ΝΕΠΑΛ ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΙΜΑΛΑΪΑ

by Olga
kathmandu nepal non stop travellers travel travelling

Το Νεπάλ είναι μια χώρα που συνδυάζει θέα στα Ιμαλάια, το μεγαλοπρεπές Έβερεστ, χρυσούς ναούς,  γοητευτικά χωριά των λόφων και την άγρια ​​φύση της ζούγκλας, αποτελώντας έναν από τους σπουδαιότερους ταξιδιωτικούς προορισμούς του κόσμου! Σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε τον παράδεισο ενός πεζοπόρου … αλλά ακόμα κι έτσι αποτελεί μια καταπληκτική ταξιδιωτική εμπειρία για όλους τους ταξιδιώτες!

Όταν αποφασίσαμε να ταξιδέψουμε στην Ινδία και ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε το ταξίδι μας, την προσοχή μας κέρδισε ένα άλλο σημείο στο χάρτη … και ποιό ήταν αυτό; Ήταν μια μικρότερη χώρα που συνορεύει με την Ινδία στο νότο της και με την Κίνα στα Βόρεια, ενώ το Μπαγκλαντές βρίσκεται σε απόσταση μόλις 27 χιλιομέτρων! Ήταν το Νεπάλ! Κάπως έτσι, αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε στο ταξίδι μας και το μακρινό μυστικιστικό Νεπάλ!!!

Ως αποτέλεσμα των πολλών ετών γεωγραφικής  απομόνωσής του, το Νεπάλ είναι ένα από τα λιγότερο αναπτυγμένα έθνη του κόσμου. Τα τελευταία χρόνια πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, παρείχαν οικονομική βοήθεια στο Νεπάλ. Η έκταση της εξωτερικής βοήθειας προς το Νεπάλ επηρεάστηκε σε σημαντικό βαθμό από τη στρατηγική θέση του Νεπάλ μεταξύ Ινδίας και Κίνας.

Μερικά στοιχεία για το Νεπάλ:

  • Πρωτεύουσα: Κατμαντού
  • Γλώσσα: Νεπάλι
  • Θρησκεία: 1η Ινδουισμός, 2η Βουδισμός
  • Πληθυσμός: 29.000.000 περίπου.
nepal non stop travellers

nepal

Το πιο αξιοπερίεργο στοιχείο: Η εθνική σημαία του Νεπάλ είναι η μοναδική μη τετράπλευρη εθνική σημαία του κόσμου!

Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να σας παρουσιάσουμε αρχικά το Κατμαντού Νεπάλ μέσα από μία περιήγηση δύο ημερών!!

Ημέρα 1 – Κατμαντού:
Άφιξη στο αεροδρόμιο του Κατμαντού, την πολιτική και πολιτιστική πρωτεύουσα του Νεπάλ! Πρώτες εντυπώσεις …? Υπήρχε ένα παράξενο συναίσθημα από την πρώτη στιγμή! Οι δεύτερες…? Να βρούμε τις αποσκευές μας και να περάσουμε από τη διαδικασία του ελέγχου της βίζας! Τι γίνεται στο αεροδρόμιο; Αν έχετε δει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σας ένα ντοκιμαντέρ ή μια ταινία για το όρος Everest, θα έχετε δει και το συγκεκριμένο αεροδρόμιο σίγουρα! Παλιό, μικρό και γεμάτο κόσμο όλων των εθνικοτήτων! Αφού περάσαμε τις τυπικές διαδικασίες, ξεκινήσαμε το ταξίδι προς το ξενοδοχείο μας!

Όταν ταξιδεύουμε, προσπαθούμε να μην οργανώσουμε πολλά πράγματα για την πρώτη μέρα! Φυσικά, αυτό εξαρτάται από τον αριθμό των ημερών που έχουμε στην κατοχή μας να περάσουμε. Στη περίπτωσή μας είχαμε 5 μέρες οπότε είχαμε τη δυνατότητα μία ημέρα να την απολαύσουμε λίγο ανοργάνωτα και αυθόρμητα! Έτσι … Κατά την μετάβαση στο ξενοδοχείο μείναμε επικεντρωμένοι στην πόλη και τις εικόνες από την καθημερινότητα των ανθρώπων του Νεπάλ. Η άφιξη στο ξενοδοχείο ήταν μια μεγάλη έκπληξη για εμάς, ήταν ένα όμορφο μέρος με υπέροχα και ευγενικό προσωπικό Ήταν κάτι ανάμεσα σε ένα ζεστό ξενώνα και ένα φιλικό ξενοδοχείο! Με όλες αυτές τις χαρακτηριστικές χρωματιστές  σημαιούλες του Νεπάλ,  να κρέμονται μέχρι και τον τελευταίο όροφο του ξενώνα!

