα στο Ιστορικό Τμήμα της Βιβλιοθήκης σώζονται περίπου 1.700 τίτλοι (3.000 τόμοι) διαφόρων ιστορικών εντύπων που έχουν τυπωθεί από το 1497 έως το 1899, καθώς και πολλά χειρόγραφα που χρονολογούνται από τον 10ο έως τον 18ο αι. μ.Χ.

Εκκλησία των Ταξιαρχών

Ο ρυθμός του είναι τρίκλιτη βασιλική με δώδεκα εσωτερικούς τρούλους και αποτελείται από τον πρόναο και τον κυρίως ναό. Ξεχωρίζουν οι εντυπωσιακές – και λίγο αιρετικές– τοιχογραφίες του 17ου αιώνα.

Το όλο ακουστικό σύστημα της εκκλησίας έχει αποδειχθεί εξαιρετικό και έχει αναγνωριστεί διεθνώς.

Η Βυζίτσα

Είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα παραδοσιακά χωριά στο Πήλιο και τα αρχοντικά του είναι ίσως τα χαρακτηριστικότερα ολόκληρου του Πηλίου. 

Πλατεία του χωριού

Σήμα κατατεθέν του χωριού είναι η πλατεία του με τα επιβλητικά πηλιορείτικα αρχοντικά και την πανοραμική θέα στον Παγασητικό κόλπο.

Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου

Η εκκλησία χτίστηκε το 1789 από τον Δήμο Ζουπανιώτη, και ξεχωρίζει για τις μοναδικές τοιχογραφίες της.

χωριά πήλιο nonstoptravellers

Μικρότερα Χωριά

Είναι αρκετά, και το καθένα μοναδικό. Ο Λαύκος με την πανέμορφη πλατεία και το μονοπάτι που καταλήγει στην παραλία του Αγίου Κωσταντίνου, το γραφικό Πουρί, η αμφιθεατρική Άφησσος και η παραθαλάσσια Μηλίνα είναι μερικά μόνο από τα χωριουδάκια που σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε.

Διαμονή στο Πήλιο

Είμαστε σίγουροι ότι θα βρείτε πάρα πολλά καταλύματα που θα σας ικανοποιήσουν. Γραφικοί ξενώνες, οικονομικές επιλογές, όμορφα ξενοδοχεία που θα ικανοποιήσουν όλες τις προτιμήσεις σας! Η επιλογή του χωριού είναι δική σας και έχει να κάνει με το πρόγραμμα που θα ακολουθήσετε και τις επιλογές σας. Εμείς μείναμε (και το προτείνουμε) στη Μακρινίτσα, στη Τσαγκαράδα και στις Μηλιές. Κάντε κλικ στα αντίστοιχα link για να βρείτε το κατάλληλο για εσάς ξενοδοχείο.

Που θα φάτε στο Πήλιο

Το Πήλιο διακρίνεται για την τοπική του κουζίνα… υπέροχες σπιτικές πίτες, συνταγές με ντόπια κρέατα, σαλάτες με τσιτσίραβλα ή κρίταμα και σπεσιαλιτέ όπως το περίφημο σπετζοφάι. Θ βρείτε καταπληκτικά μέρη για να φάτε. Εμείς θα σας προτείναμε να προσέξετε τις ώρες αιχμής και τα χωρία που είναι πιο τουριστικά, γιατί θα απογοητευτείτε. Εμείς σας προτείνουμε:

Το τσίπουρο είναι φανταστικό… για όσους δεν οδηγούν βέβαια!

τι να κάνω στο πήλιο παραλίες nonstoptravellers

Τι να κάνω στο Πήλιο;

Αφήσαμε τα καλύτερο για το τέλος… Οι επιλογές πολλές και οι περισσότερες έχουν να κάνουν με τη φύση! Σκι στο χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου, πεζοπορικές διαδρομές για όλες τις ηλικίες και όλα τα γούστα, το τρενάκι του Πηλίου και πολλές άλλες επιλογές. Για λεπτομέρειες διαβάστε τον αναλυτικό μας οδηγό με το τι μπορείτε να κάνετε στο Πήλιο!

Τα χωριά του Πηλίου και γενικά το Πήλιο αποτελούν μια ξεχωριστή επιλογή για σύντομες αποδράσεις όλες τις εποχές του χρόνου. Θα δείτε πολύ όμορφα φυσικά τοπία, γραφικά χωριά, υπέροχο φαγητό και μοναδικές εμπειρίες. Κατεβάστε τον χάρτη μας για το χωριά του Πηλίου στο κινητό σας και καλό σας ταξίδι!

 

You may also like

Close