ΣΑΦΑΡΙ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

by Dimosthenis
Tarangire safari Mwewe expeditions

Σαφάρι στην Αφρική; Τι είναι το σαφάρι; Ποια εποχή είναι η καλύτερη για ένα σαφάρι στην Τανζανία και ποιο εθνικό πάρκο θα μπορούσα να διαλέξω;  Αυτές είναι κάποιες από τις απόρροιες που είχαμε πριν κάνουμε το πρώτο μας σαφάρι στην Αφρική, στην Τανζανία. Έχετε τις ίδιες ανησυχίες;… θα προσπαθήσουμε να σας τις λύσουμε στο άρθρο μας αυτό.

Safari at Ngorongoro area nonstoptravellers

Τι είναι το σαφάρι;

Στο μυαλό μας η περιοχή της Αφρικής, από την έρημο Σαχάρα και νοτιότερα, είναι συνυφασμένη με τη λέξη σαφάρι! Η υποσαχάριος Αφρική παραμένει, ευτυχώς, ένα από τα πιο αγνά φυσικά τοπία με μοναδική ποικιλία σε χλωρίδα και πανίδα. Τεράστιες εκτάσεις με πεδιάδες και υγροβιότοπους αποτελούν καταφύγιο για εκατοντάδες είδη ζώων! Εδώ λοιπόν έρχεται το σαφάρι ή για να είμαστε πιο ακριβής game drive safari.

Παλαιότερα η έκφραση game drive safari αναφερόταν στο κυνήγι των άγριων ζώων, στις ημέρες μας το σαφάρι γίνεται μόνο για παρατήρηση της άγριας ζωής. Το σαφάρι γίνεται, οργανωμένα από εταιρίες με επαγγελματίες οδηγούς. Δεν γίνεται δηλαδή να ενοικιάσει κάποιος αυτοκίνητο μόνος του και να επισκεφτεί κάποιο εθνικό πάρκο. Η περιπλάνηση διαρκεί όλη μέρα σε πολύ μεγάλες εκτάσεις άγριας φύσης και μοναδικής ομορφιάς. Σε βάζει σε διαδικασία συνεχούς επαγρύπνησης μήπως δεις κάποιο από τα σπάνια big five ζώα σε δράση ενώ παράλληλα βλέπεις δεκάδες και εκατοντάδες αλλά ζώα να μετακινούνται από περιοχή σε περιοχή, να βρίσκουν την τροφή τους, να φυλάνε τα μικρά τους κτλ!

Τα big five ζώα είναι: λιοντάρι, ρινόκερος, λεοπάρδαλη, ελέφαντας και βουβάλι

Που διανυκτερεύω όταν κάνω σαφάρι;

Εμείς κάναμε σαφάρι στην Τανζανία, η εμπειρία μας όμως είναι παρεμφερής σε όλες της χώρες της Αφρικής. Τα σαφάρι γίνονται εντός των εθνικών πάρκων και η είσοδος των εισερχομένων και εξερχομένων ελέγχεται και χρεώνεται αναλόγως με το χρόνο παραμονής εντός του πάρκου. Εφόσον θέλετε να μείνετε εντός των εθνικών πάρκων υπάρχουν δυο επιλογές. Εκείνη του καταλύματος, τα οποία είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού και οι τιμές ξεκινάνε από τα 150€ το άτομο τη διανυκτέρευση με μοναδική θέα φυσικά! Και εκείνη του δημόσιου κάμπινγκ, που επιλέξαμε εμείς λόγω κόστους, αλλά και της γενικότερης εμπειρίας που προσφέρει! Τα κάμπινγκ βρίσκονται μέσα στην περιοχή των εθνικών πάρκων και τριγύρω σας όλο το βράδυ μπορεί να περάσουν όλα τα είδη των ζώων, φυσικά όχι απλά αντιλόπες… Ακούς κάθε ήχο κάθε βρυχηθμό κάθε κίνηση. Μοναδική αίσθηση που θα μας μείνει αξέχαστη!

Ποια εποχή είναι η καλύτερη για να κάνω σαφάρι;

Ανάλογα με το τις προτιμήσεις σας φυσικά… Από την Κένυα μέχρι και τη Νότια Αφρική κοπάδια ζώων μεταναστεύουν από περιοχή σε περιοχή ανάλογα με την εποχή του χρόνου και το κάλεσμα της φύσης προς αναζήτησή τροφής, επιβίωση, ζευγάρωμα και κυνήγι! Λόγω της μετανάστευσης των ζώων δεν θα βρείτε όλες τις εποχές σε κάθε πάρκο τα ίδια άγρια ζώα. Στα πάρκα που πήγαμε εμείς και σας αναλύουμε στη συνέχεια, υπάρχουν δύο βασικές περίοδοι που ενδείκνυνται για επίσκεψη. Η βασικότερη είναι από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο όπου πάρκα όπως στο Σερενγκέτι (Serengeti) είναι πλούσια σε ζωή. Ξεχωρίζει η διάβαση των ζώων από το ποτάμι  Μάρα (Mara river) του πάρκου. Η άλλη περίοδος είναι από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου που είναι αυτή όπου γεννιούνται μικρά ζώα, είναι δηλαδή περίοδος κυνηγιού για τους θηρευτές. Την περίοδο αυτή μεγαλύτερη ποικιλία ζώων θα βρείτε σε περιοχές όπως η Ndutu και το Ngorongoro.  Ας μην ξεχνάμε βέβαια πως πρόκειται για το φυσικό περιβάλλον των ζώων και όχι για μια παράσταση, επομένως δεν υπάρχει κάποια εγγύηση στο πόση δράση θα δεις, ποια άγρια είδη ζώων θα δεις ή τι ώρα θα τα δεις!