Αφού εγκαταλείψαμε τα πράγματα μας, αρχίσαμε να εξερευνούμε την πόλη με ένα μικρό χάρτη στα χέρια μας! Ξεκινήσαμε την περιήγησή μας στην περιοχή Thamel, όπου βρισκόταν το ξενοδοχείο μας και αποτελεί την πιο διάσημη τουριστική περιοχή του Κατμαντού! Η πρώτη μέρα για εμάς είναι αυτή που σου δίνει την ευκαιρία να αγαπήσεις ή να μισήσεις μία πόλη από τα vibes της! Είναι η πρώτη γνωριμία και η πρώτη αίσθηση! Περπατήσαμε σχεδόν σε κάθε διαδρομή του κέντρου της πόλης, διαδρομή διακοσμημένη με τα πολύχρωμα σημαιάκια να μας καλωσορίζουν σε κάθε στενάκι! Φυσικά υπήρχαν κάποια άσχημα πράγματα, όπως η σκόνη, η βρωμιά, η δυσοσμία και η φασαρία γενικά, αλλά αφού ταξιδεύαμε εκεί μετά την επίσκεψή μας στην Ινδία (η εμπειρία από το Βαρανάσι δεν συγκρίνεται με τίποτα), έχουμε κάπως εκπαιδεύσει  τους εαυτούς μας στο να βλέπουμε και να… μυρίζουμε τέτοια πράγματα!

Ημέρα 2 – Κατμαντού
Ο σεισμός του 2015 κατέστρεψε αρκετούς ναούς στην πλατεία Durbar του Κατμαντού, αλλά οι περισσότερες περιοχές ευτυχώς παρέμειναν αλώβητες. Περπατήσαμε αρκετά μεταξύ των σημείων ενδιαφέροντος γνωρίζοντας τη διαχρονική πολιτιστική και καλλιτεχνική κληρονομιά του Κατμαντού που αποκαλύπτεται ακόμα και μέσα από καλά κρυμμένους ναούς σε μικροσκοπικό μέγεθος.

Μερικά σημεία ενδιαφέροντος:

  • Πλατεία Durbar
  • Κατμαντού παλιά πόλη
  • Ο ναός Pashupatinath Stupa
  • Ο ναός του Bodhnath Stupa
  • Ναός Swayambhunath Stupa ή ναός των μαϊμούδων
  • Itum Bahal
  • Κήποι των ονείρων
  • Indra Chowk
  • Ο ναός του Seto Machhendranath (Jan Bahal)

Πλατεία Durbar:

Προσέξτε, αν είστε ταξιδιώτης χαμηλού προϋπολογισμού, υπάρχει ένα τέλος εισόδου στα “durbar squares” στην κοιλάδα του Κατμαντού! Το κόστος είναι στα 10 USD !!! Για να είμαστε ειλικρινείς, αυτό δεν ήταν ευπρόσδεκτο από εμάς, πρώτα απ’όλα επειδή οι ναοί στην πλατεία Durbar καταστράφηκαν σε μεγάλο βαθμό από τον σεισμό, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, και δεύτερον, δεν θέλαμε να πληρώνουμε 10 δολάρια κάθε μέρα για να περάσουμε μέσα από τις πλατείες! Όποιος θέλει μπορεί να κάνει δωρεά για την αποκατάσταση των μνημείων, αυτό ναι! Τι κάναμε γι αυτό; Στην πλατεία Kathmandu Durbar επιλέξαμε να επισκεφθούμε κάθε στέγη που ήταν αυτό εφικτό!!! Ναι καλά διαβάσατε, υπέροχη θέα χωρίς κόστος!!! Επίσης … μπορείτε να βγάλετε εξαιρετικές φωτογραφίες! (σε άλλες πλατείες του Durbar, όπως και στον Patan δοκιμάσαμε άλλες τακτικές, μείνετε συντονισμένοι και θα τις μοιραστούμε σε επόμενο μας άρθρο).

