5+1 ΧΡΗΣΙΜΑ TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ

by Dimosthenis
roadtrip iceland

Ένας εύκολος τρόπος να ταξιδέψεις στην Ισλανδία και να γνωρίσεις τις ομορφιές της χώρας είναι ενοικιάζοντας αυτοκίνητο, είτε κάνοντας το Golden circle, είτε περιμετρικά του νησιού το Ring roadtrip. Τι πρέπει όμως να γνωρίζει κάποιος που θέλει να ταξιδέψει στην Ισλανδία οδηγώντας αυτοκίνητο;

Oδηγώντας στην Ισλανδία
  • Το οδικό δίκτυο είναι σε καλή κατάσταση σε όλη την επικράτεια της χώρας.
  • Η οδήγηση γίνεται από τα δεξιά και στους κυκλικούς κόμβους προτεραιότητα έχει αυτός που κινείται εντός του κόμβου.
  • Οι δρόμοι κοντά στο Ρέικιαβικ είναι συνήθως με περισσότερες από μία λωρίδες ανά κατεύθυνση, ενώ στο λοιπό δίκτυο είναι κυρίως με μια, χωρίς λωρίδα έκτακτης ανάγκης.
  • Βενζινάδικα θα βρείτε σε κατοικημένες περιοχές, για αυτό δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε απομονωμένες περιοχές όταν ταξιδεύετε στον βορά.
  • Το γέμισμα στο αυτοκίνητο είναι αυτόματο και η πληρωμή γίνεται κυρίως με πιστωτική – χρεωστική κάρτα.
  • Το όριο ταχύτητας εκτός πόλεων είναι 90 χλμ την ώρα.
1. Μην σταματάτε εκτός οριοθετημένων πάρκινγκ!

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα συναντήσετε όμορφα τοπία που θα σας προκαλέσουν να κάνετε σύντομες στάσεις και να τα φωτογραφήσετε. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή!! Έχει παρατηρηθεί οι τουρίστες να σταματάνε στο δρόμο για φωτογράφηση θέτοντας τους εαυτούς τους σε κίνδυνο από τα διερχόμενα αυτοκίνητο και φορτηγά. Υπάρχουν περιοχές πάρκινγκ που με άνεση μπορείτε να θαυμάσετε το τοπίο και να ξεκουραστείτε με ασφάλεια.

2. Νυχτερινή οδήγηση – καιρός

Στο μεγαλύτερο μέρος του δικτύου δεν υπάρχει νυχτερινός φωτισμός για αυτό χρειάζεται προσοχή αν σχεδιάζετε να οδηγήσετε νυχτερινές ώρες. Επίσης επειδή οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερες και αλλάζουν συνεχώς καλό θα ήταν να ελέγχετε την κατάσταση του οδικού δικτύου που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε. Ένας εύκολος τρόπος είναι πατώντας εδώ.

3. Είναι απαραίτητο να ενοικιάσω 4Χ4?

Είναι σύνηθες το φαινόμενο οι τουρίστες να ενοικιάζουν οχήματα τύπου SUV με κίνηση σε 2 ή σε 4 τροχούς. Πέραν της άνεσης που πιθανώς να προσφέρουν σε χώρους και αποσκευές, στο τομέα της οδήγησης δεν είναι απαραίτητα, αφού όλα τα γνωστά σημεία ενδιαφέροντος είναι προσβάσιμα σε όλα τα είδη αυτοκινήτων (δρόμοι κατηγορίας F). Η off road οδήγηση που πλεονεκτεί ένα αμάξι τύπου SUV απαγορεύεται. Επίσης τα γραφεία που ενοικιάζουν αυτοκίνητα φροντίζουν να βάζουν κατάλληλα λάστιχα σε όλα τα οχήματα έτσι ώστε να μπορούν να κινηθούν σε καιρικές συνθήκες χιονιού.

4. Προσοχή στις πόρτες του αυτοκινήτου!

Στη χώρα πνέουν κατά τόπους ισχυροί άνεμοι, προσοχή λοιπόν όταν παρκάρετε. Φροντίστε να σταθμεύετε το όχημα κόντρα στον άνεμο, μπορεί να δυσκολευτείτε να ανοίξετε την πόρτα, θα αποφύγετε όμως τραυματισμούς και φθορές στο αυτοκίνητο.

5. Πληρώνω διόδια;

Στο οδικό δίκτυο δε θα βρείτε σημεία διοδίων εκτός από ένα. Είναι το Vadlaheidi tunnel τούνελ που βρίσκεται κοντά στην βόρεια πόλη Akureyri, το οποίο αν ο καιρός δεν είναι καλός, θα ήταν καλό είναι να χρησιμοποιήσετε. Σε περίπτωση που αποφασίσετε να το περάσετε δείτε της οδηγίες εδώ, έτσι ώστε να βγάλετε κωδικό και να χρεωθείτε κατά τη διέλευσή σας με μικρότερο ποσό. Εμείς πληρώσαμε 1.500 isk, ενώ αν πληρωνόταν από το γραφείο ενοικίασης θα χρεωνόμασταν 4.500 isk.

6. Στις γέφυρες τι κάνω?

Συνήθως οι γέφυρες είναι με μια λωρίδα και στις δύο κατευθύνσεις, χρειάζεται λοιπόν προσοχή. Μειώστε ταχύτητα, όταν τις πλησιάζεται και αν δείτε από την αντίθετη πλευρά αυτοκίνητο να έρχεται, σταματήστε και συνεννοηθείτε με τον απέναντι για το ποιος θα περάσει πρώτος. Οι Ισλανδοί είναι πολύ ευγενικός λαός και συνήθως παραχωρούν την προτεραιότητα στους τουρίστες.

Η Οδήγηση στη χώρα είναι σχετικά ασφαλής και ευχάριστη, αρκεί να δώσετε προσοχή στα σημεία που αναλύσαμε παραπάνω. Οδηγώντας θα ανακαλύψετε όμορφους προορισμούς και θα γευτείτε μια διαφορετική ταξιδιωτική εμπειρία. Προσοχή, οδηγείστε υπεύθυνα και καλή σας διασκέδαση!

Watch our videos from Iceland on Youtube:

You may also like

Close