Από που ξεκινάμε ένα σαφάρι;

Η πιο βασική πόλη που ξεκινάνε οι περισσότερες εταιρείες είναι η Αρούσα (Arusha). Είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας και βρίσκεται κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο Κιλιμάντζαρο (JRO). Μία ή δύο νύχτες είναι αρκετές για να δείτε την πόλη και να ξεκινήσετε την περιπέτεια. Μία άλλη επιλογή είναι να μείνετε στο Μόσι (Moshi), στους πρόποδες του Κιλιμάντζαρο. Είναι πιο μικρή πόλη αλλά βρίσκεται πιο μακριά από τα βασικά εθνικά πάρκα της χώρας. Εμείς μείναμε και στις δύο πόλεις. Μπορείτε να βρείτε φθηνή διαμονή τόσο στο Moshi όσο και στην Arusha

Πόσο κοστίζει ένα σαφάρι;

Το κόστος ποικίλει με το πόσες ημέρες θέλετε να κάνετε σαφάρι, το αν θα διανυκτερεύσετε εντός των εθνικών πάρκων και το είδος του καταλύματος που προτιμάτε (camping ή ξενοδοχείο). Για αρχικό υπολογισμό του κόστους θα μπορούσαμε να πούμε ότι η τιμή είναι 200 € την ημέρα σε περίπτωση διανυκτέρευσης εντός του πάρκου σε κάποιο από τα δημόσια camping.

Λίγα μαθηματικά… Κόστος σαφάρι = 3 ημέρες Χ 200 € = εμπειρία ανεκτίμητη!!

Pumba Safari

Gnou Serengeti park

Ποίο εθνικό πάρκο είναι το καλύτερο;

Η Τανζανία έχει συνολικά 16 εθνικά πάρκα και κάθε ένα από αυτά φιλοξενεί διαφορετικά είδη άγριων ζώων και πτηνών. Εμείς επιλέξαμε να επισκεφτούμε 4 εθνικά πάρκα και η εποχή που διαλέξαμε είναι η εποχή των θηρευτών predators (τέλη Ιανουαρίου μέχρι Φεβρουάριο). Επιλέξαμε να δούμε λίγο περισσότερη δράση, όπως στα ντοκιμαντέρ!! Ετοιμάσαμε για εσάς τη διαδρομή που κάναμε μέσω google earth.

Serengeti National Park of Tanzania

Αχανής έκταση πρασίνου! Πιο πολύ πράσινο δεν έχουμε  ξαναδεί ποτέ! Το Σερενγκέτι (serengeti) έχει έκταση όσο μια μικρή χώρα και είναι από τα ποιο διάσημα παγκοσμίως. Είναι το σημείο που έχουν γυριστεί τα περισσότερα ντοκιμαντέρ άγριας ζωής. Όχι τυχαία βέβαια, καθώς φιλοξενεί εκατομμύρια ζώα κάθε χρόνο. Εκτός από ελέφαντες, ζέβρες, γκνου, σουρικάτες, καμηλοπαρδάλεις, ιπποπόταμους, βουβάλια, κάθε είδους αντιλόπης, λιοντάρια και πολλά πολλά ακόμη είδη άγριων ζώων και πτηνών, θα συναντήσεις (αν δεν είσαι άτυχος) γατόπαρδους (τσιτάχ) και λεοπαρδάλεις! Αξέχαστη εικόνα για εμάς είναι αυτήν των λιονταριών να κάθονται αριστοκρατικά επάνω σε ψηλά δέντρα, ανέμελα και χαλαρά, αγναντεύοντας την απέραντη σαβάνα! Α εδώ είδαμε μέχρι πάγκολινο, που θεωρείται σπάνιο ζώο, πλέον και διάσημο! 