Φαγητό:

Αφού δοκιμάσαμε την πραγματικά έντονη και καυτερή ινδική κουζίνα, οτιδήποτε λιγότερο καυτερό μας φάνηκε απλά, άγευστο! Στο Κατμαντού προτιμήσαμε να φάμε στα τοπικά εστιατόρια. Μεγάλο μέρος της κουζίνας είναι παραλλαγή από ασιατικά θέματα. Κάποια φαγητά έχουν υβριδική θιβετιανή, ινδική και ταϊλανδέζικη προέλευση. Αυτό που λατρέψαμε και μπορείτε να το βρείτε σε κάθε μαγαζάκι της πόλης είναι τα momo’s!

Street food… η αλήθεια είναι ότι δεν τολμήσαμε καν (το Βιετνάμ μπροστά στο Νεπάλ ήταν τελικά πολυτελές εστιατόριο!), δοκιμάσαμε όμως κάτι γλυκάκια από τα χεράκια ενός ντόπιου. Γενικά να είστε προετοιμασμένοι γιατί ό,τι προσφέρουν σας το δίνουν από τα χέρια τους, ευγενικοί μεν δεν λέμε…αλλά…!

Διαμονή

Προτείνουμε ανεπιφύλακτα το ξενοδοχείο – ξενώνα Kahmandu Eco για τη διαμονή σας! Όμορφο μέρος, υπέροχο προσωπικό, τέλεια τοποθεσία!

Μετακίνηση

Η πόλη του Κατμαντού είναι αρκετά μεγάλη, αλλά το κέντρο της πόλης είναι πραγματικά εύκολα προσβάσιμο με τα πόδια! Για εκείνους που δεν είναι τόσο λάτρεις του περπατήματος υπάρχουν τα Ricksaw για να σας μεταφέρουν οπουδήποτε επιθυμείτε! Η πρόσβαση στα προάστια του Κατμαντού είναι περίπλοκη με τα δημόσια λεωφορεία της πόλης να δείχνουν κάπως ανοργάνωτα και επικίνδυνα. Για να ταξιδέψετε από το Κατμαντού σε άλλες τοποθεσίες στο Νεπάλ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λεωφορείο, την εγχώρια αεροπορική εταιρεία ή για μεγαλύτερη άνεση με ιδιωτικό αυτοκίνητο ή minivan Το Κατμαντού φιλοξενεί επίσης πολλούς τύπους δημόσιων λεωφορείων, μεγαλύτερων και μικρότερων, μερικά από τα οποία εκτελούν δρομολόγια από την πόλη προς όλες τις περιοχές του Kathmandu valley και μερικά από τα οποία είναι ιδιόκτητα. Αυτά μπορούν να βρεθούν σε πολλούς σταθμούς γύρω από την πόλη και ταξιδεύουν σε διάφορες διαδρομές. Ο κεντρικός σταθμός λεωφορείων του Κατμαντού βρίσκεται στο Ratnapark, από εκεί και πέρα μπορείτε να επιβιβαστείτε ή να αποβιβαστείτε σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης.

Κατά τη γνώμη μας, αυτά τα δημόσια λεωφορεία είναι η καλύτερη εμπειρία του πραγματικού Νεπάλ! Μην φοβάστε να τα δοκιμάσετε, μην περιμένετε να δείτε οποιαδήποτε χρονοδιαγράμματα απλώς ρωτήστε τους ντόπιους! Σχετικά με τις τιμές …; Λιγότερο από 0,20 USD ανά άτομο ανά διαδρομή, ενώ το ταξί μπορεί να σας κοστίσει 10 δολάρια! Θα επιστρέψουμε αργότερα, με την εμπειρία μας από τα τοπικά λεωφορεία του Νεπάλ τα οποία τιμήσαμε ιδιαιτέρως!!!

Δεν θα πούμε τίποτα περισσότερο για τις πρώτες μας δύο μέρες στο Νεπάλ, επειδή η περιοδεία μας συνεχίζεται με Nagarkot, Bhaktapur και Patan!

Το Νεπάλ έχει αρκετά αξιοθέατα για να σας κρατήσει απασχολημένους για μια εβδομάδα, αλλά να είστε βέβαιοι ότι θα δώσετε βαρύτητα στο να εξερευνήσετε το «πραγματικό Νεπάλ» πριν τελειώσει το ταξίδι σας.

You may also like

Close