ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ – Η ΠΟΛΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΣΤΗ ΒΗΘΛΕΕΜ

by Olga
bethlehem palestine

Ήρθε η ώρα να μπούμε στην Παλαιστίνη και στην πόλη πίσω από το τείχος, την Βηθλεέμ! Το ταξίδι μας στο Ισραήλ και στους Αγίους Τόπους συνεχίζεται… Στο άρθρο μας αυτό ανακαλύπτουμε μια από τις περιοχές της Παλαιστίνης, την Βηθλεέμ, την πόλη που γεννήθηκε ο Χριστός!

Πώς να φτάσετε από την Ιερουσαλήμ στην Παλαιστίνη

Μπαίνουμε, λοιπόν, σε Παλαιστινιακά εδάφη και αφενός μεν να επισκεφθούμε το ναό της Γεννήσεως αφετέρου δε για να δούμε την πόλη της Βηθλεέμ. Βρισκόμαστε Ιερουσαλήμ και σε λιγότερο από 15 λεπτά με το αυτοκίνητο βρεθήκαμε έξω από τα τείχη που χωρίζουν το Ισραήλ από την Παλαιστίνη.

"<yoastmark

Αυτό που συνήθως λένε τόσο οι ντόπιοι όσο και τα ταξιδιωτικά blogs είναι να πάρετε κάποιο γκρουπ η ξεναγό, ο οποίος θα σας αφήσει στην μεριά του Ισραήλ, θα περάσετε μόνοι σας και από την άλλη πλευρά θα σας περιμένει Παλαιστίνιος ξεναγός να σας μεταφέρει. Η είσοδος στους Ισραηλινούς απαγορεύεται.

Δεύτερη επιλογή είναι να πάρετε λεωφορείο που ξεκινάει από την πύλη της Δαμασκού κοστίζει ελάχιστα και σας περνάει απέναντι μέχρι ένα σημείο, μετά θα χρειαστεί να περπατήσετε.

"<yoastmark

Τρίτη και καλύτερη λύση για εμάς είναι αυτή που ακολουθήσαμε και έχει την ιδιαιτερότητα ότι έχεις το χρόνο να ζήσεις αυτήν την περίεργη εμπειρία μόνος χωρίς πίεση χρόνου και να περπατήσεις κατά μήκος του τείχους. Εκεί θα δεις μερικά πολύ ενδιαφέροντα γκράφιτι με πολιτικά και όχι μόνο σχόλια. Οπότε αν σκοπεύετε να κάνετε εκδρομή με αυτοκίνητο την ίδια μέρα, ξεκινήστε με το αμάξι σας, λίγο πριν το check point 300 βρείτε κάποιο υπαίθριο πάρκινγκ σε παράδρομο και αφήστε το αυτοκίνητο (η Ισραηλινή ασφάλεια δεν καλύπτει την είσοδο στην Παλαιστίνη). Περπατήστε γύρω στα 500 μέτρα και περάστε τα σύνορα. Στον γυρισμό θα περάσετε έλεγχο τόσο εσείς όσο και οι τσάντες και το διαβατήριο σας. Μην ξεχάσετε διαβατήριο και βίζα!

Βηθλεέμ

Εμείς διασχίσαμε τα σύνορα με τα πόδια και περπατήσαμε κατά μήκος του τείχους. Δεν θα κάνουμε σχολιασμούς που δεν έχουν να κάνουν με το σκοπό του blog μας για αυτό σας αφήνουμε να δείτε μόνοι σας τις φωτογραφίες. Η πόλη της Βηθλεέμ έχει 30.000 κατοίκους με το 10% να είναι Χριστιανοί. Σε αυτή την πόλη σύμφωνα με αφηγήσεις  στην Καινή Διαθήκη, γεννήθηκε σε φάτνη ο Ιησούς Χριστός.

Βασιλική της Γεννήσεως

Στην Βηθλεέμ θα βρείτε από τα σημαντικότερα προσκυνήματα στους Αγίους Τόπους και είναι η Βασιλική της Γεννήσεως. Η ανέγερση της εκκλησίας ξεκίνησε από την Αγία Ελένη με συνεχείς καταστροφές και ανακαινίσεις. Τελευταία μεγάλη ανακαίνιση έγινε το 1842.

Η Βασιλική της Γεννήσεως αποτελεί ένα από τα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Φτάνοντας έξω από το ναό της Γεννήσεως θα δείτε πάρα πολύ κόσμο. Προτείνουμε να πάρετε ξεναγό έξω ακριβώς από την εκκλησία και να σας οδηγήσει πιο γρήγορα εντός του ναού. Οι περισσότεροι μιλάνε ελληνικά οπότε μην εκπλαγείτε! Εντός του ναού της Γεννήσεως θα βρείτε την φάτνη.

Φάτνη της Γεννήσεως

Στο μπροστινό μέρος του ναού της Γεννήσεως σε ένα υπόγειο, βρίσκεται το σπήλαιο της γεννήσεως και η φάτνη, όπου γεννήθηκε ο Χριστός. Αποτελεί χώρος προσκυνήματος για τους Χριστιανούς από την πρώιμη χριστιανική εποχή. Προετοιμαστείτε για μεγάλη αναμονή, επίσης να έχετε υπόψη ότι επειδή έχει πολλούς προσκυνητές ο χρόνος παραμονής εντός του χώρου της φάτνης είναι ελάχιστος. 

Σύμφωνα με το λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας η φάτνη είναι ένα ξύλινο κατασκεύασμα για την εναπόθεση της τροφής των ζώων

bethlehem palaistinebethlehem palaistine

Αγορά της Βηθλεέμ

Μετά την επίσκεψή σας στην εκκλησία της Γεννήσεως, περάστε στην απέναντι κεντρική πλατεία. Πάρτε χάρτη από το Μουσείο της Βηθλεέμ και περπατήστε στα στενάκια της αγοράς όπως οι ντόπιοι. Προσωπικά μας αρέσει πάντα να βλέπουμε τη ζωή της πόλης όπως και οι ντόπιοι να δοκιμάσουμε τις γεύσεις τους και να περπατήσουμε στις γειτονιές τους. Κάντε το άφοβα αλλά με σεβασμό, ειδικά οι γυναίκες μην ξεχνάτε ότι βρίσκεστε σε αραβικές συνοικίες. Στο τέλος πάρτε ένα ταξί, διαπραγματευτείτε την τιμή μέχρι τα σύνορα και τελειώσετε όμορφα την εμπειρία σας στη Βηθλεέμ.

Η εμπειρία μας από το πέρασμα στην Παλαιστίνη την πόλη πίσω από το τείχος ήταν μοναδική για πολλούς λόγους και δεν θα θέλαμε να επεκταθούμε παραπέρα, απλά να σας προτείνουμε να την επισκεφθείτε, μόνοι ή με γκρούπ. Εμείς δεν συναντήσαμε κανένα απολύτως πρόβλημα, ούτε στην πόλη, ούτε και στα σύνορα! 

Στη συνέχεια το ταξίδι μας συνεχίζεται με την εκδρομή μας στην Ιερουσαλήμ και στη νεκρά Θάλασσα, μη πραγματικά μοναδική εμπειρία!

You may also like

Close