Ngorongoro National Park of Tanzania and Ngorongoro crater

Προσωπικά το αγαπημένο μας πάρκο, λόγω των αμέτρητων κοπαδιών που συναντήσαμε αλλά και της απαράμιλλης ομορφιάς! Βρίσκεσαι στον μεγαλύτερο, μη ενεργό, κρατήρα του κόσμου σε ένα απερίγραπτο σκηνικό που σίγουρα δεν έχεις ξανασυναντήσει. Αντικρίζεις με δέος την άγρια φύση… Μητέρες, νεογέννητα, κοπάδια, θηρευτές και θηράματα όλα μαζί στο ίδιο τοπίο! Είναι πάρκο που σου δίνεται η δυνατότητα να δεις τα big five ζώα που είναι το λιοντάρι, ο ρινόκερος, η λεοπάρδαλη, ο ελέφαντας και το βουβάλι. Αν σκοπεύεις να διανυκτερεύσεις στο συγκεκριμένο πάρκο, σε κάμπινγκ, μην ξεχάσεις να έχεις μαζί σου ισοθερμικά (δες τη λίστα μας εδώ) για να αντέξεις το κρύο και να απολαύσεις το βράδυ και τα αστέρια στον πεντακάθαρο ουρανό!

Extra hint: όταν θα βρεθείτε εκεί, ρωτήστε να μάθετε από που προήλθε το όνομα του εθνικού πάρκου! Η απάντηση θα σας εκπλήξει!

Tarangire National Park of Tanzania

Κάνοντας σαφάρι στο πάρκο αυτό μπορείς να συναντήσεις ζώα όπως ελέφαντες, ζέβρες, γκνου, καμηλοπαρδάλεις, ιπποπόταμους, βουβάλια, αντιλόπες και λιοντάρια. Το σκηνικό και η διαδρομή διαφέρουν πολύ σε σχέση με προηγούμενα δύο πάρκα. Επιπρόσθετα εδώ θα μπορέσεις να παρατηρήσεις και τα δέντρα bau ba trees, με τους τεράστιους κορμούς! 

Μοναδικό θέαμα ο ελέφαντας που έχει χωθεί μέσα σε κούφιο κορμό δέντρου bau ba!

Arusha National Park of Tanzania

Tο σκηνικό συμπληρώνει ένα πάρκο με αρκετές εναλλαγές εικόνας καθώς εδώ θα ζήσεις και το τροπικό κομμάτι της Τανζανίας! Θα περιπλανηθείς στη ζούγκλα, θα συναντήσεις μαϊμούδες, μπαμπουίνους, χιλιάδες φλαμίνγκο και τις μοναδικές μαϊμούδες Columbus με το υπέροχο και εντυπωσιακό τρίχωμα (προέλευσης ελληνική η λέξη Columbus).

Η δική μας εμπειρία…

Από τη δίκη μας εμπειρία και ειδικότερα από το σαφάρι που κάναμε σε τέσσερα εθνικά πάρκα της Τανζανίας, συστήνουμε σε κάθε έναν από εσάς να το δοκιμάσετε! Αυτό που μας άρεσε πολύ ήταν ο απόλυτος σεβασμός που υπήρχε απέναντι στη φύση και τα ζώα.! Η αλήθεια είναι πως δεν είχαμε ιδέα τι μας περίμενε και ενώ υπήρχε ενδοιασμός, ευτυχώς η εμπειρία μόνο θετικά αποτιμάται και τη θεωρούμε ξεχωριστή! Εδώ μπορείτε να δείτε ένα μικρό βίντεο με το σαφάρι μας στην Τανζανία.

Η εταιρεία την οποία διαλέξαμε είναι η Mwewe expeditions και ο λόγος είναι τα εξαιρετικά σχόλια που είχαμε διαβάσει στο διαδίκτυο για την εταιρεία και τον ιδιοκτήτη της Sariko. Η αρχική εντύπωση επιβεβαιώθηκε απόλυτα. Επαγγελματισμός, νεανικό lay out, που έκανε πιο περιπετειώδες το σαφάρι μας και άριστη οργάνωση, σύμφωνα πάντα με το πρόγραμμα που είχαμε από κοινού συνεννοηθεί!

Ανησυχείς για το φαγητό στο κάμπινγκ;… ο Sariko θα φροντίσει να έχετε μαζί σας τον καλύτερο μάγειρα και θα φάτε όλοι μαζί, με τους υπόλοιπους κατασκηνωτές!

Για να επικοινωνήσετε με τον Sariko και να διαμορφώσετε μαζί το πρόγραμμα σας μπορείτε να μπείτε στο site, στο Facebook ή και στο Instagram της εταιρείας! Αν και λείπει συνέχεια σε σαφάρι στη βόρεια Τανζανία περιοχή από την οποία κατάγεται, απαντάει αμέσως και είναι πολύ συνεπής.

Το σαφάρι στην Τανζανία είναι μια εμπειρία που αξίζει να μπει άμεσα στην travel bucket list σας. Η επαφή με τη φύση θα σας συναρπάσει και θα υποκλιθείτε στο μεγαλείο της. Θα μπορέσετε να θαυμάσετε από κοντά τη φυσική εξέλιξη, το κυνήγι αλλά και τη συνύπαρξη χιλιάδων ζώων!

You may also like

Close